masa do tortu - 6951 przepisów (strona:257/464)

Torcik z kaszką manną i mineolą - mannowiec 214

Padło pytanie na FB kto chętny na robienie deseru z kaszką manną. Wieki całe nie robiłam takiego torciku, ale kiedyś, wiele lat temu, bardzo mi smakował

Smaczna Pyza
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 138

masę, kiedy podwoi objętość zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając.  Masa powinna być bardzo puszysta i gęsta, teraz można zacząć dolewać cienkim strumieniem olej jednocześnie miksując. Masę jajeczną połączyć z marchewką i jabłkiem, delikatnie wymieszać łyżką, następnie dodać orzechy, figi i wiórki kokosowe, ponownie wymieszać. Na koniec dodać składniki suche, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się wszystkich(...)przez około 3 minuty, krem powinien dokładnie połączyć się i nabrać puszystości. 🥕 Inne propozycje Zapraszam również do spróbowania innych ciast z dodatkiem marchewki! Ciasto marchewkowe Ciastka marchewkowo – pomarańczowe Tort marchewkowy Print Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Bardzo proste i niezwykle smaczne ciasto marchewkowe z pysznym kremem czekoladowym. Course Desery

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort czekoladowo - malinowy 1272

krem jest z tych, które nie oddają swojej wilgoci do ciasta ). Frużelinę malinową jak i samo ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, znacznie skróci to czas pracy przy torcie. Tort jest nie za słodki, wspaniale komponują się w nim smaki czekolady i malin. Posiada jeszcze jedną ogromną zaletę - świetnie się kroi, na równiutkie, eleganckie kawałki :). Skusicie się? ;). Ciasto czekoladowe(...)oprószyć mąką. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. W garnuszku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Odstawić do wystudzenia. Kakao przesiać do miseczki, dodać śmietanę oraz mleko i wymieszać rózgą kuchenną na gładką, bezgrudkową masę. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem na jasną i bardzo puszystą

Opowieści z piekarnika
TORT MALAKOFF 142

Popularny austriacki deser, w formie małego tortu. Składa się z dwóch warstw, nasączonych w pomarańczowym ponczu, biszkoptów, budyniowo-maślanego kremu i cieniutkiej warstwy konfitury z czarnej porzeczki.  Całość udekorowana grubą warstwą domowej bitej śmietany i posypką z prażonych migdałów.  Torcik nie wymaga pieczenia, jest leciutki, delikatny i dobrze wyważony pod względem słodyczy. ________________________________________________  SKŁADNIKI 200 g (20 sztuk(...)masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 1 minutę, cały czas energicznie mieszając. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, przez około 7 minut, aż powstanie jasny, lekki krem.  Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą

cool and minty
Tort "Leśny mech" / "Forest moss" cake 693

obręcz. Nie natłuszczaj papieru i brzegów tortownicy. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Całe jajka wbij do misy miksera. dosyp cukier i cukier waniliowy. Miksuj na najwyższych obrotach 6 minut, masa stanie się jasna i puszysta. Do ubitych jaj wlej szpinak i dodaj skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj. Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem(...)dłuższy niż 1 minuta, inaczej może się zważyć. Połowę kremu wyłóż na dolny blat, powciskaj w krem sporą garść malin. Przykryj krem drugim blatem ciasta, dociśnij. Wierzch i brzegi tortu posmaruj drugą połową kremu. Udekoruj wcześniej przygotowanymi okruchami ciasta oraz pozostałymi owocami. Wstaw do lodówki na 8-10 godzin. Ingredients: (on a cake tin having a diameter

Delicious Place
TORT BEZOWY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 682

Powiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z orzechami. Aż do dzisiaj...Torcik , którego nie może zabraknąć na żadnej letniej imprezie... :-)Beza cudownie chrupiąca zewnątrz i lekko ciągnąca wewnątrz, przy tym niezbyt słodka (nie tak jak te gotowe), z dodatkiem ubitej śmietanki(...)czekolady- 50ml kremówki- prażone płatki migdałówBiałka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Dodajemy ocet jabłkowy lub winny. Następnie wsypujemy po 1 łyżce cukier i cały czas ubijamy. Masa musi być bardzo sztywna i błyszcząca.Gotową masę bezową wykładamy na dwie blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Lekko wyrównujemy. Można obrysować sobie ołówkiem spody od tortownicy , śr.ok.20cm

Smaczne Zdrowe
BEZOWY TORT PIÑA COLADA 276

cienko pokrojonymi plasterkami świeżego ananasa, które wcześniej macerowały się w limonkowo-cukrowym syropie. Prosty krem łatwo się przygotowuje a w połączeniu z kwaskowatym ananasem świetnie przełamuje słodycz bezy.  Tort jest dobrze wyważony w smaku, nie za słodki, lekko kwaśny. Pięknie się prezentuje. Blat bezowy można upiec wcześniej i 2-3 dni trzymać na blacie w kuchni. Ananasy wykładamy(...)Wrzucamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na lekko sztywną pianę. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą (!). Po ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę. Dobrze ubita piana powinna być błyszcząca, gęsta, bez wyczuwalnych ziarenek cukru (można rozetrzeć odrobinę między palcami). Na koniec dodajemy

cool and minty
Tort piankowy, bez pieczenia 357

Składniki: ( na tortownicę 18-22 cm) galaretka czerwona x 2 galaretka zielona  mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka Dekoracja: zielone wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Zrobić jedną

KreatywnePiny
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 769

Tato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką,jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni

W kuchni Karmel-itki
Torcik naleśnikowy, z twarożkiem i płatkami zbożowymi Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki 184

zasługują na wszystko co najlepsze. W najbliższy weekend jest ich Święto – Dzień Babci i Dziadka, więc zaprośmy ich na śniadanie i przywitajmy po królewsku :) Co powiecie na śniadaniowy tort? Z naleśników pachnących pomarańczami, naturalnego, kremowego twarożku i smakowitych zbożowych płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki. Nie wiem jak Wy, ale ja myślę, że będą zachwyceni i docenią(...)oleju rzepakowego nadzienie: 800 g kremowego naturalnego twarożku 150 g płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki czerwona pomarańcza Mąkę łączymy z jajami, sokiem pomarańczowym i wodą gazowaną. Miksujemy na gładką masę, po czym dolewamy olej i mieszamy. Na nieprzywieralnej patelni, lekko natłuszczonej olejem, smażymy naleśniki (20 sztuk o średnicy około 12 cm). Na każdym z nich rozsmarowujemy twarożek i układamy warstwę

Mienta blog
Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą 257

wcześniej. Polecam! Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Polecam również mój Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)cukrowy Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem i przyprawami. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną

Mała Cukierenka
Tort potrójnie czekoladowy 281

pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę. Masę przekładamy do tortownicy (każdorazowo pieczemy jeden blat biszkoptowy). Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki formy. Stawiamy foremki na blaszce i pieczemy przez 20-25minut, aż powierzchnia biszkoptu(...)się gładki i błyszczący. przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smarujemy jeden biszkoptowy blat kremem i przykrywamy drugim. Ostrożnie rozprowadzamy pozostały krem na ściankach i na szczycie tortu. Jeżeli chcemy uzyskać gładkie wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie całkowicie rozpuszczona polewamy nią

Pudełko rozmaitości
Tort cytrynowo miętowy- oldschoolowy 236

smarować boków. Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut) Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie.  Przełóżcie masę do tortownicy wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-170 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe.  Po wyjęciu z piekarnika upuścić(...)Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu.  Lemon curd który pozostanie odłożyć do smarowania tortu. Poncz do nasączenia. Użyłam alkoholu cytrynowego ale możecie użyć wody z cytryną. 1/2 szklanki alkoholu cytrynowego 4 łyżki cukru sok z jednej dużej cytryny( lub dwóch mniejszych) pęczek mięty Mięte

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania