Tort malinowy z kremem kokosowym i żelką jagodową 175zaglądacie i jeszcze milej, jeśli czerpiecie z niego inspiracje. Zachęcam do czytania, oglądania i próbowania. Skoro zatem świętujemy, to cóż innego jak nie tort. Mistrz cukiernictwa ze mnie żaden. Stawiam pierwsze kroki w tworzeniu tortów i ciągle się uczę, więc nie są może one idealne, ale są moje :D i postanowiłam Wam je pokazać. Każdy z nich cieszy(...)utrzyma, a konfitura nie wyleci gdzieś bokiem... ;) Tym razem przygotowałam tort na bazie biszkoptu malinowego z kremem kokosowym i żelką jagodową. Planowałam trochę inne dekoracje, ale cóż, czasem jest tak, że ktoś zje Ci słodycze, czasem zje dekoracje do tortu, ale żeby zjeść dekoracje do tortu dla kobiety w ciąży w trakcie ogólnonarodowej kwarantanny?!?! ...i tak bywa
Na kulinarnym poligonie
Wegańskie ciasto porzeczkowe | Ciasto owocowe bez jajek i mleka 114Ciasto bez jajek, nabiału czy napoju roślinnego, ze składników, które zapewne każdy znajdzie w swojej kuchni. Nektar porzeczkowy można zastąpić innym sokiem owocowym wg uznania :) 220
Mienta blog
Ciasto Mleczna kanapka 3537wyjąć na około 2 godziny z lodówki, wtedy ciasto mięknie i jest przyjemnie rozpływające się w ustach. Krem którym jest przełożone ciasto nadaje się również do przełożenia i tynkowania tortów. Polecam! Blaszka 25/30 cm Ciasto: 5 dużych jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki oleju słonecznikowego ½ szklanki wody 1,5 łyżki ciemnego kakao(...)pokojową. Do małego rondelka wlać wodę, olej wsypać szklankę cukru i dodać czarne i zwykłe kakao, całość doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę do rozpuszczenia cukru i połączenia masy, zdjąć z ognia wystudzić. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka jaj umieścić w misie miksera ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypywać partiami pół szklanki cukru, zmniejszyć obroty
Wanilia i Kardamon
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA 227świeżych, sezonowych owoców. Miałam okazję robić ją z mrożonych i świeżych truskawek dostępnych w marketach poza sezonem i to już nie było to samo. Przekonałam się o tym w torcie z kremem oreo. Mam na myśli mrożone owoce dostępne w sklepach. Nie miałam okazji mrozić świeżych truskawek, ale mam wrażenie, że będą lepiej smakować od tych ze sklepu. Chyba(...)umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Mrożonych nie kroimy. Podgrzewamy całość, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Uważajmy, aby owoce się nie rozpaćkały. Gdy masa będzie gorąca dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż całkowicie […] Artykuł FRUŻELINA
Słodki Pomysł
CZEKOLADOWE VELVET CAKE Z KREMEM 155Ciasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem masła nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha! Składniki na biszkopt: 250 g masła 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jaja 370 g mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakaa 1 łyżeczka proszku(...)cukru pudru Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki poza cukrami połączyć razem. Przesiać. Jogurt, cukry, roztopione wystudzone masło oraz jaja mieszać do uzyskania jednolitej masy. Stoniowo dodawać przesiane suche składniki. Całość przełożyć do formy średnicy 24cm. Piec przez około 50 minut w 160oC Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone
Słodki Zakątek
Idealny biszkopt do tortów! - jasny 344Sukcesem idealnego tortu jest dobrze zrobiony biszkopt. Czasem może sprawiać nie małe kłopoty, bo np. nie wyrośnie, lub opadnie i wtedy mogą pojawić się nie potrzebne nerwy! A więc przedstawiam mój przepis na biszkopt, który zawsze pięknie wyrasta i nigdy nie opada, dodatkowo wychodzi idealnie równy! Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki(...)trakcie ubijania dodajemy łyżka po łyżce pozostały cukier zwykły i waniliowy. Do ubitej piany dodajemy żółtka, po każdym dodaniu mieszamy mikserem na średnich obrotach. Na koniec przesiewamy do masy mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z ubitą pianą najlepiej szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem
Gotuj z Mąką
