masa do tortu - 6951 przepisów (strona:277/464)

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym 305

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Nie przepadam za używaniem półproduktów, ale tu sama skorzystałam z kremu.  Ciasto wyszło

Di gotuje
Piernik na herbacie 254

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się w Polsce z zapachem i smakiem piernika. U mnie w tym roku wyjątkowo na herbacie. Zazwyczaj piekłam na kawie, ale zrobiłam już tort makowo-kawowy i upiekłam pierniczki z dodatkiem kawy, więc skład piernika zmieniłam, żeby od nadmiaru kawy nikogo głowa nie rozbolała.     Składniki : 370 ml mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao(...)czekolady łyżka śmietany słoiczek konfitury lub powideł Natłuścić formę do pieczenia piernika. Wymieszać ze sobą sypkie składniki i starty imbir.  Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodać miód i zmiksować. Dolać olej, zmiksować. Do masy wlać herbatę i wsypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując na małych obrotach niezbyt długo, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką (Marthy Stewart) 221

Proste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym wisienka na torcie. Muffinki są bardzo proste w wykonaniu, a domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni.  Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Składniki:Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki(...)szklanki mąki1/2 szklanki cukru trzcinowego3/4 łyżeczki cynamonu115 g stopionego i ostudzonego masłaszczypta soli Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Sposób przygotowania:Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ciągle ucierając. Kolejno wbijamy całe jajko i żółtka. Wlewamy esencje (ew. cukier waniliowy), wsypujemy proszek do pieczenia, sól, a następnie (ciągle nie przestając mieszać) na przemian dodajemy mąkę

Słodka Strona
Torcik cytrynowy 253

się komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone       Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia

sama złodycz
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 397

Piknikowe wspomnienia cały czas są świeże.Wspaniałe towarzystwo, rewelacyjna atmosfera, ładna pogoda, a wszystko tookraszone smakołykami.Pamiętacie poprzedni wpis? Tak, tak, ten o naszym spotkaniu.Piknik blogerów

W kuchni Karmel-itki
SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE. 1047

Piękne słońce, a w jego świetle tonie cały świat. Lekkość, rześkość i radość. Nagle idealna harmonia zostaje zburzona głośnym burczeniem w brzuchu,a do obiadu daleko.I

W kuchni Karmel-itki
Beza z malinową galaretką 187

stopni (góra-dół), a po 10 minutach temperaturę zmniejszyć i włączyć termoobieg. Bezowe blaty można spokojnie upiec kilka dni wcześniej. Nic im się nie stanie. Ważne, by przekładać je masą tuż przed podaniem, aby zachować ich chrupkość. Galaretkę malinową też warto przygotować sobie zawczasu. W tym celu wsypuję maliny do garnka, wybieram kilkanaście najładniejszych, które później użyję w całości. Zatem(...)wierzch mniejszą, celem dekoracji. Pozostawione w zamrażalce lub lodówce maliny zużywamy do dekoracji. Część wkładamy w śmietankę, by przełamywały jej strukturę. Kilka kładziemy na wierzchu. Kombinacja dowolna. Tort podajemy od razu po złożeniu. Najlepiej zjeść go jak najszybciej. Dwa, trzy dni w lodówce, to niestety jego maksimum. Z racji tego, że jest to beza, to nie kroi się zbyt łatwo

Karczma Honorietty
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 420

Kolejny raz ta dynia! Już śni mi się po nocach jej pomarańczowe lico. Postanowiłam tym razem dobrać jej jakiegoś partnera.  W końcu, urocza dama nie

W kuchni Karmel-itki
Torcik Wszystkiego Najsłodszego ! 186

potrzebny zastrzyk serotoniny i pobudzi do życia w ten melancholijny czas… A dziś podrzucam Wam przepis na tort urodzinowy mojego chrześniaka , Ksawerka- 5 latka , który jest cioci całym światem:) Uwielbia słodycze, dlatego zdecydowałam się na dekoracje z Jego ulubionych słodkości. Smak tortu, wedle życzenia był podwójnie czekoladowy, a całość przełamana frużeliną jeżynową. Przepis podaję na tortownicę o średnicy(...)temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty.    * nasączenie : szklanka gorącej wody+2 łyżki kakao + 3 łyżki cukru + 1 łyżka kawy rozpuszczalnej= studzimy   Składniki na masę czekoladową: ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżka masła 3 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody 500 g śmietany 18 % tłuszczu Mleko, cukry, kakao

Domowe ciasta
MUS ANANASOWY 178

śmietanką. Zamiast zwykłej śmietanki możemy dać ubitą śmietankę kokosową, dzięki temu otrzymamy mus o smaku pina colada :). Polecam również frużelinę z ananasa. Mus ananasowy zrobiłam w torcie Biedronka i torcie o smaku Pina Colada. W uwagach podałam instrukcje jak zrobić mus ze świeżego ananasa. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki: ok 210 g ananasa z puszki – 6 plastrów(...)mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku. Za pomocą blendera rozdrabniamy je, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajmy cukier, syrop ananasowy i sok z cytryny. Podgrzewamy, mieszając na małym ogniu, aż masa zrobi się bardzo gorąca. Zdejmujemy rondelek z ognia. Do gorącego puree dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Studzimy puree ananasowe (nie może być ciepłe, ponieważ

Słodki Pomysł
KONFITURA Z PIGWOWCA, IDEALNA DO HERBATY 187

konfiturę wystarczyło. Moja konfitura jest w wersji niezbyt słodkiej, ale taka właśnie miała być, nie chciałam, by była zbyt słodka. Ta idealnie sprawdza się do herbaty zamiast cytryny. Do tortów myślę, też będzie ok. Przygotowywałam z potrójnej porcji: 900g pigwowca i 600g cukru Składniki: - 300g dojrzałych owoców pigwowca (u mnie japoński) - 200g cukru (u mnie trzcinowy) lub ksylitolu Owoce dokładnie(...)mięsa. Ja tak właśnie zrobiłam. Owoce zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Garnek wstawić na palnik i co jakiś czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Pogotować chwilę. Następnie przełożyć gorącą masę do przygotowanych wcześniej słoików. Dokładnie zakręcić, a słoiki odwrócić do góry dnem. Po ok.10-15 minutach odwracamy słoiki z powrotem. Nakrętki powinny się powciągać. U mnie poklikały wszystkie, nawet słoik, w którym

Smaczne Zdrowe
Ekspresowe pączusie twarogowe 234

Alternatywa dla tradycyjnych pączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie

Kuchnia MagdaLeny
Kostka bananowo-kakaowa z galaretką 194

Uwielbiam to ciasto, ponieważ oprócz wyjątkowego i pysznego smaku - przyznajcie, że bardzo ładnie się prezentuje. Jest przepyszne i lekkie! W sam raz sprawdzi się podczas upałów

Di gotuje
Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką (masa 3-składnikowa) 200

Przepis autorski (mój). Ostatnio w mojej lodówce musi być jakiekolwiek ciasto na zimno, a czasami dla różnorodności to i dwa... A że od pewnego czasu wszystko

Di gotuje
Torcik agerstowo-śmietanowy z borówkami 202

Kolejne letnie ciasto z owoców które przyniosłam z ogrodu biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania