piernik - 7329 przepisów (strona:266/489)

Korzenne ciasto z czekoladą i orzechami 191

orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :) 170 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sok z połowy pomarańczy 100 g gorzkiej kuwertury 0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowych

Mienta blog
Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 291

nabyć produkt. Składniki na 30 sztuk: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów (ja użyłam 50 g migdałów i 35 g orzechów laskowych zmielonych) 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu płynnego 85 g masła 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio 1/4 szklanki kandyzowanej skórki

Blondynka Gotuje
Pierniczki 136

Pierniczki przepis – składniki: 55 dag mąki pszennej (+ekstra do podsypywania) 30 dag miodu 10 dag cukru pudru 12 dag masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej przyprawa do piernika – około 60 g lub mniej 2 łyżeczki kakao Rozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać

UgotujmyTo.pl
Świąteczne pierniczki 210

Pierniczki (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1/5 kg mąki 20 dag cukru pudru miód masło lub margaryna (15 dag) 1 jajo łyżeczka sody oczyszczanej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do zbrązowienia. Pierniczki można dekorować lukrem lub polewą z posypką. Źródło

WojnaNaSmaki.pl
Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor 428

brązowego cukru 375 g mąki  duże jajko 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków łyżka przyprawy do pierników Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami. Następnie wbijamy

Słodka Strona
Wielowarstwowy tort korzenny 1141

dodatkowo wzbogacają smak wypieku. Wielowarstwowy tort korzenny Składniki: ciasto korzenne 245g mąki pszennej 115g śmietany 18% 110g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej masa budyniowa 450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
Babka piernikowa z serem 336

zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki.  Zapraszam do pieczenia! Składniki na masę piernikową: 180 g płynnego miodu 100 g cukru 80 g masła 2 łyżki kakao

My Culinary Art
Pierniczki duchy Halloween 136

duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować je do pudełeczka czy puszki. Muszę przyznać, że zanim ozdobiliśmy kilka

prawdziwe jedzenie
Kruche piernikowe ciasteczka 156

maki pszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki sody oczyszczonej 25 g kakao 25 g  domowej przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Połowę cukru, miód i tłuszcz podgrzewamy  w garnuszku do połączenia wszystkich składników. Masę odstawiamy do przestudzenia, mieszając raz na jakiś czas. Pozostałą połowę cukru ubijamy na puszysta

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 229

cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 211

cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne gwiazdki pierniczki 379

cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się

Kulinarne przygody Gatity
PIERNICZKI STAROPOLSKIE 145

świąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki  z    ciasta , które leżakowało ponad  miesiąc. Jako pierwsze upiekłam pierniczki, jak na razie są miękkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Surowe  ciasto jest dość twarde i ciężko wyjmuje się z miski, ale po chwili robi się już miękkie i bardzo dobrze

RAROSSA
1469.Dżem o smaku ciasta marchewkowego 129

marchewki 1 puszka ananasów, razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw   [ dałam 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika Wodzisław ] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka

Moje domowe kucharzenie
Ciastka ze skwarek 170

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu  waniliowego 3/4 szkl.cukru pudru 3/4 szkl. kwaśnej śmietany lub  1/3 kostki masła dodatkowo -ale niekoniecznie mak cynamon przyprawa do piernika Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.Uformować z ciasta kulę .Można podzielić na kilka części i do każdej z osobna dodać mak, cynamon, przyprawę do piernika.Włożyć do lodówki

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania