piernik - 7505 przepisów (strona:290/501)

Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym 164

brązowego cukru 60 g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka  przyprawy do piernika Krem: 100g czekolady mlecznej  2 łyżki mleka 20 g masła Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Płatki

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowy likier 175

chwilę relaksu z czymś pysznym w kieliszku? Jeśli się ze mną zgadzacie, łapcie przepis :) Składniki: - puszka mleka słodzonego zagęszczonego - 150 ml mleka - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 szklanka wódki Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kakao i przyprawę. Całość podgrzewamy aż składniki się połączą. Studzimy a następnie miksujemy z zagęszczonym mlekiem. Do przygotowanej masy wlewamy wódkę

Zainspirowana w kuchni
Pyszny sernik tradycyjny, sernik bez spodu 177

też ciut sposób robienia masy serowej i podaję swoją wersję. U nas tradycyjnie sernik bez rodzynek. Ostatnio wdałam się w rozmowę z mężem o rodzynkach. Wyszło, że w pierniku mu nie przeszkadzają, bo tam jest wiele mocnych aromatów. W serniku, gdzie jest wiodący smak sera, rodzynki burzą harmonię Drukuj Klasyczny sernik Pyszny, wilgotny i ciężki sernik Składniki Ciasto

Mieszam w Garnku
Lebkuchen - pierniczki z cytrusową nutą 174

Święta. Gorąco polecam, są przepyszne! Składniki (na około 30 pierniczków): 200 ml miodu, 2 50 g mąki pszennej, 8 5 g zmielonych migdałów, 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 /2 łyżeczki sody oczyszczonej, 8 5 g masła, 100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej  i cytrynowej. Miód podgrzać razem

Moja kraina smaków
Zapiekanka ziemniaczana 115

tygodnie. Zdjęcie zrobione od razu i zapomniane. Dzisiejsze blogowe gotowanie zakończyło się porażką, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami mało świątecznym przepisem. A co! Jeszcze zdążę Was zanudzić piernikami i innymi truflami, kwestia czasu. Przepis podpatrzony u Jamiego, daaaawno temu. Trochę zmieniony. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Może być dodatkiem do mięs, ryb, właściwie do wszystkiego. Składniki: 8 średnich ziemniaków

Kardamonovy
Koktajl truskawkowy z mlekiem migdałowym 113

Dziś KSW, więc nie będę się rozpisywać. Co ma piernik? A ma to, że lubię oglądać jak się leją po nerkach, więc dziś na blogowanie czasu nie ma. Pierwsze truskawki, oczywiście już polskie, jak najbardziej już dają radę. Postanowiłam połączyć je z mlekiem migdałowym, robię sobie przerwę od wypijania litrów zimnego pysznego mleka krowiego. Py szne

Kardamonovy
Śledzie korzenne 106

suszonymi. Mamy więc tutaj śledzie z rodzynkami. Pyszne. Składniki: 3 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula garść rodzynek 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) pół łyżeczki  przyprawy do piernika 1 liść laurowy pieprz (opcjonalnie)   Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone

Kardamonovy
Pierniczki bezglutenowe 111

łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 30 sztuk) Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon rozpuszczamy w garnku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy zawartość garnka i resztę składników. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto

Kardamonovy
Jakie przyprawy warto stosować do bożonarodzeniowych potraw? 190

układu pokarmowego oraz działają przeciwbólowo.   Imbir Imbir ma ostry wyrazisty smak. Wspaniale rozgrzewa i na dobre zadomowił się już na bożonarodzeniowych stołach. Najchętniej używa się go oczywiście do pierników i pierniczków, bez których nie można się obyć w tym okresie. Coraz chętniej dodaje się też imbir do napojów. Herbata z tą przyprawą przyspiesza trawienie, przyjemnie rozgrzewa oraz działa przeciwzapalnie

Kuchnia MagdaLeny
Jakie przyprawy warto stosować do bożonarodzeniowych potraw? 190

układu pokarmowego oraz działają przeciwbólowo.   Imbir Imbir ma ostry wyrazisty smak. Wspaniale rozgrzewa i na dobre zadomowił się już na bożonarodzeniowych stołach. Najchętniej używa się go oczywiście do pierników i pierniczków, bez których nie można się obyć w tym okresie. Coraz chętniej dodaje się też imbir do napojów. Herbata z tą przyprawą przyspiesza trawienie, przyjemnie rozgrzewa oraz działa przeciwzapalnie

Kuchnia MagdaLeny
Szybki warkocz francuski z jabłkami i pierniczkami 140

drobne kawałki.   Przygotowujemy jabłka – umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w centymetrową kostkę. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich większość pokruszonych pierników – zostawiamy około 2 łyżki pyłu do posypania warkocza z wierzchu, dodajemy cynamon, syrop klonowy i posiekane na drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.   Gotowe ciasto

Smaczna Strona
Złote pierniczki miodowe, nadziewane marcepanem 134

łyżek miodu - polecam jasny, akacjowy lub lipowy 6 łyżeczek cukru białego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki rozpuszczonego, wystudzonego masła 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 opakowania przyprawy do pierników szczypta mielonych goździków 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko, 1 żółtko na nadzienie: kilka czekoladek z nadzieniem marcepanowym lub chlebek marcepanowy, pokrojone na małe kawałeczki ( oczywiście

Kronika Piekarnika