masa do tortu - 6951 przepisów (strona:281/464)

Torcik rabarbarowo-krówkowy 202

Wiosenny torcik z majowego rabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko

Wanilia i Kardamon
Najlepszy sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie i polewą z nutą kawy 188

To chyba najszybsza wersja jednego z najpyszniejszych serników. Składniki należy wymieszać, zagotować, przelać do formy, schłodzić i już! I po co piekarnik? Ciasto wprost rozpływa się

Di gotuje
Tort owocowy z pianką truskawkową 190

Dawno na blogu nie było żadnego ciasta, więc przyszła pora, żeby to naprawić.Dzisiaj ciasto z owocami, które swobodnie można jeszcze dostać na straganach, maliny, truskawki

Gosia gotuje
Kakaowy torcik z bananami i masą marshmallow. 227

Witajcie :) Ostatnio zastanawiałam się co tu upiec na niedzielę, no i wymyśliłam sobie taki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że

Sama słodycz i szczypta chili
Tort wiśniowo owocowy 233

przestygnie przekrawam  go na dwa blaty. Biszkopt jasny: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam mikserem na sztywno i dodaję stopniowo po łyżce cukru. Na końcu jak masa będzie lśniąca dodaję żółtka stopniowo i już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę  i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Blaszkę od piekarnika o wymiarach 43x38 wykładam papierem(...)lodówki aż zacznie lekko tężeć. Mascarpone, śmietanę, galaretkę wiśniową przekładam do miski i miksuję. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. Krem wiśniowy i biszkopty robię w dniu dekorowania tortu.  Jeden blat biszkoptu ciemnego nasączam ponczem, smaruję konfiturą na to krem wiśniowy. Na środku ustawiam galaretkę z owocami.  Biszkopty jasne kroję na paski o szerokości 7 cm od dłuższej

wesoła kuchnia
KREM BUDYNIOWY (wersja 2) 244

dobrego kremu budyniowego jest oczywiście budyń. Można go również przygotować na szybko z gotowego budyniu i masła, ale można też zrobić go z przepisu poniżej. Idealny do przekładania ciast, tortów, babeczek czy rurek. Krem jest pyszny, mocno budyniowy, puszysty i delikatny. Przepis ten sprawdza się w mojej kuchni, więc dzielę się nim również z Wami :) Zapraszam Was na mój kanał(...)masła  Wykonanie: 150 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 350 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową, ugotować budyń. Budyń zakryć folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny

Zrób to smacznie
Torcik makowy z mascarpone 195

terminem długiej ważności, zobaczyliśmy, że mamy dwa pełne opakowania maku. Nie jest to czas na makówki i makowce , ale na torcik makowy z mascarpone jak najbardziej. Bazą makowego tortu jest zwykły biszkopt, do którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem z czerwonych porzeczek kontrastował ze śmietankowym nadzieniem(...)morelowy 50 ml mleka 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowy biszkopt: Mak zmielić lub użyć gotowego maku mielonego. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą białą masę z połową cukru i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mielony mak dokładnie wymieszać. Miksując żółtka na niskich

niecodziennikpary
Rodzaje biszkoptów 259

Ciasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie łączenie produktów o różnych temperaturach nierównomiernie się upieką. Rodzaje biszkoptów Ciasto biszkoptowe bezglutenowe – zamiast maki pszennej, na którą uczuleni są osoby borykające się(...)zimno” – metoda najbardziej popularna polegająca na oddzieleniu żółtek od białek i ubicie ich na sztywną pianę ( gdy obrócisz miskę piana nie spadnie na deskę) Biszkopty możesz przekładać różnymi masami, barwić biszkopty za pomocą barwników cukierniczych, tworzyć cuda, bawić się i kosztować. Artykuł Rodzaje biszkoptów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BISZKOPT IDEALNY 631

tego momentu mieszała już zawsze ręcznie, tzn. łopatką i b.delikatnie. Ja z wygody używam do tego miksera, na najniższych obrotach. Przed wyłożeniem do formy, dokładnie przemieszam jeszcze zawsze łopatką. Masę wykładam do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki niesmarowane) i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok. 45 minut na programie do pieczenia biszkoptów (można(...)ładny równy. Następnie odstawiam go w formie do wystudzenia. Okrawam delikatnie boki i wyjmuję do całkowitego wystudzenia. Taki biszkopt przecinam na 3 blaty i na ich bazie przygotowuję pyszny tort. Tak pieczone biszkopty nie wymagają nasączania i bez niego są super wilgotne, ale oczywiście jak ktoś lubi, nic nie stoi na przeszkodzie by je nasączyć. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BISZKOPT IDEALNY 631

