Jeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde i do tego są przepyszne! W przepisie należy użyć Golden Syrup. Wiem, że ten produkt jest trudno dostępny w Polsce. Można go zrobić samemu - ręczę, że przyda się jeszcze nie raz. Przepis można znaleźć
Przepisy AleksandrySkładniki: - 115g mąki orkiszowej u mnie typ700 - 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao - 90g ksylitolu(lub cukru) - szczypta soli - 100g miękkiego masła - 2 łyżeczki miodu - 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z podanej porcji ulepić około 70-80 kuleczek wielkości orzecha laskowego. Układać
Smaczne Zdrowełyżeczki przyprawy piernikowej( u mnie Kotanyi- chyba jedyna bez dodatku cukru i mąki) - 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 10g - szczypta soli - 1 duże jajko Masło, miód, przyprawę do piernika i ksylitol( jeżeli nie mamy mielonego) lekko podgrzać ale nie gotować. Masa musi być płynna. Do miski wsypać mąkę ( dałam 530g, ale myślę, że można więcej - najlepiej powoli dosypywać
Smaczne Zdrowewilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła 3,5 szklanki mąki Opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 jako 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła śliwkowe Wykonanie : Miód , masło i cukier
Malinowa Kawiarenkazdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenne Składniki: 200g mąki tortowej 120g margaryny 100g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną) 1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
Smakołyki Berenikiszklanki mąki pszennej 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka niezbyt mocnego naparu kawy z 1 łyżeczki 1 szklanka miodu płynnego ¾ szklanki oleju 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100g posiekanych suszonych śliwek Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem i miodem na puszystą masę. Następnie dodaję ostudzony napar
W kuchni Karmel-itkibliżej - do dzieła drodzy czytelnicy! Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy 180 g masła 1 jajko 3/4 szklanki płynnego miodu 55 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną
Blondynka Gotujeprzetwory w piekarniku . To bardzo prosta metoda, która zaoszczędzi Twój czas. Z czym podawać powidła śliwkowe? Domowe powidła ze śliwek węgierek będą doskonałym dodatkiem do kanapek, naleśników, czekoladowych pierników świątecznych czy deserów. Ich intensywny smak sprawi, że z pewnością nie będą stały długo na półce. Dobrze przygotowane powidła ze śliwek przydadzą się między innymi do: babeczek, kruchych
RozdomowionaTradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują desery na bazie orzechów, kakao i erytrytolu . Kluczem do udanych Keto Świąt jest kreatywność w kuchni i otwarcie na eksperymenty z nowymi smakami i technikami
Keto - Meto PrzepisyTradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują desery na bazie orzechów, kakao i erytrytolu . Kluczem do udanych Keto Świąt jest kreatywność w kuchni i otwarcie na eksperymenty z nowymi smakami i technikami
Keto Meto Przepisybananowe 1 składnik tylko Ciasto czekoladowe z pomarańczą i miodem Bananowo – kokosowe placki z amarantusem Kisiel cytrynowo bananowy Bananowe ciasto czekoladowe z awokado Muffiny z dojrzałych bananów Gofry bananowe Piernik z awokado, na bazie przepisu na chlebek bananowy Placki bananowe dla dzieci Chlebek bananowy bez cukru i tluszczu Babeczki bananowe z awokado Chlebek bananowy z rabarbarem Chlebek bananowy czekoladowy Ciasto
Dorota SmakujeTradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują desery na bazie orzechów, kakao i erytrytolu . Kluczem do udanych Keto Świąt jest kreatywność w kuchni i otwarcie na eksperymenty z nowymi smakami i technikami
Keto Meto PrzepisyTradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują desery na bazie orzechów, kakao i erytrytolu . Kluczem do udanych Keto Świąt jest kreatywność w kuchni i otwarcie na eksperymenty z nowymi smakami i technikami
Keto - Meto Przepisykrzyż, chodzi tylko o to aby cześć orzeszków wkleiła się w ciasto. Następnie sypiemy jeszcze po łyżeczce na wierzch, do wykończenia posypki, już nie mieszając. Wstawiamy do piernika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie muffinki są gotowe, wyciągamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyciągamy z formy na kratkę już do całkowitego ostudzenia – dobrze jest to zrobić
Smaczna Stronazamiast orzechów laskowych użyj prażonych pistacji (pistacjowa chrupka do tortu najlepiej komponuje się z białą czekoladą) Chrupka piernikowa – do standardowej orzechowej chrupki z mleczną czekoladą dodaj przyprawę do piernika i odrobinę miodu Chrupka karmelowa – aby przygotować chrupkę karmelową, cukier rozpuść w rondelku, a kiedy kolor cukru będzie złoty, dodaj do niego prażone orzechy – wyłóż na papier
Via Gusto