piernik - 7416 przepisów (strona:276/495)

12 potraw wigilijnych z różnych stron Polski – zainspiruj się 36

Jednak w części domostw na śląsku jest dziś zastępowana przez zupę rybną. W tej części Polski nie może zabraknąć też moczki, a więc potrawy, która składa się z bakalii, piernika i suszonych owoców – wszystkie składniki moczy się w ciemnym piwie. Innym deserem jest zaś makówka, a więc pieczywo pokryte makiem, miodem i bakaliami. Czym wyróżnia się Podhale? Dania przyrządzane przez

Via Gusto
Kakaowa babka piernikowa. 37

Babkę jak najbardziej można upiec w tradycyjnej formie, nie umniejszy to jej smaku. Składniki: 3 jajka 200 g brązowego cukru szczypta soli 200 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 ml jogurtu greckiego sok z 1/2 pomarańczy otarta skórka z jednej pomarańczy 250 g maki pszennej 2 łyżki kakao 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania olej

Pani M - kuchnia smakowita
Obowiązkowe wypieki na Święta 35

kliknąć w jego nazwę, co przekieruje Was do pełnego przepisu. 1. Keks świąteczny 2. Makowiec z jabłkami 3. Kremowy sernik z białą czekoladą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Piernik ekspresowy 5. Makowiec japoński (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Obowiązkowe wypieki na Święta pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Czy można nie lubić szafran? 28

serów. Tak, tego typu ciasteczka są pyszne jako dodatek do serów, owoców, czy szynki zamiast tradycyjnego chleba. Dlatego często, kiedy przyrządzam talerz z różnymi specjałami to podaję z chrupiącymi piernikami lub szafranowymi sucharkami.Jest to szybki sposób na przygotowanie czegoś dobrego w środku tygodnia zwłaszcza, że szafranowe sucharki można przyrządzić wcześniej. Te ciastka to jedne z pierwszych, które przyrządzam w okresie

codojedzenia
Ciasto orzechowa góra lodowa 160

Pyszne ciasto świąteczne z orzechami Wyjątkowe ciasto na święta, pyszne, delikatne i bez pieczenia, ciasto orzechowa góra lodowa. Domowe ciasta świąteczne mają swoją tradycję, makowiec, sernik, keks czy piernik, ale nie może też zabraknąć nowości. A góra lodowa z orzechami to niebanalne ciasto z orzechami włoskimi na herbatnikach, którego na próżno szukać w internecie. Na mojej stronie Dieta Moja Pasja

Dieta moja pasja
Najlepsze ciasta na Święta 326

mnóstwo ciekawych propozycji! Poniższe wypieki będą idealnym wyborem na święta i nie tylko. Jestem pewna, że każdy z Was znajdzie idealny przepis dla siebie. Ciasto makowe z kremem czekoladowym Piernik łyżką mieszany Malinowa chmurka na makowym spodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec japoński Ciasto makowe z wiśniami Ciasto Filadelfia Ciasto brzoskwiniowe z nutellą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami Ciasto

Przepiski.pl
Kakaowa babka piernikowa. 34

Babkę jak najbardziej można upiec w tradycyjnej formie, nie umniejszy to jej smaku. Składniki: 3 jajka 200 g brązowego cukru szczypta soli 200 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 ml jogurtu greckiego sok z 1/2 pomarańczy otarta skórka z jednej pomarańczy 250 g maki pszennej 2 łyżki kakao 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania olej

Pani M - kuchnia smakowita
Krówki świąteczne – przekaż słodkie życzenia swoim bliskim! Dlaczego to świetny dodatek do paczek na Boże Narodzenie? 43

się wyjątkowa. Myśląc o krówkach, przychodzi nam na myśl klasyczny smak karmelu. Jednak teraz możemy cieszyć się nimi w różnych wersjach smakowych. Waniliowe, czekoladowe, kawowe, a może o smaku piernika? To tylko niektóre możliwości. Wybór jest ogromny. Dzięki tej różnorodności możemy znaleźć krówki idealnie wpisujące się nawet w najbardziej wyrafinowane gusta. Poza tym nie ukrywajmy – testowanie nowych smaków tak dobrze

Via Gusto
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 33

pierwszej gwiazdki zostały już tylko nieco ponad dwa tygodnie. Jak co roku, już w tym okresie, zaczynają pojawiać się pytania – co przygotować na świąteczny stół? Oprócz wspaniałych wypieków – serników, pierników czy makowców, które osłodzą spędzony w rodzinnym gronie czas, warto pomyśleć także o tym co przygotujemy na kolację ... Artykuł Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Czekoladowe gofry. Przepyszne, chrupiące gofry! 44

Prawdziwe czekoladowe pyszne gofry! Pachnące czekoladą, przyprawą do piernika!  Cały przepis dostępny w postaci filmu krok po kroku znajdziesz na moim koncie Instagramowym @smyk_w_kuchni_blog Film we współpracy z Owolovo Kliknij w fink poniżej  FILM KROK PO KROKU

SMYKWKUCHNI
Pieczona przepiórka 51

pomarańczowy powinien być sokiem świeżo-wyciskanym a nie sokiem z kartonu. Jeśli przepiórki smażymy na patelni z metalową rączką to można je wraz z tą patelnią włożyć do piernika, w przeciwnym razie przepiórki należy ułożyć na blaszce do pieczenia. Przepiórki układamy piersią do góry. Czas pieczenia tych ptaków to 12-15 minut, przy czym po 12-u minutach uzyskamy bardziej

MeCooks
Mus dyniowy korzenno - kokosowy 35

mnie erytrytolem, w zastępstwie cukru. To banalnie prosty w wykonaniu mus, o gładkiej konsystencji,  idealnej gęstości. O wielu misjach do spełnienia - w deserach, ciastach,  jako smarowidło naleśników, pierników, gofrów i baza do kawy pumpkin latte. Polecam szczerze.  Wypełnijcie choć z dwa słoiki rozgrzewającą, złotą, kremową pastą dyniową. Składniki: 1,5 szklanki puree z dyni Hokkaido

Kronika Piekarnika
Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami 40

sprawa. Przyprawy. Ja do przepisu użyłam mieszanki cynamonu, kardamonu i goździków, jest tam też chyba gałka muszkatołowa. I ta przyprawa nie smakuje i nie pachnie jak typowa przyprawa do piernika, nie w te klimaty chciałam wchodzić, robiąc sobie śniadanie. To znaczy jest podobna, nie da się ukryć, jest po prostu delikatniejsza w aromacie. Wy możecie oczywiście użyć tylko cynamonu. Pieczona

Kardamonovy
Amerykańskie Ciasteczka Dyniowe Z czekoladą 44

łyżki puree z dyni (jeśli jest rzadkie to 2 łyżki) 100 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika, ale może być wasza ulubiona. 1. Suche składniki osobno, mokre składniki osobno. 2. Do suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy łyżką. 3. Schładzamy w lodówce przez 30 minut

Gotowanie...to proste !