konkurs “Apetyt na Kopernika” zorganizowany przez toruńską Fabrykę Cukiernictwa “Kopernik”. Tym razem wykorzystałam klasyczne piernikowe serduszka, które nadały owsiance wspaniałego głębokiego smaku i cudnego aromatu. Piernik, pomarańcza, orzechy to mieszanka iście Świąteczna- nie czekajcie jednak z tą owsianką do Świąt. Każdy dzień jest wyjątkowy i warto go odpowiednio pysznie zacząć * Przepis inspirowany przepisem Jamiego Oliviera Składniki
olalacookingżelatyna – 15 g KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g DO DEKORACJI: * pierniki w czekoladzie z nadzieniem morelowym Kopernik * temperowana czekolada, złoto, zimne ognie, perełki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od przygotowania Panna Cotty. PANNA COTTA MORELA: Z moreli robimy puree, przecieramy. Z żelatyny robimy masę żelatynową
Ostra na SłodkoPyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu
I LOVE LIFEKolejna propozycja do szkolnego pudełka śniadaniowego: keto bułka z pasztetem ogórki kiszone orzechy migdały piernik mandarynka Artykuł SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 10 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFcoś na chłodne, nudne, jesienne wieczory.. ciasto z marchewką ...pyszne jak piernik, z chmurką puszystego kremu.. . ciasto: 2 jaja 200 g mąki 200 g brązowego cukru ( brązowego nie białego- nadaje specyficzny smak ciasta) 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75g mieszanki bakalii: ananasa, rodzynków i przede wszystkim skórki
Z MarcepanemŚwiąteczne ciasta nieodłącznie kojarzą mi się z sernikiem, miodowcem, a od kilku lat też piernikiem. Ale też pomarańczami – jako dziecko pomarańcze i mandarynki jadłam niemal wyłącznie na święta, mandarynki były nawet elementem “mikołajowych” paczek… Artykuł Torcik piernikowo-serowy z pomarańczowym kremem straciatella pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikSernik: 1 kg twarogu sernikowego 5 jajek 100 g płynnego miodu 80 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3-5 łyżeczek przyprawy do piernika Kulki orzechowe: 160 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa orzechowa: 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 1 łyżka
Smaki Na Talerzuszybko się robi, czasu troszkę zajmuje tylko schłodzenie czekoladek,ale warto poczekać. 40 g oleju kokosowego nierafinowanego 4 łyżki kakao 2 łyżki pudru z ksylitolu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Olej kokosowy roztopić. Dodać resztę składników i wymieszać. Przelać do foremek na czekoladki.Schłodzić w lodówce lub w zamrażarce,a następnie czekoladki wyjąć z foremek
Moje domowe kucharzenieprzepis jest idealny dla takich osób jak ja – ciągle w biegu, ciągle zajętych, takich, które nie mogą uwierzyć, że święta już za kilka dni. Ja wprawdzie upiekłam dojrzewające pierniki staropolskie, ale dzisiaj ratowałam się przepisem znalezionym na kwestii smaku . Moi niespodziewani goście byli bardzo zadowoleni. A ja spieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta
W mojej kuchniSkładniki (na 50 sztuk): 1 kg mąki pszennej 300 gram płynnego miodu 250 gram masła 250 gram cukru 2 jaja 2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka kakao 1/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki Masło, miód, cukier i mleko podgrzać
Mango PapajaMoczka to śląskie danie wigilie. Generalnie jest to zupa, ale coraz częściej jest podawana w formie deseru, mega słodkiego, gęstego, przypominającego budyń. Taką wersję właśnie dzisiaj przygotowałam: na pierniku, z piwem, z dużą ilości bakalii. Zapraszam, bo to tradycja warta podtrzymywania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne. Składniki: 7szklanek mąki pszennej typ 450 miodu 2 szklanki 200 g masła roślinnego 4 jajka kakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową, cynamon i imbir) 2 łyżeczki sody oczyszczonej mleko odrobinę Dekoracja: cukier puder biała czekolada posypki kolorowe wiórka kolorowe z czekolady
Różowa kuchnianich wielu z nas nie wyobraża sobie świąt. Kruche... Artykuł ŚWIĄTECZNE PIERNIKI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKochani polecam wam ten piernik który możecie zrobić dzień przed Wigilią i będzie smaczny,miękki i rewelacyjny. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej typ 450 5 jaj 150 ml miodu 250 g margaryny 1 szklanka cukru 200 g powideł rodzynki 100 g orzechy włoskie
Różowa kuchnia