studzimy i przelewamy do ziemniaków, mieszamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy na 10 minut. Liofilizowane truskawki rozdrabniamy blenderem na pył, mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania truskawkowego pudru, o różowej barwie. W truskawkowym pudrze obtaczamy(...)stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie
NiePieprz.plMałe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe. Physalis niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje. Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już jeść możemy. Składniki: 2 wiejskie jaja(...)ponadto: cukier trzcinowy do posypania. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy 160°C-170°C. Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis . Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie 15-20 min. Smacznego
Moniki Smakołykiakcesoriów cukierniczych. Już niedługo na blogu kolejne słodkie inspiracje stworzone w ramach współpracy z Cukieteria.pl. Zaglądajcie. Będzie pięknie i słodko Poprzednio w ramach tej współpracy zaprosiłam Was na pyszny tort urodzinowy oraz podwójnie pomarańczową babkę. Dziś polecam Wam pyszne śmietankowo-jogurtowe lody domowe z nutą mango. Składniki: 500 ml śmietanki 30% 2 tubki skondensowanego mleka słodzonego(...)szczyptą soli. Śmietanki nie trzeba ubić na sztywno, ale powinna powiększyć objętość. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy skondensowane mleczko. Na koniec dodajemy jogurt i krótko miksujemy całość. Masę wlewamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika. Lody należy mieszać widelcem co 30-40 minut około 4 razy. Gdy masa będzie wystarczająco gęsta i jednolita nie musimy już
Słodkie okruszkiprzyjdzie? ;) Ciasto jest wilgotne, jak to ciasta na maślance, ale lekkie. Słodkie. I truskawki na wierzchu jako "wisienka na torcie". A może bardziej pasowałoby określenie "truskawka na torcie"? ;) Po pierwszym kęsie ciasta poczujecie jakby już były wakacje! CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI źródło przepisu: pieczarkamysia (podaję przepis z moimi zmianami) // tortownica 22 cm ~1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej(...)szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii / opakowanie cukru z prawdziwą wanilią ~250g truskawek ~2 łyżki dżemu truskawkowego Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie na przemian przesiewać mąkę z proszkiem i wlewać maślankę wymieszaną z olejem. Miksować do czasu, aż powstanie gładka i jednolita masa. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką
chili & sugarWstyd się przyznać, ale brownies piekłam pierwszy raz:( No cóż, tak czasem bywa ze mną, że od razu stawiam sobie wysoką poprzeczkę. Tak było i z pieczeniem:) Torty, rolady, rurki... Czasu na brownies brakowało:( Aż dziwne, bo przecież to ciasto w wykonaniu jest szybkie, a przy tym świetnie smakuje. Przepis odgapiłam z bloga Dorotki . Składniki: 160 g masła; 4 jajka(...)czekoladę roztopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Lekko przestudzić.W misce roztrzepać jajka, wanilię, cukier, likier, kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Wymieszać mąkę z solą, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wmieszać roztopioną czekoladę z masłem. Formę 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 o C. Sprawdzić
In my kitchentort kokosowy, przypominający w smaku słynne praliny. Delikatny biszkopt, pyszny krem kokosowy oraz płatki migdałów. Całość wieńczą kuleczki Rafaello. Jeśli uwielbiacie słodkości z kokosem w roli głównej, to ten tort jest na pewno idealny dla Was.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 równe(...)sztywno. Następnie powoli dodawać zimną śmietankę kokosową, dalej ubijając. (Można uzyskać ją po schłodzeniu przez noc puszki z mlekiem kokosowym i odlaniu wody. Śmietanka zbiera się na wierzchu). Do masy dodać mascarpone. Ubić ze śmietanami. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jeszcze ciepłą dodać do masy i szybko zmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed
Food SquareTyle truskawek, co pochłaniam i przetwarzam w tym roku, to prawdziwy szczyt!Nie pamiętam, aby w moim domu tyle razy pojawiały się truskawkowe smakołyki,a jeśli
W kuchni Karmel-itkiOparta o parapet, z przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie
W kuchni Karmel-itkiDziś na blogu chcemy świętować torcikiem a’la Milka Oreo a w realu mamy czekoladowy jagielnik (torcik oczywiście robiony był znacznie wcześniej). Jest pysznie 😍 Spróbujcie tego przepisu na troszkę inny tort 😋 Kakaowy biszkopt (śr:18cm) -3 duże jajka -30g mąki gryczanej -20g skrobi ziemniaczanej -25g gorzkiego kakao -50g ksylitolu Ciasteczko -75g mąki(...)miksować do jego rozpuszczenia. 3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze
Candy Pandasjednak ważna okazja zmobilizowała mnie do spróbowania. Nie oczekiwałam aż tylu pochwał a jednak. Moja próba okazała się sukcesem i chyba wreszcie polubię się z pieczeniem ciast i tortów. Torty to taki typ słodkości, który przede wszystkim ma cieszyć oko. Mi zależało przede wszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem podbił serca wszystkich(...)suszonych kwiatów hibiskusa+ 1 łyżka cukru pudru Biszkopt kakaowy Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz) i przekładamy do niej ciasto. Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
Mango Papajaowocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem(...)łyżce, do momentu aż cały cukier się skończy. Zmniejszyć obroty na niskie i cały czas miksując i po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim żółtka. Mikser wyłączyć. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao, w trzech turach, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut
moj przepis naowocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem(...)łyżce, do momentu aż cały cukier się skończy. Zmniejszyć obroty na niskie i cały czas miksując i po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim żółtka. Mikser wyłączyć. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao, w trzech turach, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut
moj przepis naTen sernik dyniowy rozpływa się w ustach, jest puszysty i w sam raz na upały. Możecie zmodyfikować przepis w zależności, czy macie ochotę piec
Z Kuchni Do KuchniWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie – obserwuj! Ciasteczka smażone znane również jako Rozetki to mój ulubiony przysmak w czasie karnawału. Szybko się je
Słodki Pomysł