tygodnie. Zdjęcie zrobione od razu i zapomniane. Dzisiejsze blogowe gotowanie zakończyło się porażką, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami mało świątecznym przepisem. A co! Jeszcze zdążę Was zanudzić piernikami i innymi truflami, kwestia czasu. Przepis podpatrzony u Jamiego, daaaawno temu. Trochę zmieniony. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Może być dodatkiem do mięs, ryb, właściwie do wszystkiego. Składniki: 8 średnich ziemniaków
KardamonovyDziś KSW, więc nie będę się rozpisywać. Co ma piernik? A ma to, że lubię oglądać jak się leją po nerkach, więc dziś na blogowanie czasu nie ma. Pierwsze truskawki, oczywiście już polskie, jak najbardziej już dają radę. Postanowiłam połączyć je z mlekiem migdałowym, robię sobie przerwę od wypijania litrów zimnego pysznego mleka krowiego. Py szne
Kardamonovysuszonymi. Mamy więc tutaj śledzie z rodzynkami. Pyszne. Składniki: 3 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula garść rodzynek 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) pół łyżeczki przyprawy do piernika 1 liść laurowy pieprz (opcjonalnie) Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone
Kardamonovyłyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 30 sztuk) Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon rozpuszczamy w garnku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy zawartość garnka i resztę składników. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto
Kardamonovyukładu pokarmowego oraz działają przeciwbólowo. Imbir Imbir ma ostry wyrazisty smak. Wspaniale rozgrzewa i na dobre zadomowił się już na bożonarodzeniowych stołach. Najchętniej używa się go oczywiście do pierników i pierniczków, bez których nie można się obyć w tym okresie. Coraz chętniej dodaje się też imbir do napojów. Herbata z tą przyprawą przyspiesza trawienie, przyjemnie rozgrzewa oraz działa przeciwzapalnie
Kuchnia MagdaLenyukładu pokarmowego oraz działają przeciwbólowo. Imbir Imbir ma ostry wyrazisty smak. Wspaniale rozgrzewa i na dobre zadomowił się już na bożonarodzeniowych stołach. Najchętniej używa się go oczywiście do pierników i pierniczków, bez których nie można się obyć w tym okresie. Coraz chętniej dodaje się też imbir do napojów. Herbata z tą przyprawą przyspiesza trawienie, przyjemnie rozgrzewa oraz działa przeciwzapalnie
Kuchnia MagdaLenydrobne kawałki. Przygotowujemy jabłka – umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w centymetrową kostkę. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich większość pokruszonych pierników – zostawiamy około 2 łyżki pyłu do posypania warkocza z wierzchu, dodajemy cynamon, syrop klonowy i posiekane na drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Gotowe ciasto
Smaczna Stronałyżek miodu - polecam jasny, akacjowy lub lipowy 6 łyżeczek cukru białego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki rozpuszczonego, wystudzonego masła 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 opakowania przyprawy do pierników szczypta mielonych goździków 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko, 1 żółtko na nadzienie: kilka czekoladek z nadzieniem marcepanowym lub chlebek marcepanowy, pokrojone na małe kawałeczki ( oczywiście
Kronika Piekarnikanadzieję, że już jesteście zatopieni w świątecznym nastroju, ubieracie choinki, nucicie kolędy, pieczecie pierniki… doskonale do tego wszystkiego będzie pasować gorąca czekolada z tahini i cynamonem . Pyszny napój z wyraźnie orzechowym posmakiem. Takie proste a takie pyszne. Świetnie pasuje do pierniczków. Gorąca czekolada z tahini i cynamonem Składniki: 300 ml dowolnego mleka 4 kostki gorzkiej czekolady ( można zastąpić
Cooking for Emilydaktyli 2/3 szklanki posiekanych suszonych moreli 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g. miękkiego masła 3/4 szklanki cukru Skórka pomarańczowa skórki z 2 pomarańczy 2/3 szklanki wody 2/3 szklanki cukru Skórki pomarańczowe (bez białych części) posiekaj
Delicious Placeszkl. mąki pszennej/orkiszowej typ 500 lub pół na pół typ 500 i pełnoziarnistej 2 średnie jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 30 g suszonej żurawiny lub rodzynek 40 g dowolnych orzechów (u mnie nerkowca) 5 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Orzechy nerkowca kruszymy na mniejsze
Czarnawisienkaserem – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 600 g mąki pszennej 200 g cukru 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 250 g miodu 1 torebka przyprawy do piernika 3 całe jajka 3 żółtka 100 g masła Masa serowa: 1 kg białego sera (twarogu) dwukrotnie zmielonego 250 g masła lub margaryny 4 całe jajka 1 budyń śmietankowy 1 torebka cukru
Trzeci talerzzalewie słodko kwaśnej Ryba w zalewie pomidorowej Ryba po japońsku Ryba marynowana w occie Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika Artykuł Ryba w zalewie pomidorowo-octowej pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne