piernik - 7329 przepisów (strona:246/489)

Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 167

lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu. Piernikowe choinki wieżyczki: 100 gramów kostki do pieczenia(...)takiej konsystencji, którą będzie można swobodnie rozsmarowywać na ciastkach. W tym celu białko należy zmieszać z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Zaczynając od największego piernika rozpoczynamy budowanie choinek. Ciastko smarujemy lukrem i kładziemy na nie mniejsze ciastka. Czynność powtarzamy aż do najmniejszego pierniczka, który w lukier wbijamy pionowo. Całość posypujemy drobnym kolorowym maczkiem, cukrem pudrem

Poezja smaku
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 348

szklankę mąki pszennej (można zastąpić razową) 2/3 szklanki brązowego cukru demerara (używam nierafinowanego) 3 duże jajka (4 - jeśli są małe) 1/3 szklanki oleju 3 pełne łyżeczki przyprawy do piernika (ja daję domową, taką jak  tutaj  lub kupną, ale taką, w której nie ma dodatku mąki) 1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczenia dużą szczyptę(...)później ciasto nie będzie się dobrze kroić, a przekrojenie go wzdłuż może okazać się wręcz niemożliwe.) Następnie wszystkie składniki: marchew, ananasa, orzechy, żurawinę, mąkę, cukier, jajka, olej, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w sporej misce i mieszamy widelcem lub łyżką, aż się dokładnie połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wykładamy papierem

Ratunku obiad
Muffinki marchewkowo-jabłkowe 88

jajka 125g cukru 140ml oleju rzepakowego 80g mąki pszennej razowej 80g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 150g marchwi, obranej i startej na tarce 1 jabłko, obrane i starte na tarce 100g czekolady mlecznej, posiekanej na małe kawałki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej rzepakowy. Mąkę(...)proszek, sodę, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy w misce i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy tartą marchew, jabłko i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczne pierniczki 226

około 160 ciastek różnej wielkości): - po 3 szklanki mąki żytniej    i pszennej - 1/2 litra miodu - 2 płaskie łyżeczki sody - szczypta soli - półtorej torebki przyprawy do pierników - pół łyżeczki mielonego imbiru - 2 jajka - żółtko Przygotowanie:  Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną

W poszukiwaniu inspiracji
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 130

cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami .     Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki(...)przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia.     6. Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić

Mała Cukierenka
Pierniczki z melasą 126

aromacie dzięki melasie z trzciny cukrowej. Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami. Składniki: 350 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g masła w temp. pokojowej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 duże jajko 150 g melasy Mąkę wymieszać z sodą, solą i przyprawą do piernika. Do misy miksera wrzucić masło

wyzwania kuchenne
Ciągnące karmelki z czerwonego wina. Mniam! 163

będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach już dzisiaj odkładam na półkę. Choć piernikiem jeszcze tej zimy u mnie zapachnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 162

ustach. Pokryte warstwą słodkiego lukru. Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania. Pyszne! Składniki: 250 g mąki pszennej; 85 g zmielonych na pył migdałów; 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 200 ml płynnego miodu; 85 g masła; 1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Lukier(...)szklanki cukru pudru; Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6). Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą. Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż masło się rozpuści i połączy

Gospodyni Miejska
Świąteczne ciasteczka imbirowe 155

pachnące pomarańczą. Pycha! Składniki: 500 g mąki; 200 g miodu; 100 g cukru pudru; 100 g białego cukru; 120 g margaryny; 1 jajo; 1 łyżeczka sody; Opakowanie przyprawy do piernika (40 g); 1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku); Kilka kropel aromatu pomarańczowego.    Sposób przygotowania: Do małego garnka włożyć miód, cukier puder, biały cukier, przyprawę do piernika, imbir

Gospodyni Miejska
Krumkaker z kremem piernikowym- norweski przysmak świąteczny 188

jajka 150 g mąki pszennej 3 łyżki wody łyżeczka mąki ziemniaczanej masa: 200 ml śmietany 30%  3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka mieszamy w wysokim naczyniu mikserem i nakładamy na urządzenie do wypiekania kilka łyżek  i pieczemy ciastko. Gdy zarumieni się ściągamy z urządzenia i nawijamy(...)wyczerpania. Z tej porcji powinno wyjść wam około 10 wafelków. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier puder a następnie przyprawę do piernika. Na koniec żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do masy dokładnie mieszając. Gotową bitą śmietanę nakładamy do szprycy i wypełniamy nią nasze wafelki. Smacznego:) A tak wyglądają potrzebne narzędzia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierniczki a'la Katarzynki 137

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany 12% 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Miód przełożyć do garnuszka o grubym dnie(...)podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka.  Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy je z wierzchu wodą

kulinarnyswiatdomi
Tort czekoladowy z bananami 221

partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piernika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Biszkopt wyjąć z tortownicy

Mała Cukierenka
Piernikowe babeczki z powidłami 251

pszennej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 2 jaja 3/4 szklanki oleju 6 łyżek płynnego miodu 4 pełne łyżki powideł śliwkowych  2 pełne łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki esencji waniliowej szczypta soli Do zdobienia wierzchu muffinek można użyć roztopionej czekolady z odrobiną mleka lub użyć gotowej polewy(...)czekoladowej. Przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy. 2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Słodkie święta - przepisy 158

nadzieję ,że skorzystacie z propozycji albo będą inspiracją do świątecznych wypieków :) Rolada waflowa z bananem Wyśmienitki Łatwy makowiec Ciasto serowo - jabłkowe Ciasto jabłkowo - budyniowe Ciasto " Wiśniowy szyk" Placek Iłowiecki Piernik z herbatą Sernik gotowany Wafel z mlekiem w proszku Cytrynowiec Shrek - zielone ciasto Ciasto szachownica "szach- mat" Piernik siostry Anastazji Miodownik Kakaowe ciasto z wiśniami i kokosem Słoneczne ciasto kawowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 373

znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych. Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja. Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik , poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Ciasto czekoladowo-marchewkowe     Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki oleju(...)marchewki ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kakao 1 łyżeczka cynamonu ⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej) 50 g czekolady 100 g miękkiego masła 1/5 szklanki kakao

Mania Gotowania