tego momentu mieszała już zawsze ręcznie, tzn. łopatką i b.delikatnie. Ja z wygody używam do tego miksera, na najniższych obrotach. Przed wyłożeniem do formy, dokładnie przemieszam jeszcze zawsze łopatką. Masę wykładam do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki niesmarowane) i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok. 45 minut na programie do pieczenia biszkoptów (można(...)ładny równy. Następnie odstawiam go w formie do wystudzenia. Okrawam delikatnie boki i wyjmuję do całkowitego wystudzenia. Taki biszkopt przecinam na 3 blaty i na ich bazie przygotowuję pyszny tort. Tak pieczone biszkopty nie wymagają nasączania i bez niego są super wilgotne, ale oczywiście jak ktoś lubi, nic nie stoi na przeszkodzie by je nasączyć. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BISZKOPT IDEALNY 631

tego momentu mieszała już zawsze ręcznie, tzn. łopatką i b.delikatnie. Ja z wygody używam do tego miksera, na najniższych obrotach. Przed wyłożeniem do formy, dokładnie przemieszam jeszcze zawsze łopatką. Masę wykładam do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki niesmarowane) i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok. 45 minut na programie do pieczenia biszkoptów (można(...)ładny równy. Następnie odstawiam go w formie do wystudzenia. Okrawam delikatnie boki i wyjmuję do całkowitego wystudzenia. Taki biszkopt przecinam na 3 blaty i na ich bazie przygotowuję pyszny tort. Tak pieczone biszkopty nie wymagają nasączania i bez niego są super wilgotne, ale oczywiście jak ktoś lubi, nic nie stoi na przeszkodzie by je nasączyć. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Eklery z kremem budyniowym 472

Klasycznie i prosto, ale dałabym się pokroić za ten smak! Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany post z przepisem na pyszne eklerki z aksamitnym kremem budyniowym :)  Składniki na ok. 30 sztuk Ciasto parzone: 2 szklanki * mąki pszennej (ok. 30 dkg) kostka masła 20dkg 8 jajek "L" szczypta soli 2 szklanki* wody Krem budyniowy(...)śmietanki 30% 10dkg gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło zagotować z wodą i szczyptą soli. Gotować aż masło się rozpuści. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania gładkiej masy. Zajmie to kilka minut. Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku ciągle miksując. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy szprycy nakładać podłużne

Maślane ciasteczko
Tort Królik na Wieczór Panieński 245

Delikatnie alkoholowy tort upieczony specjalnie na wieczór panieński Eli :D W końcu miałam okazję przetestować niedawno kupioną blaszkę w kształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki(...)gładkości w gorącej wodzie. W miseczce zmiksować rozpuszczone kakao, masło, czekoladę, cukier, orzech i żółtka. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez 60-70 minut. Ostudzić. Biszkopt Składniki

Kulinarna (nie)codzienność
Śląskie ciasto drożdżowe z serem 258

moją stronę i moje, już nie takie pyszne, ale również dobre ciasto. Nie piekłam go niestety sama, chociaż bardzo chciałam upiec wszystkie ciasta dla obu naszych stron i tort weselny – jak się okazało, byłoby to niewykonalne czasowo. Rozdanie mojego ciasta niestety trwało calusieńki dzień, od rana aż do samej nocy. Miejsc, w które musieliśmy dostarczyć ciasto, nie było może(...)pieczeniu tego drożdżowego serniczka, który gorąco polecam! Ciasto drożdżowe (spód): 20g drożdży (+ ½ łyżeczki cukru) 1 niepełna szklanka mleka 50g masła ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego, może być z wiaderka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 czubata łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku) Skórka otarta z dużej

Smakowy Raj
Tort Mojito 150

właśnie mięta zainspirowała mnie, żeby przygotować tort mojito. Biszkopt upiekłam oczywiście z niezawodnego przepisu, który znajdziecie we wcześniejszym wpisie , a krem to najprostsza baza z serka mascarpone z dodatkiem świeżej mięty, skórki i soku z limonki. Do nasączenia biszkoptu użyłam ponczu przygotowanego z rum i soku z limonki poncz naprawdę niesamowicie podkręca smak tortu i jest to wersja dla dorosłych(...)prostu bajka! Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to polecam w tym samym klimacie drink , można przygotować go również w wersji bezalkoholowej, ale najlepszy jest z dobrym rumem 😉 Smacznego! Print Tort Mojito .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Cudowny lekki biszkopt z rewelacyjnym kremem. Course Deser Cuisine Polska Keyword biszkopt, limonka, mięta Prep Time 40 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania