masa do tortu - 6951 przepisów (strona:272/464)

Torcik kakaowy na urodziny mojej 2-latki 169

tego rzucałam i klęłam jak mi kolejny raz dekorator "wystrzelił" kremem niszcząc wszystko (po każdym poprawianiu w złości torcik jeszcze gorzej wyglądał:P). Ale może kiedyś nauczę się dekorować torty co najmniej ładnie ;)  dla moich dziewczynek warto próbować :) Ten torcik może nie wygląda, ale jest pyszny :) i tego się trzymajmy :))) Składniki: Biszkopt: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki(...)cytryny 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka wybijamy do osobnej miski i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i ostrożnie miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec ostrożnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również

Kolorowy Przepisownik
Orzeźwiający truskawkowy curd z kaszą manną 111

Lemon curd jest dość znanym deserem nadającym się także jako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka cukru(...)gotujemy 3 minuty. Słodzimy do smaku i odstawiamy. Truskawki blendujemy z cukrem i miętą. Podgrzewamy na wolnym ogniu i dodajemy masło. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy. Gdy po paru minutach truskawkowy curd zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Przekładamy obie masy do pucharków według uznania- ja ułożyłam je warstwami. Deser smakuje dobrze

Wrzosowa Polana
Babeczki red velvet / Red velvet cupcakes 246

ostatnim czasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:)SKŁADNIKI (na 12 sztuk)100 gram miękkiego masła1/2 szk. cukru1 i 1/2 szk. mąki1/2(...)pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPRZYGOTOWANIEMieszam czerwony barwnik z maślanką, w misce łączę mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masło z cukrem ucieram mikserem na puszystą masę. Kiedy masa stanie się lekka i biała dodaję na zmianę suche składniki i maślankę ciągle miksując. Dodawanie składników kończę zawsze dodaniem mąki. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanych papilotek, wypełniając

Magiczna kuchnia Darii
Babeczki urodzinowe 171

lubię tortów. Po prostu ich nie lubię. I tym razem uznałam, że tradycyjny tort odpada. Postanowiłam przygotować dla moich jubilatów małe co nieco, bez kremu, ale mimo wszystko słodkie jak tort, bo to w końcu urodziny! Wyszły mi takie oto babeczki. Bardzo smaczne, chrupiący wierzch, mięciutki środek. No i gorzka czekolada <3 Polecam, jeżeli macie mało czasu, a chcecie komuś(...)Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki, proponuję piec

Słodkie Przyjemności
Tort mazurkowy migdałowo-kawowy, ze śmietankowo-czekoladowym kremem i kawową galaretką 223

Składniki: (na tortownicę o średnicy 18-20 cm) Ciasto: 150 g mąki 40 g zmielonych migdałów 2 łyżki drobno zmielonej kawy 50 g cukru 5 g

KreatywnePiny
Biszkopt idealny 158

masę. Starajcie się robić to sprawnie i nie przedłużać procesu, bo możecie przedobrzyć i „przebić” pianę, która sprawi, że nasz biszkopt nie urośnie tak, jak należy. Mąka – to ważny składnik, najlepszą mąką do biszkoptów będzie mąka pszenna typu 450 – tortowa. Jest ona lekka i delikatna idealna to tego typu wypieków. Mąkę powinniśmy przed dodaniem do masy(...)innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu . Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym ,  czy też biszkopt z musem truskawkowym . Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również wersję biszkoptu bezglutenowego   z opcją bez jajek kurzych! Jajka kurze zastąpiły jajeczka przepiórcze. Tort z mango i kremem kokosowym Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną Biszkopt

SprawdzonaKuchnia.pl
Keto tort wiosenny (Paleo, LowCarb) 122

herbaty (też zielonej...? ;)) lub kawy wspaniale uświetni pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Dania Danie główne , Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword biszkopt , ciasta z kremem , czekolada , jajka , mus z awokado , torcik , tort Porcje 16 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki erytrytolu 40 g oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego 40 ml gęstego mleka(...)łyżeczka wody różanej Sposób przygotowania Biszkopt Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodać erytrytol i ubijać dalej do uzyskania lśniącej jedwabistej masy. Żółtka wymieszać z olejem oraz mlekiem kokosowym. Dodać mąkę kokosową z kamieniem winnym, po czym delikatnie wymieszać całość z ubitymi białkami. Przełożyć ciasto do tortownicy (o średnicy

Modern Cave Girl
Ciasto torcik mango 110

papryczki czerwone rawit), 550 ml pulpy z mango, 14 g żelatyny, sól, do wysmarowania formy : masło, bułka tarta Pulpę mango wymieszać z imbirem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać pulpę mango oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Tortownicę (u mnie(...)Przykryć drugim plackiem, nasączyć go. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Odstawić do lodówki. Można rozsmarować równo, pod „linijkę”, ale można zrobić to „niedbale”. Otrzymamy wówczas inny, chyba ciekawszy obraz tortu :) *do przygotowania ciasta potrzebna jest jedna 850 gramowa puszka słodzonej pulpy mango, zastawa

królestwo garów
Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie 136

mojprzepisna.pl | Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie Kto nie lubi pierniczków, no właśnie :). Jak się okazuje, można je jeść nie tylko w zimie na Boże Narodzenie, ale

moj przepis na
Poznaj przepis na sernik, który skradnie serca łakomczuchów 311

opakowania cukru waniliowego. Wymieszaj. Następnie dodaj ser twarogowy i zapach cytrynowy. Porządnie zmiksuj. Pamiętaj o tym, żeby ustawić wolne obroty urządzenia. Drobno pokrój brzoskwinie odsączone z zalewy. Przełóż do masy, wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Odłóż mikser, sernik z brzoskwiniami wymieszaj ręcznie, najlepiej drewnianą łopatką. Piecz 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. 10 minut przed(...)cukru. Cały proces powinien trwać około ośmiu minut. Wyjmij sernik z brzoskwiniami z piekarnika i udekoruj pianką górę ciasta. Możesz zrobić fale lub rowki za pomocą specjalnej łopatki do tortów. Wstaw blaszkę ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 15 minut, tym razem w temperaturze 150 stopni. Wyjmij sernik z piekarnika od razu po zakończeniu pieczenia. Po około 30 minutach powinny pojawić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto kokosowo –wiśniowe 209

Bardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra,  smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z jabłkami, malinami i kokosową kruszonką 161

Zapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia. Ciasto kruche ma to do

Gosia gotuje
Torcik bezowy z figami 122

Pyszny i delikatny torcik na bazie małych bezików. Oczywiście z bitą śmietaną i owocami. Proponuję figi, bo teraz są najpyszniejsze. Smacznego!  Składniki : * 5 białek * 300g

Magiczne Życie Marty