INKA z błonnikiem – 2 łyżeczki * cukier drobny – do smaku DODATKOWO: BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu
Ostra na Słodkozakochałam się w zupie z selera. Prosta, smaczna, nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu. Jesienna, rozgrzewająca. Kilka wpisów temu pokazałam wam swoją podstawową wersje, tym razem zmodyfikowałam ją o dodatek piernika i malin. Ciekawe czy takie połączenie przypadnie wam do gustu? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktakie chłodne dni najlepszy jest pyszny, rozgrzewający, syty gulasz. Wykorzystałam mięso z indyka dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne, ale równie dobre jak z wieprzowiny dzięki przyprawom, piwu i piernikowi. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste, zapraszam Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Przygotuj pankejki na najbliższe śniadanie i sprawdź to! // Składniki: 1 szklanka mąki 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 3 łyżeczki
Via GustoWitam Kochani Dziś chcę pokazać Wam moje tegoroczne wypieki Wielkanocne. W tym roku piekłam chlebowe koszyczki, które wypełniałam pierniczkami :-) oprócz tego powstało duuużo pierniczków PS Pierniki piekłam jak zawsze według mojego sprawdzonego przepisu przepis znajduje się tu :-) :-) :-) Kurcze jak ja to lubię
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do marynaty szklanka miodu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do kurczaka kurczak ok. 1,5 kg sól majeranek 6 jabłek 3 ziemniaki Przygotowanie marynaty Masło roztapiamy, dodajemy pozostałe składniki i całość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!serca domowników;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 3 łyżki oleju 2/3 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka
Smaki Na Talerzuwiększych ) * mąka pszenna – 300 g * mąka żytnia – 100 g * duże jajko – 2 szt * cukier puder – 130 g * masło roztopione , przestudzone – 100 g * miód – 100 g * przyprawa do piernika – 1 łyżka * kakao – 1 łyżka * soda – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystko razem wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wałujemy podsypując odrobiną mąki. Wycinamy pierniczki. Układamy na blasze ( blacha z piekarnika
Ostra na SłodkoPotrzebujemy: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao (jeżeli chcemy aby pierniczki były ciemniejsze) Masło oraz miód podgrzewamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce mieszamy ze sobą pozostałe składniki, dodajemy rozpuszczony tłuszcz
Kolejny blog o gotowaniuwychodzi kilka dużych blach ciasteczek. 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 18% 3 łyżeczki sody op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 400g miodu (u mnie spadziowy) Dzień wcześniej zagotować miód z przyprawą, kakao i kawą, wymieszać. Do gorącego dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić
Smakołyki Asipyszne, chyba najpyszniejsz jakie do tej pory upiekłam. Jest to przepis na fefernuski kociewski znaleziony na tej stronie, z lekkimi moimi modyfikacjami. Z tej porcji wyszło bardzo dużo pierników, ale to nie problem, są pyszne i jeżeli stwierdzicie
Polska Zupasię robi ,a jeszcze szybciej się wykrawa i piecze. Polecam . Składniki na 50 szt 1 szklanka sztucznego miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1/2 przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki jajko Dodatkowo
Różowa kuchniaozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki: 2 szklanki mąki 200 g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 opakowania przyprawy do pierników 1 łyżka masła 1/3 szklanki ciepłego mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem.... To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. Nuta piernika jest odpowiednio wyważona, zaś śmietankowy krem idealnie łączy się z otartą skórką z pomarańczy. Kajmak swą słodyczą dopełnia całości. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki ze sobą
Słodko-Słony Świat Ilonydlatego umieszczam je w lodówce na minimum dwie doby. Po upływie tego czasu wałkuję ciasto, wykrawam z niego kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z piernikami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 8-10 minut, następnie studzę ciastka na kratce. Najlepiej upiec je na 2-3 tygodnie przed Świętami
Mango Papaja