Pierniczki 254ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki: 2 szklanki mąki 200 g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 opakowania przyprawy do pierników 1 łyżka masła 1/3 szklanki ciepłego mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I KAJMAKIEM 477Pyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem.... To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. Nuta piernika jest odpowiednio wyważona, zaś śmietankowy krem idealnie łączy się z otartą skórką z pomarańczy. Kajmak swą słodyczą dopełnia całości. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki ze sobą
Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladowe pierniczki 181dlatego umieszczam je w lodówce na minimum dwie doby. Po upływie tego czasu wałkuję ciasto, wykrawam z niego kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z piernikami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 8-10 minut, następnie studzę ciastka na kratce. Najlepiej upiec je na 2-3 tygodnie przed Świętami
Mango Papaja
owsianka piernikowe latte 235mnie wyzwaniem, większym niż przewidywałam, stąd moja nieobecność. Patrzę na ten biały świat i się uśmiecham. Niezdarnie. Syrop piernikowy: 50 g cukru trzcinowego czubata łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub kupnej, lecz koniecznie w składzie bez mąki) 100 ml wody Cukier wymieszać z przyprawą, wsypać do garnuszka. zalać wodą i gotować, aż do rozpuszczenia się cukru, przelać do słoiczka
tost z dżemem
Pierniczki brukowce 264brukowców, jednak nie z przepisu dominikanów, ale na podstawie "Kuchni Polskiej" z 1967 roku. Składniki: 200 g cukru 5 łyżek wody 120 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 500 g mąki plus ewentualnie do podsypywania 1 łyżeczka sody 1 jajo 50 g masła , miękkiego dodatkowo 300 g gęstej marmolady do nadziewania lukier 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gorącej
Pełny talerz
Pierniczki na drożdżach 240pudru 2 czubate łyżki miodu 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g świeżych drożdży 120g miękkiego masła Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzej z z masłem do rozpuszczenia, następnie dodaj drożdże. Całość wymieszaj. do suchych składników dodaj płynne razem z jajkiem. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj (w razie potrzeby
Motylkowa Kuchnia
Legnickie bomby piernikowe 243jajka L 400 g mąki 50 g zmielonych migdałów 50 g migdałów bardzo drobno posiekanych 30 g kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy Do garnuszka dajemy miód, cukier (u mnie bez), masło. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się nam roztopią i połączą. Odstawiamy
kruche babeczki
Pierniczki staropolskie 200niech się śmieje do Was świat, blaskiem szczęśliwych i długich lat. W prezencie od nas skromna choinka pierniczkowa. Pierniczki upieczone z przepisu na Piernik staropolski
To co kocham
Pierniczki staropolskie 2014 186Bożego Narodzenia. Niech ta gwiazdka betlejemska, co przyświeca nam o zmroku doprowadzi Was do szczęścia w nadchodzącym Nowym Roku. Przepis na pierniczki pochodzi z Piernika staropolskiego
To co kocham
Świąteczny wieniec pierniczkowy 187magia w sercu zaklęta. Nie pozwól mu zostać w ukryciu, Podaruj je bliskim na święta! Przepis na pierniczki pochodzi z przepisu na Piernik staropolski
To co kocham
Pierniczki korzenne 226ILOŚĆ: dużo! Pierniczki korzenne 50 dag maki 15 dag margaryny 13 dag miodu 13 dag cukru 3 jajka 15 dag kakao pół łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić
Gotuję Testuję
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ 228oryginale z gorzkiej - chociaż dla mnie właśnie ta z gorzkiej jest dla mnie przysłowiową wisienką na torcie :)) Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować. Wzbogacić np. o odrobinę przyprawy do pierników lub np. dodać posiekane bakalie ... Polecam gorąco ten szybki i prosty przepis. Składniki: (na foremkę 12cmx20cm) 1 1/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Walijskie Pichcenie
Teraz pierniki! 186Uwaga, uwaga, uwaga! Nadszedł czas na przygotowanie ciasta na piernik staropolski według Aleex. Jeśli robicie go ze mną co roku, wiecie, że warto. Jeśli jeszcze nie piekliście wspólnie ze mną tego piernikowego cuda, zapraszam do „piernikowania”. Dokładna instrukcja „krok po kroku” znajduje się tutaj . To co? Zaczynamy
W mojej kuchni