dziś na przepis sprzed lat , z zapisków mojej mamy - na babkę marchewkową najlepszą . Najlepszą dlatego, że babka pozostaje mięciutka i wilgotna nawet na drugi dzień , cudownie pachnąca cynamonem i piernikiem , cudo na talerzu do kawusi lub herbatki . Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiemdziś na przepis sprzed lat , z zapisków mojej mamy - na babkę marchewkową najlepszą . Najlepszą dlatego, że babka pozostaje mięciutka i wilgotna nawet na drugi dzień , cudownie pachnąca cynamonem i piernikiem , cudo na talerzu do kawusi lub herbatki . Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiemmojprzepisna.pl | Seromak Przygotowania do Świąt ciąg dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa
moj przepis naoczkach 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika) 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka
moj przepis namąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie
moj przepis namojprzepisna.pl | Seromak Przygotowania do Świąt ciąg dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa
moj przepis naoczkach 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika) 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka
moj przepis namąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie
moj przepis naDzisiaj mam dla Was prawdziwe, świąteczne combo – pachnące muffinki piernikowo-serowe z malinami. Doskonałe rozwiązanie zwłaszcza dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować czy wolą piernik, czy sernik lub też dwa ciasta to dla nich … The post Muffinki piernikowo-serowe z malinami appeared first on FitSweet
Fitsweet.meczekolady Stracciatella zmielone orzechy laskowe do posypania kulek #WspierajmyNasze Rada: Można użyć różnych kawałków ciast np. muffinki, biszkopta itd Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik Przygotowanie: Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Dodajemy suszoną żurawinę, jeszcze chwilę miksujemy, by i ta się lekko rozdrobniła. Następnie wsypujemy wszystko do miski, dodajemy roztopione masło
Słodkie okruszkiświąteczny nastrój. Pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Zdrowych i spokojnych Świąt!!! Joanna Pierniczki: 1 szkl miodu sztucznego 1/2 szkl cukru 100 g margaryny 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cynamonu kilka zmielonych goździków 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody jajko 3 szkl mąki pszennej + do podsypywania Lukier królewski: 1 białko 2 szkl cukru pudru sok z cytryny
Smakołyki Asiznikają ekspresowo. Składniki : 100 g cukru pudru 130 g miękkiego masła 150 g płynnego miodu 1 jajko 600 g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szczypta soli Przygotowanie: W misce umieść cukier puder i miękkie masło. Ucieraj, najlepiej robotem na puszystą masę ok 3 minut. Dodaj płynny miód i jajko i nadal
Niezły Młynekznikają ekspresowo. Składniki : 100 g cukru pudru 130 g miękkiego masła 150 g płynnego miodu 1 jajko 600 g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szczypta soli Przygotowanie: W misce umieść cukier puder i miękkie masło. Ucieraj, najlepiej robotem na puszystą masę ok 3 minut. Dodaj płynny miód i jajko i nadal
Niezły MłynekŚwięta to czas pierników, makowców i serników – ja co roku staram się zrobić te ostatnio w jakiejś wyjątkowej wersji, której nigdy wcześniej nie robiłam. Tym razem postawiłam na kwaśne smaki i tak powstał świąteczny sernik pomarańczowy z żurawiną na piernikowym spodzie. Jest wilgotny i Read More Artykuł Świąteczny sernik pomarańczowy z żurawiną na piernikowym spodzie pochodzi z serwisu
Flymetothespoonmasła • 50 g zmielonych migdałów • 250 g mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 łyżeczki sody • 3 łyżeczki przyprawy do piernika • 2 łyżeczki kakao • 1,4 łyżeczki soli Dodatkowo: • sok z cytryny • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Przygotować i odważyć wszystkie składniki. 2. W rondelku roztopić miód
W mojej kuchni