piernik - 7329 przepisów (strona:259/489)

PIERNICZKI Z WITRAŻAMI 141

choinkę:) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 3/4 szklanki cukru 20 dag miodu (dałam sztuczny) 20 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 3 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka kakao ORAZ: 1-2 opakowania dowolnych owocowych landrynek  WYKONANIE: Miód, cukier, masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Sypkie składniki przekładamy do miski, robimy wgłębienie

Pani na deser
Piernikowe ludziki 144

udekorować i wtedy będą jeszcze piękniejsze i smaczniejsze. 2 szkl. mąki 3/4 szkl.cukru 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżka kakao Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać łyżką.Dodać cukier, sodę ,kakao, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie-masło i 1 jajko.Dokładnie wyrobić ręką

Moje domowe kucharzenie
Proste Pierniczki 357

800g mąki pszennej 4 całe jajka ( w temperaturze pokojowej) 200g masła 200ml mio du 1,5 łyżeczki so dy (zamiennie z proszkiem do pieczenia) 2 duże łyżki przyprawy do pierników 3 czubate łyżki kakao 250g drobnego cukru Lukier: szklanka cukru pu dru wo da  Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w dużej misce. Wyrabiamy ręcznie, nie po dsypując mąki. Ciasto

ChilliJemy
Piernikowy murzynek 182

Pyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki przyprawy do piernika  2 łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  4 łyżki kakao  3 jajka  190 g masła  1 szklanka

Słodka Strefa
Piernikowe babeczki 107

erytrolu lub innego słodziwa 80 g miodu 250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej 2 jajka 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonych goździków Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy ze słodziwem na puszystą masę

Kucharzyca
Pierniczki 136

gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną podczas pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut. Po wyjęciu czekamy aż pierniczki wystygną i ztwardnieją

I LOVE LIFE
Pierniczki wigilijne z cynamonem 184

było dostępne na rynku, po czym każdy dekorował sobie małą partię. Pomysł tych imprez upadł, bo były bardzo obciążające dla gospodyni, która cały dzień stała w kuchni i piekłą pierniki, bo goście raczej zajmowali się piciem wina i plotkowaniem, niż pomaganiem. W każdym razie te cynamonowe ciasteczka, to chyba najlepsza ze zjedzonych przeze mnie ostatnio pierniczków. Jeśli chodzi o pozostałe

Ugotowane pozamiatane
Piernikowe serca 141

moją Oliwkę :))) Ciasto: 550 g mąki pszennej 125 g masła 80 g cukru  300 g miodu 1 jajko 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 30 g przyprawy do piernika Masło, miód, cukier, przyprawę i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do czasu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę z sodą, dodać jajko

Smakołyki Asi
Pierniczki Świąteczne 138

łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (przyprawy można zastąpić gotową przyprawą do piernika, ale tak efekt smakowy jest lepszy) Przygotowanie: Cukier rozpuścić w rondelku i lekko skarmelizować, dodać masło, miód i wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli obawiacie się tego etapu, można od razu połączyć

My sweet a life
Pierniczki na smalcu 160

oczyszczonej 1 jajko szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków (przyprawy można zastąpić 3,5 - 4 łyżeczkami gotowej przyprawy do piernika) Na polewę: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki masła Przygotowanie: Ciasto: Na 4-6 tygodni wcześniej: Miód, smalec i cukier gotować do momentu rozpuszczenia wszystkich

My sweet a life
Piernik last minute z powidłami 823

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Nie wiem jak Wy ale ja już zaczynam myśleć co upiec z tej okazji. Piernik last minute jest świetną propozycją dla osób zabieganych. Nie wymaga długiego przygotowywania i leżakowania. Doskonale smakuje już na drugi dzień. Jest wilgotny, po prostu pyszny. A połączenie korzennych smaków z powidłami i czekoladą sprawi, że każdy będzie sięgał po następny

Smakołyki Asi
Piernik staropolski (długodojrzewający) 110

roku po raz pierwszy będę piekła piernik długodojrzewający. Dużo się naczytałam o jego pysznym smaku, dlatego mam nadzieję, że się nie zawiodę. Zdjęcia i opis z ewentualnymi uwagami

Bullio
Piernikowy keks z polewą czekoladową i prażonymi orzechami 152

mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki powideł śliwkowych 0,5 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy do piernika Polewa: 80 g cukru 100 g masła 2-3 łyżek kakao (ciemne kakao) ok. 80 g orzechów laskowych prażonych firmy Helio Natura   Wykonanie:  Piekarnik nagrzewamy

W Moim Magicznym Domu
DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ 111

INKA z błonnikiem – 2 łyżeczki * cukier drobny – do smaku DODATKOWO: BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu

Ostra na Słodko
Zupa krem z selera z piernikowa nuta 113

zakochałam się w zupie z selera. Prosta, smaczna, nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu. Jesienna, rozgrzewająca. Kilka wpisów temu pokazałam wam swoją podstawową wersje, tym razem zmodyfikowałam ją o dodatek piernika i malin. Ciekawe czy takie połączenie przypadnie wam do gustu? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik