piernik - 7505 przepisów (strona:291/501)

Gorąca czekolada z tahini i cynamonem 143

nadzieję, że już jesteście zatopieni w świątecznym nastroju, ubieracie choinki, nucicie kolędy, pieczecie pierniki… doskonale do tego wszystkiego będzie pasować gorąca czekolada z tahini i cynamonem . Pyszny napój z wyraźnie orzechowym posmakiem. Takie proste a takie pyszne. Świetnie pasuje do pierniczków. Gorąca czekolada z tahini i cynamonem Składniki: 300 ml dowolnego mleka 4 kostki gorzkiej czekolady ( można zastąpić

Cooking for Emily
Kakaowy piernik z brandy i bakaliami / Cocoa gingerbread with brandy and dried fruits 189

daktyli 2/3 szklanki posiekanych suszonych moreli 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g. miękkiego masła 3/4 szklanki cukru Skórka pomarańczowa skórki z 2 pomarańczy 2/3 szklanki wody 2/3 szklanki cukru Skórki pomarańczowe (bez białych części) posiekaj

Delicious Place
Piernikowe babeczki marchewkowe 150

szkl. mąki pszennej/orkiszowej typ 500 lub pół na pół typ 500 i pełnoziarnistej 2 średnie jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 30 g suszonej żurawiny lub rodzynek 40 g dowolnych orzechów (u mnie nerkowca) 5 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Orzechy nerkowca kruszymy na mniejsze

Czarnawisienka
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka 218

serem – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 600 g mąki pszennej 200 g cukru 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 250 g miodu 1 torebka przyprawy do piernika 3 całe jajka 3 żółtka 100 g masła Masa serowa: 1 kg białego sera (twarogu) dwukrotnie zmielonego 250 g masła lub margaryny 4 całe jajka 1 budyń śmietankowy 1 torebka cukru

Trzeci talerz
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej 373

zalewie słodko kwaśnej Ryba w zalewie pomidorowej Ryba po japońsku Ryba marynowana w occie Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika Artykuł Ryba w zalewie pomidorowo-octowej pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Sernik piernikowy - idealny na święta 269

Pyszny pachnący świętami sernik. Idealny na nadchodzące Boże Narodzenie. Bardzo kremowy i pełen aromatu. Coś dla wielbicieli piernika i sernika w jednym. Polecam

Swojskie jedzonko
NAJLEPSZE PRZEPISY NA SERNIKI- ZBIÓR PRZEPISÓW 149

nadzieję, że choć trochę Wam pomogę w podjęciu decyzji :) SERNIK Z PIERNIKOWĄ NUTĄ-  przepis tutaj Pyszny, delikatny, wilgotny sernik z kruchym ciastem, do którego dosypałam przyprawy korzennej do piernika.  Przyznam, że to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam.  TRADYCYJNY SERNIK Z MALINAMI NA KRUCHYM SPODZIE-  przepis tutaj Łatwy przepis na sernik, który zawsze się udaje. Jest

Zrób to smacznie
Zimowa drożdżówka z cynamonem 153

Kiedy zbliża się zima, w naszych kuchniach królują korzenne smaki cynamonu, imbiru i goździków. Rozgrzewające zimowe herbartki, świąteczne pierniki i pierniczki to klasyki w których wykorzystujemy te niesamowite aromaty. Ale jeśli jesteś fanem drożdżówek, to dzisiaj upieczemy właśnie to ciacho z dodatkiem cynamonu, migdałów i żurawiny. Będzie pachniało i będzie smacznie 😍. Składniki : 500g mąki pół łyżeczki soli 4 łyżki cukru

Do Garów!
Stollen 156

przed przygotowaniem, aby trochę zmiękło. cukry - trzcinowy i waniliowy. Można zastąpić innym, ale nie ksylitolem. Ciasta drożdżowe na nim nie urosną. przyprawy - można je zastąpić po prostu przyprawą do piernika ciasto drożdżowe, strucla, keks, ciasto z bakaliami boże narodzenie niemiecka Ilość: 2 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Stollen - niemieckie drożdżowe ciasto bożonarodzeniowe Pyszne ciasto, które

Pełny talerz
Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini 140

przysmakiem serwowanym z Vin Santo. 3. Panforte di Siena – tradycyjne ciasto, a raczej słodki bakaliowy placek o gęstej i zwartej strukturze. “Panforte di Siena” to rodzaj piernika, składa się z orzechów, suszonych i kandyzowanych owoców, mąki, masła i przypraw korzennych. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, a po upieczeniu posypuje obficie cukrem pudrem. 4. Torta Pistocchi

Tajemnice Smaku
Dyniowe leniwe 162

Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni hokkaido, polane roztopionym masłem, brązowym cukrem i uprażonymi orzechami włoskimi. Ja posypuję je również cynamonem, a nawet przyprawą do piernika, która również świetnie pasuje do tego wegetariańskiego dania.  Składniki: szklanka puree z dyni hokkaido 200 g twarogu szklanka mąki jajko szczypta soli garść uprażonych orzechów włoskich kilka łyżek masła brązowy cukier łyżeczka

wyzwania kuchenne
Makaron z makiem, konfiturą z pomarańczy i orzechami pekan w miodzie cynamonowym 104

kupuję już zmielony mak, ponieważ nie posiadam maszynki) 5 łyżek miodu (użyłam cynamonowego) 3 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka masła skórka starta z pomarańczy 0/5 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości łyżeczka cynamonu (jeśli użyjecie innego miodu) dodatkowo: 300 g ulubionego makaronu szklanka orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) łyżka miodu z cynamonem Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy

Mienta blog
Wigilijny pasztet z suszonych grzybów 173

Jakie zapachy najbardziej kojarzą Wam się ze Świętami? Boże Narodzenie to cała gama wyczekanych, charakterystycznych aromatów, pysznie łaskoczących czuły nos. Są słodkie, cytrusowe mandarynki, otulający ciepłem cynamon, pierniki i suszone owoce. Wśród nich są także wytrawne aromaty, jak na przykład leśny zapach suszonych grzybów. Mocny i wyrazisty, a jednocześnie rozlewający po wnętrzu moc przemiłych skojarzeń i odczuć :) Dlatego dziś

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Poczuj "Smak świąt" z książką Agnieszki Maciąg 130

mieć w domu aby przygotować pyszne święta i wreszcie przechodzi do receptur, które zaczyna od rzeczy podstawowych takich jak domowy cukier waniliowy, kandyzowana skórka pomarańczowa, czy korzenna przyprawa do piernika.  Dalej mamy przystawki na szczęśliwą zimę i święta wśród których królują śledzie na kilka sposobów, ja osobiście nabrałam ochoty na te po szwedzku w pomidorach z rodzynkami

Cynamonowe szczęście
Kilka pomysłów na dekorowanie świątecznych wypieków 152

Póki polewa nie zastygnie, można posypać ciasteczka orzechami albo kolorową cukrową posypką, która przyklei się do czekolady i po zastygnięciu będzie dobrze się trzymać.   Do ozdabiania ciastek i pierników często stosuje się również lukier na bazie białka i cukru pudru (tzw. lukier królewski), który możemy zabarwić na różne kolory używając barwników spożywczych w proszku lub żelu. Precyzyjne nakładanie lukru

Obiad gotowy