przepis jest idealny dla takich osób jak ja – ciągle w biegu, ciągle zajętych, takich, które nie mogą uwierzyć, że święta już za kilka dni. Ja wprawdzie upiekłam dojrzewające pierniki staropolskie, ale dzisiaj ratowałam się przepisem znalezionym na kwestii smaku . Moi niespodziewani goście byli bardzo zadowoleni. A ja spieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta
W mojej kuchniSkładniki (na 50 sztuk): 1 kg mąki pszennej 300 gram płynnego miodu 250 gram masła 250 gram cukru 2 jaja 2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka kakao 1/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki Masło, miód, cukier i mleko podgrzać
Mango PapajaMoczka to śląskie danie wigilie. Generalnie jest to zupa, ale coraz częściej jest podawana w formie deseru, mega słodkiego, gęstego, przypominającego budyń. Taką wersję właśnie dzisiaj przygotowałam: na pierniku, z piwem, z dużą ilości bakalii. Zapraszam, bo to tradycja warta podtrzymywania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne. Składniki: 7szklanek mąki pszennej typ 450 miodu 2 szklanki 200 g masła roślinnego 4 jajka kakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową, cynamon i imbir) 2 łyżeczki sody oczyszczonej mleko odrobinę Dekoracja: cukier puder biała czekolada posypki kolorowe wiórka kolorowe z czekolady
Różowa kuchnianich wielu z nas nie wyobraża sobie świąt. Kruche... Artykuł ŚWIĄTECZNE PIERNIKI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKochani polecam wam ten piernik który możecie zrobić dzień przed Wigilią i będzie smaczny,miękki i rewelacyjny. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej typ 450 5 jaj 150 ml miodu 250 g margaryny 1 szklanka cukru 200 g powideł rodzynki 100 g orzechy włoskie
Różowa kuchniainnego jak zrobić je koniecznie jeszcze przed świętami jako próbę generalną. I co? I mówię wam że jest warte grzechu. Łatwe, wilgotne, aromatyczne, pyszne ... idealne. Taka jesienna forma piernika. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzieci. SKŁADNIKI / ok. 50 sztuk 100 g miodu 100 g cukru pudru 100 g masła 2 jajka 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej (do piernika) 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER KRÓLEWSKI: 1 szklanka cukru pudru dokładnie roztartego z 1 białkiem WYKONANIE Masło, miód i cukier puder podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Przelewamy do miski
cool and mintyciasteczek. U mnie też oczywiście ich nie brakuje. Po raz kolejny skorzystałam z mojego ulubionego przepisu , który już gości na blogu Pierniczki malowane Najpierw hurtowe wypiekanie pierników w najróżniejszych kształtach , a później godziny spędzone na malowaniu kolorowych wzorków. W tym roku postawiłam na nieco mocniejsze barwy i muszę przyznać ,że całkiem fajnie to wyszło. Teraz
Malinowa Kawiarenkachoinkę:) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 3/4 szklanki cukru 20 dag miodu (dałam sztuczny) 20 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 3 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka kakao ORAZ: 1-2 opakowania dowolnych owocowych landrynek WYKONANIE: Miód, cukier, masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Sypkie składniki przekładamy do miski, robimy wgłębienie
Pani na deserudekorować i wtedy będą jeszcze piękniejsze i smaczniejsze. 2 szkl. mąki 3/4 szkl.cukru 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżka kakao Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać łyżką.Dodać cukier, sodę ,kakao, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie-masło i 1 jajko.Dokładnie wyrobić ręką
Moje domowe kucharzenie800g mąki pszennej 4 całe jajka ( w temperaturze pokojowej) 200g masła 200ml mio du 1,5 łyżeczki so dy (zamiennie z proszkiem do pieczenia) 2 duże łyżki przyprawy do pierników 3 czubate łyżki kakao 250g drobnego cukru Lukier: szklanka cukru pu dru wo da Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w dużej misce. Wyrabiamy ręcznie, nie po dsypując mąki. Ciasto
ChilliJemyPyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 3 jajka 190 g masła 1 szklanka
Słodka Strefaerytrolu lub innego słodziwa 80 g miodu 250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej 2 jajka 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonych goździków Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy ze słodziwem na puszystą masę
Kucharzycagotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną podczas pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut. Po wyjęciu czekamy aż pierniczki wystygną i ztwardnieją
I LOVE LIFE