się przez minione dni :)Liczba zamówień mnie zaskoczyła, ale udało mi się wszystko zrealizować. W tym roku zrobiłam ponad 40 chatek piernikowych, około 10 choinek oraz około 200 dekorowanych pierników :) I jeszcze wielką chatkę dla mojej rodziny, która będzie zdobiła świąteczny stół :) ale jej zdjęcia pokażę niebawem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki: 300 g mąki 2 łyżki miodu płynnego 75 ml mleka, letniego 130 g cukru 1 łyżka masła, roztopionego 15 g przyprawy do piernika 1 jajko 1 – 1i 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy łyżką a następnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy, wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Domowy Smak JedzeniaCiasto w formie keksa ale nie tylko z bakaliami a z dodatkiem również soczystych jabłek. Nie jest to piernik choć kolor i duża ilość cynamonu mogą zmylić. Ciasto jak najbardziej w świątecznym klimacie i mimo, że proste to bardzo smaczne. *keksówka 35 cm Składniki: 5 jajek 500 g mąki 200 g cukru 100 g masła 200 g miodu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacuuudownie pachną. Kokosowo-piernikowy posmak jest po prostu niesamowity. Dodatkowo miękkie wnętrze ciastka, polewa czekoladowa i nic więcej chyba nie muszę pisać... Koniecznie spróbujcie tej zdrowszej wersji pierników, które również doskonale sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej. Należy tylko pamiętać, aby użyć proszku i czekolady nie zawierającej glutenu. Co prawda, ani ja, ani moi bliscy praktycznie
Di gotujesię zwariować w szale przedświątecznych przygotowań i stawiajcie na proste rozwiązania. One zawsze się sprawdzają. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika ( przepis ) 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu 125 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach Przygotowanie: Mąkę, sodę, przyprawę mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyprosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny: 2 szkl żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 2 pomarańczy Krem: 500ml śmietanki 30% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru śmietan fix Dekoracja: garść żurawiny gałązki rozmarynu
Smakołyki AsiUwaga dzieci duże i małe! Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie! Pierniki są bardzo proste do przygotowania, a to ciasto idealne do wykrawania foremką. Nie rosną zanadto podczas pieczenia i zachowują idealny kształt po upieczeniu. A najważniejsze są po prostu pyszne. Nie musisz czekać tygodniami aż zmiękną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki pszennej (+ trochę do podsypywania) • 300 g miodu naturalnego • 100 g cukru pudru • 120 g masła • 1 jajko • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 30 - 40 g przyprawy do piernika • 2 łyżeczki kakao Sposób przygotowania: 1. Miód i masło podgrzać w garnuszku, aż składniki się rozpuszczą, nie gotować, przestudzić. 2. Do miski przesiać mąkę, pozostałe składniki, dodać miód z masłem i wyrobić
W mojej kuchnibędziecie zawiedzeni. ciasto: 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 40 g cukru trzcinowego kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego, ale może być zwykłe) łyżka przyprawy do piernika, dobrej jakości łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko karmel (z podanym proporcji wychodzi mały słoiczek karmelu, który zostanie Wam na dłuższy czas
Mienta blogszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 2 jaja 1/2 szklanki cukru 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika Masa grysikowa: 500 ml mleka 5 czubatych łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru 125 g masła Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% Ponadto: powidła śliwkowe z cynamonem
MamaOskarkazastąpić np. gryczaną, a jeśli gluten Wam nie straszny to pszenną, orkiszową lub żytnią. Uwielbiam te ciasteczka za ich cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania. Polecam! Ps. Na końcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki
Di gotujeŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a polukrować około tygodnia przed Świętami. Rodzynki i orzechy sprawiają, że pierniki ciężej się wycina
Bulliokażdy inny, ciemny dżem, konfitura) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 opakowanie cukru z wanilią nieco większa szczypta przyprawy do piernika Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 31 x 12 cm. Składniki w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Masło rozpuszczam, studzę. Mąkę i sodę przesiewam. W misce
Zasmakuj KuchniPiernik Last Minute to takie ciasto, które możecie zrobić przed samymi świętami. Kiedy już wszystko przygotowane, a jeszcze macie ochotę i siły na jeszcze jedno ciasto. Nie wymaga leżakowania, wystarczy dokładnie wymieszać. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie