szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 2 jaja 1/2 szklanki cukru 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika Masa grysikowa: 500 ml mleka 5 czubatych łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru 125 g masła Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% Ponadto: powidła śliwkowe z cynamonem
MamaOskarkazastąpić np. gryczaną, a jeśli gluten Wam nie straszny to pszenną, orkiszową lub żytnią. Uwielbiam te ciasteczka za ich cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania. Polecam! Ps. Na końcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki
Di gotujeŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a polukrować około tygodnia przed Świętami. Rodzynki i orzechy sprawiają, że pierniki ciężej się wycina
Bulliokażdy inny, ciemny dżem, konfitura) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 opakowanie cukru z wanilią nieco większa szczypta przyprawy do piernika Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 31 x 12 cm. Składniki w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Masło rozpuszczam, studzę. Mąkę i sodę przesiewam. W misce
Zasmakuj Kuchniprzepisy na Święta Bożego Narodzenia między innymi na tradycyjne ciasta, ciasteczka mojej Babci: serniki, makowce, pierniki. Znajdziecie tu także coś nowoczesnego, dla każdego coś dobrego, coś słodkiego lub słonego. A w słonych między innymi przepis na tradycyjny zakwas. Znajdziecie tutaj 5 nowych przepisów, dotąd niepublikowanych na blogu. Cały plik zawiera 22 przepisy. Serdecznie polecam!!! Wystarczy wykupić dostęp, pobrać plik
Przepisy BabciPiernik Last Minute to takie ciasto, które możecie zrobić przed samymi świętami. Kiedy już wszystko przygotowane, a jeszcze macie ochotę i siły na jeszcze jedno ciasto. Nie wymaga leżakowania, wystarczy dokładnie wymieszać. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniekonkurs “Apetyt na Kopernika” zorganizowany przez toruńską Fabrykę Cukiernictwa “Kopernik”. Tym razem wykorzystałam klasyczne piernikowe serduszka, które nadały owsiance wspaniałego głębokiego smaku i cudnego aromatu. Piernik, pomarańcza, orzechy to mieszanka iście Świąteczna- nie czekajcie jednak z tą owsianką do Świąt. Każdy dzień jest wyjątkowy i warto go odpowiednio pysznie zacząć * Przepis inspirowany przepisem Jamiego Oliviera Składniki
olalacookingżelatyna – 15 g KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g DO DEKORACJI: * pierniki w czekoladzie z nadzieniem morelowym Kopernik * temperowana czekolada, złoto, zimne ognie, perełki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od przygotowania Panna Cotty. PANNA COTTA MORELA: Z moreli robimy puree, przecieramy. Z żelatyny robimy masę żelatynową
Ostra na SłodkoPyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu
I LOVE LIFEKolejna propozycja do szkolnego pudełka śniadaniowego: keto bułka z pasztetem ogórki kiszone orzechy migdały piernik mandarynka Artykuł SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 10 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFcoś na chłodne, nudne, jesienne wieczory.. ciasto z marchewką ...pyszne jak piernik, z chmurką puszystego kremu.. . ciasto: 2 jaja 200 g mąki 200 g brązowego cukru ( brązowego nie białego- nadaje specyficzny smak ciasta) 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75g mieszanki bakalii: ananasa, rodzynków i przede wszystkim skórki
Z MarcepanemŚwiąteczne ciasta nieodłącznie kojarzą mi się z sernikiem, miodowcem, a od kilku lat też piernikiem. Ale też pomarańczami – jako dziecko pomarańcze i mandarynki jadłam niemal wyłącznie na święta, mandarynki były nawet elementem “mikołajowych” paczek… Artykuł Torcik piernikowo-serowy z pomarańczowym kremem straciatella pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikSernik: 1 kg twarogu sernikowego 5 jajek 100 g płynnego miodu 80 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3-5 łyżeczek przyprawy do piernika Kulki orzechowe: 160 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa orzechowa: 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 1 łyżka
Smaki Na Talerzuszybko się robi, czasu troszkę zajmuje tylko schłodzenie czekoladek,ale warto poczekać. 40 g oleju kokosowego nierafinowanego 4 łyżki kakao 2 łyżki pudru z ksylitolu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Olej kokosowy roztopić. Dodać resztę składników i wymieszać. Przelać do foremek na czekoladki.Schłodzić w lodówce lub w zamrażarce,a następnie czekoladki wyjąć z foremek
Moje domowe kucharzenie