piernik - 7416 przepisów (strona:258/495)

Piernik dla zabieganych wg Aleex 176

przepis jest idealny dla takich osób jak ja – ciągle w biegu, ciągle zajętych, takich, które nie mogą uwierzyć, że święta już za kilka dni. Ja wprawdzie upiekłam dojrzewające pierniki staropolskie, ale dzisiaj ratowałam się przepisem znalezionym na kwestii smaku . Moi niespodziewani goście byli bardzo zadowoleni. A ja spieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta

W mojej kuchni
Świąteczne proste pierniczki 125

Składniki (na 50 sztuk): 1 kg mąki pszennej  300 gram płynnego miodu  250 gram masła  250 gram cukru  2 jaja  2 opakowania przyprawy do piernika  1 łyżeczka sody oczyszczonej  łyżka kakao  1/4 szklanki mleka  łyżeczka proszku do pieczenia  do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki  Masło, miód, cukier i mleko podgrzać

Mango Papaja
Moczka czyli slaska zupa deser 126

Moczka to śląskie danie wigilie. Generalnie jest to zupa, ale coraz częściej jest podawana w formie deseru, mega słodkiego, gęstego, przypominającego budyń. Taką wersję właśnie dzisiaj przygotowałam: na pierniku, z piwem, z dużą ilości bakalii. Zapraszam, bo to tradycja warta podtrzymywania. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierniczki na szybko 177

razu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne. Składniki:   7szklanek mąki pszennej typ 450 miodu 2 szklanki 200 g masła roślinnego 4 jajka kakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową, cynamon i imbir) 2  łyżeczki sody oczyszczonej mleko odrobinę     Dekoracja: cukier puder biała czekolada posypki kolorowe wiórka kolorowe z czekolady

Różowa kuchnia
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI 202

nich wielu z nas nie wyobraża sobie świąt. Kruche... Artykuł ŚWIĄTECZNE PIERNIKI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Piernik na szybko dzień przed Wigilią 173

Kochani polecam wam ten piernik który możecie zrobić dzień przed Wigilią i będzie smaczny,miękki i rewelacyjny. Składniki:              4 szklanki mąki pszennej typ 450 5 jaj 150 ml miodu 250 g margaryny 1 szklanka cukru 200 g powideł  rodzynki 100 g orzechy włoskie

Różowa kuchnia
Piernik dyniowy 157

innego jak zrobić je koniecznie jeszcze przed świętami jako próbę generalną. I co? I mówię wam że jest warte grzechu. Łatwe, wilgotne, aromatyczne, pyszne ... idealne. Taka jesienna forma piernika. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 160

dzieci. SKŁADNIKI / ok. 50 sztuk 100 g miodu 100 g cukru pudru 100 g masła 2 jajka 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej (do piernika) 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER KRÓLEWSKI: 1 szklanka cukru pudru dokładnie roztartego z 1 białkiem WYKONANIE Masło, miód i cukier puder podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Przelewamy do miski

cool and minty
Pierniczki kolorowe 245

ciasteczek. U mnie też oczywiście ich nie brakuje.   Po raz kolejny skorzystałam z mojego ulubionego przepisu , który już gości na blogu  Pierniczki malowane  Najpierw hurtowe wypiekanie pierników w najróżniejszych kształtach , a później godziny spędzone na malowaniu kolorowych wzorków.  W tym roku postawiłam na nieco mocniejsze barwy i muszę przyznać ,że całkiem fajnie to wyszło.  Teraz

Malinowa Kawiarenka
PIERNICZKI Z WITRAŻAMI 169

choinkę:) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 3/4 szklanki cukru 20 dag miodu (dałam sztuczny) 20 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 3 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka kakao ORAZ: 1-2 opakowania dowolnych owocowych landrynek  WYKONANIE: Miód, cukier, masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Sypkie składniki przekładamy do miski, robimy wgłębienie

Pani na deser
Piernikowe ludziki 161

udekorować i wtedy będą jeszcze piękniejsze i smaczniejsze. 2 szkl. mąki 3/4 szkl.cukru 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżka kakao Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać łyżką.Dodać cukier, sodę ,kakao, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie-masło i 1 jajko.Dokładnie wyrobić ręką

Moje domowe kucharzenie
Proste Pierniczki 388

800g mąki pszennej 4 całe jajka ( w temperaturze pokojowej) 200g masła 200ml mio du 1,5 łyżeczki so dy (zamiennie z proszkiem do pieczenia) 2 duże łyżki przyprawy do pierników 3 czubate łyżki kakao 250g drobnego cukru Lukier: szklanka cukru pu dru wo da  Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w dużej misce. Wyrabiamy ręcznie, nie po dsypując mąki. Ciasto

ChilliJemy
Piernikowy murzynek 208

Pyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki przyprawy do piernika  2 łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  4 łyżki kakao  3 jajka  190 g masła  1 szklanka

Słodka Strefa
Piernikowe babeczki 141

erytrolu lub innego słodziwa 80 g miodu 250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej 2 jajka 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonych goździków Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy ze słodziwem na puszystą masę

Kucharzyca
Pierniczki 176

gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną podczas pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut. Po wyjęciu czekamy aż pierniczki wystygną i ztwardnieją

I LOVE LIFE