można dać ciut więcej, jeśli lubicie słodsze kokosanki) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 85 g masła 0,5 łyżeczki sody mała szczypta soli Przygotowanie: Piernik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce dokładnie ubijamy białka z małą szczyptą
Słodkie okruszkiprosty w przygotowaniu. Co najważniejsze, do tego „ciasta z resztek ciast” możesz tak naprawdę dodać wszystkie pozostałości po świątecznych lub imprezowych słodkościach! Do bajaderki sprawdzi się: babka, piernik, keks, sernik, czy makowiec. Wszystkie resztki zamienią się w pyszne, bardzo aromatyczne ciasto! Ciasto bajaderka w naszym wydaniu prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Bajaderka jest pyszna, z doskonałym śmietanowym kremem oraz
Kuchnia Na Wypasieprzepyszny Piernik Staropolski umilał nam Święta, tak teraz Muffiny Ferrero Rocher umilać nam będą Nowy Rok. To właśnie z okazji Nowego Roku przygotowałam dla Was kolejny pyszny przepis naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR Zapraszam na obłędne czekoladowe muffiny z kremem i orzechowym krokantem. Takie Ferrero Rocher w formie muffinek. Obłędnie czekoladowe, wilgotne, zdecydowanie dla fanów ciemnej czekolady
Ostra na Słodkotrzecie każdorazowo są inne, bo z innych składników (na każdą okazję piekę inne ciasta). Do tych na zdjęciu użyłam pierniczków których nie zdążyłam udekorować, skrawków biszkoptu i okrawków piernika pieczonego w keksówce. Przed świętami zlewam wiśniówkę znad owoców dzięki czemu mogę w każdej bajaderce zamknąć lekko alkoholizowaną wisienkę. Bajaderki świąteczne z wiśnią 1 szklanka daktyli bez pestek mleko lub woda
Gotuj Sam!kilku upieczonych ciastach przepis będziesz znać na pamięć. Jeśli chcesz możesz wzmocnić smak chleba bananowego o dodatkowe składniki jak np. inne orzechy, migdały, owoce kandyzowane bądź przyprawę do piernika, cynamon, co lubisz i akurat masz pod ręką. Sprawdź co zrobić z skórkami od bananów. Możesz je wykorzystać np. jako nawóz do storczyków. Artykuł Chlebek bananowy pochodzi z serwisu To musisz
To Musisz Wiedziećstołach królują świąteczne pyszności 🙂 Wiele z nich jemy tylko ten jeden raz w roku 🙂 Po świątecznym spacerze zasiadamy do stołu, a na nim… Piernik staropolski Sernik Babci … Czytaj dalej Przy świątecznym stole
czarrna od kuchnibrązowego cukru 60 g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka przyprawy do piernika Krem: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 20 g masła Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Płatki
Kulinarne przygody Gatitychwilę relaksu z czymś pysznym w kieliszku? Jeśli się ze mną zgadzacie, łapcie przepis :) Składniki: - puszka mleka słodzonego zagęszczonego - 150 ml mleka - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 szklanka wódki Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kakao i przyprawę. Całość podgrzewamy aż składniki się połączą. Studzimy a następnie miksujemy z zagęszczonym mlekiem. Do przygotowanej masy wlewamy wódkę
Zainspirowana w kuchniteż ciut sposób robienia masy serowej i podaję swoją wersję. U nas tradycyjnie sernik bez rodzynek. Ostatnio wdałam się w rozmowę z mężem o rodzynkach. Wyszło, że w pierniku mu nie przeszkadzają, bo tam jest wiele mocnych aromatów. W serniku, gdzie jest wiodący smak sera, rodzynki burzą harmonię Drukuj Klasyczny sernik Pyszny, wilgotny i ciężki sernik Składniki Ciasto
Mieszam w GarnkuŚwięta. Gorąco polecam, są przepyszne! Składniki (na około 30 pierniczków): 200 ml miodu, 2 50 g mąki pszennej, 8 5 g zmielonych migdałów, 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 /2 łyżeczki sody oczyszczonej, 8 5 g masła, 100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Miód podgrzać razem
Moja kraina smakówtygodnie. Zdjęcie zrobione od razu i zapomniane. Dzisiejsze blogowe gotowanie zakończyło się porażką, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami mało świątecznym przepisem. A co! Jeszcze zdążę Was zanudzić piernikami i innymi truflami, kwestia czasu. Przepis podpatrzony u Jamiego, daaaawno temu. Trochę zmieniony. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Może być dodatkiem do mięs, ryb, właściwie do wszystkiego. Składniki: 8 średnich ziemniaków
KardamonovyDziś KSW, więc nie będę się rozpisywać. Co ma piernik? A ma to, że lubię oglądać jak się leją po nerkach, więc dziś na blogowanie czasu nie ma. Pierwsze truskawki, oczywiście już polskie, jak najbardziej już dają radę. Postanowiłam połączyć je z mlekiem migdałowym, robię sobie przerwę od wypijania litrów zimnego pysznego mleka krowiego. Py szne
Kardamonovysuszonymi. Mamy więc tutaj śledzie z rodzynkami. Pyszne. Składniki: 3 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula garść rodzynek 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) pół łyżeczki przyprawy do piernika 1 liść laurowy pieprz (opcjonalnie) Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone
Kardamonovyłyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 30 sztuk) Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon rozpuszczamy w garnku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy zawartość garnka i resztę składników. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto
Kardamonovy