Puszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając(...)cukier. Pod koniec ubijania wrzucamy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i w dwóch partiach dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Anielskie wypiekiZ okazji urodzin mojej młodszej Siostry upiekłam torcik ( w tortownicy o średnicy 17cm). Niestety nie zdążyła dojechać żeby go spróbować...chochliki go zjadły :P Chyba będę
ChilliJemyszczodrze kanapek . Uwielbiam pajdę świeżego chleba z solidną dawką tej orzechowej przyjemności :) Zdarza się również, że smarowidło to dodaję do ciast i ciasteczek jako nadzienie , składnik masy głównej , czy krem smakowy . Rzadsze jest ogólnie takie zastosowanie masła orzechowego, ale odkąd po raz pierwszy go użyłam jako głównego składnika mojej słodkości, tak do teraz często(...)orzechowe w wypiekach . Tym razem rozgrzewamy piekarniki i tworzymy słodkości z tym aromatycznym smarowidłem w roli głównej! W akcji biorą udział wszelkie babki, ciasta, ciasteczka, muffinki, bułeczki, torty itp. których składnikiem jest masło orzechowe . Dozwolone jest również jego wykorzystanie w deserze na zimno. Ja postawiłam na klasykę, czyli pulchne bułeczki drożdżowe masłem orzechowym obficie nadziane . Do tego
Grunt to przepis!Witajcie :-) Na koniec tygodnia mam dla Was przepis na pyszny torcik podwójnie czekoladowy z malinami, dużą ilością malin i galaretką, na spodzie ciasteczkowym, więc bez pieczenia
kruche babeczkiroli tortu z okazji urodzin drugiej połówki. Muszę przyznać, że wszystkim przypadł do gustu taki zamiennik. Nawet dzieciom, które początkowo sceptycznie podeszły do mojego pomysłu. Jak to, urodziny bez tortu?!!! A świeczki? Świeczki były :) Polecam na każdą okazję, a nawet bez okazji ;) Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 100 g masła (miękkie(...)łyżeczka cynamonu szczypta soli dżem dyniowy Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy i wymieszać. Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu
zadanie-gotowanieSama już dawno nie spożywam wypieków na białej mące, unikam cukru i słodyczy, ale czasami piekę coś dla znajomych, którzy (na ich szczęście!) mogą sobie pozwalać
W kuchni KatieZamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować mini torciki dla każdego. Prezentują się wspaniale. Są idealne na niedzielne popołudnie do kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier i utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy w garnku
Pyszności Słodkościhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i korzystałam z niego już niejednokrotnie. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i z
Di gotujepodpytać sympatycznych dostawców o różne słodkie ciekawostki. Odbywały się także konkursy: „Mistrzostwa Śląska Cukierników” i eliminacje do mistrzostw Polski Barista 2016. Na niektórych stanowiskach odbywały się pokazy z masą cukrową. Można było skosztować smakołyków i dużo się dowiedzieć o nowych trendach w produkcji cukierniczej. Swoje stanowiska miały również czasopisma cukiernicze i można było dostać ich najnowsze numery. Udało mi się(...)cukiernictwa Panią Bożenę Sikoń. Przemiła osoba, była jednym z jurorów konkursu „Mistrzostwa Śląska Cukierników”. Swoje stanowisko miała również „ Słodka Pasja ”, która proponuje kursy ze światowej sławy dekoratorami tortów i ciasteczek oraz ma również sklep internetowy z akcesoriami cukierniczymi, bardzo polecam. Na stoisku Monin można było posłuchać o nowych smakach likierów tej firmy i skosztować smacznej, pięknie
Mała Cukierenkautrzeć mikserem jajka z cukrem, wlać olej dalej miksując, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki(...)ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto miało być jednocześnie tortem, stąd przekroiłam je na pół i brzegi także posmarowałam kremem, co widać na pierwszym zdjęciu
Wrzosowa PolanaLemom curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów. (Składniki na 1,5 szklanki(...)zetrzeć skórkę. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przelać do słoiczka i zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Di gotujeciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia na biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jasną: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 3-4 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować mini torciki dla każdego. Prezentują się wspaniale. Są idealne na niedzielne popołudnie do kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier i utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy w garnku. W mleku rozpuszczamy budyń
Salonik smakówprezentowany na zdjęciach starczył na cztery warstwy, czyli tort. Ten przepis będzie służył zarówno Wam jak i mi jako baza do wielu kolejnych przepisów na ciasta i torty, zatem wspólnie będziemy do niego jeszcze wiele razy wracać. Składniki (na formę 24 cm): 5 dużych jajek 6 pełnych, czubatych łyżek mąki pszennej 1 pełna, czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)kakao Wykonanie: Przesiać mąki oraz proszek do miski. Delikatnie wymieszać całość widelcem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz dwoma cukrami na lśniącą, gładką masę. Aby białka dobrze się ubiły, cukier należy dodawać stopniowo, nie spiesząc się! Po odwróceniu misy ubite białka nie powinny z niej wypłynąć a dodany cukier nie powinien "skrzypieć." Do ubitych
Garniec Magalieskładniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak Jedzenia