CIASTECZKOWE SERNIKOBROWNIE Z OREO 256Na to ciasto natknęłam się przeglądając zdjęcia ciast w internecie i od razu przykuło moją uwagę. Na sam jego widok pociekła mi ślinka 😋 Postanowiłam koniecznie go
Kuchnia MagdaLeny
Tort wiśniówka 277Mocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy. Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)pianę - jak już piana jest sztywna i stabilna dodawać cukier nie przestając mieszać. Ubić na błyszczącą sztywną pianę. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łopatką, aby nie zniszczyć piany a wmieszać dokładnie mąkę. Od tego będzie zależało jak puszysty będzie biszkopt. Tortownicę
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
(Urodzinowa) tarta z nadzieniem serowym, malinami i bezą 296szczęście będę miała męskie towarzystwo i pomoc ;) Dziś więc przepis na pyszną tartę na kruchym, kakaowym cieście, ze słodkim twarożkiem, malinami i bezą. A w najbliższych dniach przepisy na torty, które zaraz biegnę dekorować. Składniki Kakaowe ciasto kruche 100 g zimnego masła 180 g mąki 20 g kakao 3 łyżki cukru pudru 2 duże żółtka szczypta soli 1-2 łyżki(...)obciążyć specjalnymi kulkami lub grochem, fasolą... Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec przez 15 min., następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 5-7 min. Masa serowa jajko 30 g cukru z wanilią 30 g cukru pudru 250 g tłustego serka, mielonego płaska łyżka mąki ziemniaczanej 250 g malin Jajko roztrzepać z cukrem i cukrem z wanilią
Słodkie inspiracje
Tort ryżowy z kremem jaglanym 250delikatnym, cynamonowym zapachu i z nutką pomarańczy. Krem jest równie lekki, na ugotowanej jaglance. Gdyby nie mały dodatek kajmaku pozostałego z innego wypieku, można by rzec, że to tort iście dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła z różowych śliwek. Piekłam podobną wersję na kaszy gryczanej, bardzo nam smakowało, więc pomyślałam, żeby Cudo, cudeńko! Składniki: (na tortownicę 18cm) CIASTO(...)laski wanilii DODATKOWO: 2 łyżki kajmaku 3 łyżki Przygotowanie: CIASTO: Brązowy ryż ugotować klasycznie, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu ostudzić. Zimny ryż zblendować na prawie gładką masę, jeśli zdarzą się mniejsze lub większe grudki ryżu, to nada ciastu ciekawą strukturę. Do zblendowanego ryżu dodać otręby, oddzielone od białek żółtka, miód, startą na tarce czekoladę, jogurt, cynamon
Cakes By Kejt
Ciasto a'la tort 187Ciasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama
Ciasteczkowy Potwór
MIĘKKIE PIERNICZKI jak alpejskie 185Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Miękkie pierniczki to idealny pomysł dla tych, którzy nie lubią czekać aż pierniki zmiękną! Są pyszne, aromatyczne i
Słodki Pomysł
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 254Żelatyna, składnik tak oczywisty, mogłoby się wydawać, ale nie do końca. Bywa kapryśna, nieznośna i trudna do okiełznania. Pan agar-agar zaś miewa humory podobne, w
W kuchni Karmel-itki
Tort makowo marcepanowy 230Marcepanowo makowy tort z konfiturą wiśniową. Marcepan zrobiłam sama, bo jest prosty do wykonania. Torcik jest lekki, i mocno migdałowy. Marcepan dodałam i do kremu i udekorowałam nim tort. Nie oderwiecie się od niego. biszkopt: 1/3 szklanki maku 1/2 szklanki migdałów zmielonych 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej(...)mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jak jest za mokry dodaję puder, jak się nie klei dodaję wody. Biszkopt
wesoła kuchnia
Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami 346łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Masą bezową wypełnić narysowane na papierze okręgi, wygładzając brzegi łyżką lub nożem. W trakcie ubijania bezy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 130 i piec przez(...)rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć mniejszą bezę. Na górze wycisnąć resztę kremu i dodatkowo można ułożyć parę świeżych truskawek. Polać sosem truskawkowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Tort Pavlova najlepiej składać chwilę lub tuż przed podaniem, wtedy bezy będą chrupiące z wierzchu. Im dłużej stoi, tym bardziej mięknie, ale jest równie smaczna :) Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć
https:KKuchniaMniam