tradycyjna . Smażony karp, ziemniaki z “tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z tej najpiękniejszej kolacji można uznać za zdrowe. Wigilia i Święta są tak wyjątkowe, że odchudzanie się w ten czas po prostu rzadko wychodzi i często
Poezja smakuśmietanki 30% 200 ml wódki 1 puszka masy krówkowej kajmak Helio (400 g) Rada: Jeśli chcecie dodać bardziej świąteczną nutę. Likier można wzbogacić o odrobinę przyprawy do piernika. Przygotowanie: Do miski przekładamy całą masę krówkową. Dolewamy do niej wódkę i miksujemy do połączenia Uwaga! Masa chlapie. Ja zawsze zasłaniam miskę śmiereczką podczas miksowania lub używam misy z pokrywką. Teraz dolewamy
Słodkie okruszkimąki - 4 jaja -360 g mąki - 150 g cukru - łyżeczka sody - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao -2 łyżki powideł -150 ml maślanki - szczypta soli - łyżeczka przyprawy do piernika *opcjonalnie Masło o temp. pokojowej ucieramy na puch w misie robota, dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijając. Od długości ubijania zależy efekt końcowy, nie spiesz się, masa ma się
SMYKWKUCHNIborówkowym musem jak i borówkową galaretką. To takie połączenie pieczonego sernika z sernikiem na zimno. A jeśli już mowa o serniku na zimno to polecam sernik o smaku piernika i pomarańczy . Ten sernik to prawdziwa sensacja. Uwielbiam w nim smak korzennej przyprawy z aromatyczną pomarańczą. Sernik jest pyszny, a le i zwraca uwagę swoją dekoracją. Wykorzystałam do niej lukrowane pierniczki
codojedzenia