piernik - 7329 przepisów (strona:264/489)

Świąteczne ciastka cynamonowo-orzechowe 222

pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 małe jajko 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam domowej roboty ) Dodatkowo: migdały, orzechy i cukier do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 60 minut w lodówce (lub dłużej

Nastoletnie Wypiekanie
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 610

szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki Świąteczne 197

polecam…     Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 300g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby     1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód

Mała Cukierenka
Pierniczki Świąteczne 127

polecam…     Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 280g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby     1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód

Mała Cukierenka
Seromak 182

mojprzepisna.pl | Seromak Przygotowania do Świąt ciąg dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa

moj przepis na
.1156. dobry start 79

owsianka z domową przyprawą do piernika i persymoną w słoiku po maśle orzechowym

breakfast of dreams
Lukrowanie pierniczków - trochę zdjęć 165

smaku. Curry trochę niefajnie pachnie i ma taki dziwny posmak, ale jeśli nie da się go dużo to jest nieźle. Lukier na początku miałam za rzadki, że prześwitywały pierniki dopóki nie wysechł. Dzisiaj miałam już gęstszy, który pięknie wygląda, ale łatwo go uszkodzić, bo dłuugo schnie

W kuchni bez szafek
Piernikowe choinki (przepis II) 128

czego się nie robi dla swoich domowników. Polecam! Składniki: 3/4 szkl płynnego miodu 3/4 szkl cukru 125 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżki przyprawy do piernika (polecam domowej roboty) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Miód, cukier i masło podgrzać do rozpuszczenia składników, ostudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 144

serwują prezenty i choinki. Dlatego i my zaczynamy wypieki domowych pierniczków. Przyłączycie się?  Składniki: 250 g miodu 250 g cukru 100 g masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce

Niezły Młynek
Piernikowe choinki (przepis I) 174

pierniczków :) Składniki: (na około 10 piernikowych choinek) Ciasto: 200 g płynnego miodu 125 g masła 150 g cukru 500 g maki pszennej 2 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika (lub 1,5 łyżki domowej przyprawy ) szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier królewski: 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel

Nastoletnie Wypiekanie
Miękkie pierniczki (jak alpejskie) 41256

białka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika  (w oryginalnym przepisie- 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu 250 g masła 400 g miodu Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać

Maślane ciasteczko
Staropolski piernik długo dojrzewający 88

Składniki miód, 500g cukier, 1.5 szklanki smalec, 250g mąka pszenna, 1kg mleko, 125ml jajka, 3 sztuki przyprawa do piernika, 2 opakowania soda oczyszczone, 3 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w dużym rondlu uważając żeby nie zagotować masy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie już letnia stopniowo dodajemy cały czas miksując kolejno jajka, sodę rozpuszczoną

Gotowanie moimi oczami
Pierniczki z agrestową konfiturą! 147

Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka

Kuchnia Pani Wiosny
Dyniowe ciasteczka z pajęczyną 145

około 25-30 sztuk) Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 2 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 150 g puree z dyni Lukier: 1,5 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub wody Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji 1 łyżeczka masła 1 łyżka mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Szybkie ciasto korzenne 119

Ostatnio naszła mnie ochota na piernik ale nie miałam zbyt wiele czasu na szaleństwa w kuchni więc upiekłam ekspresowe ciasto korzenne. Pachnie cudownie i szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie domowych powideł —>KLIK. Polecam :) 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki przypraw korzennych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki

Mienta blog