słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów : naleśników , gofrów , babeczek , lodów czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast i tortów . A jedzony łyżeczką wprost ze słoiczka też smakuje wyśmienicie :) Składniki : 2 cytryny 2 jajka szklanka cukru ( lub troszkę mniej , jeśli lubicie mocno kwaśne smaki ) 80 g masła Wykonanie : Z umytych(...)utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa wyraźnie zgęstnieje . Wlać do sloiczka i schłodzić . Przechowywać w lodówce . Należy zużyć w przeciągu 2 tygodni. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkazamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda(...)wtedy nie zanosiło się na nią, byłyby na co zrzucić winę ;) By jednak nie wyjadać samego kremu, przygotowałam muffinki. Połączenie idealne - puszyste babeczki przełożone masą czekoladową, przepędziły wspomnienia po nieudanym biszkopcie :) Składniki (na 10 szt muffinek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 kopiaste,łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki jogurt naturalnego 1/2 szklanki cukru
pink envelopedokładnie tak, jak go sobie wyobraziłam, to smakował bajecznie.Razem ze mną bezy upiekła Siankoo. Dziękuję za wspólną zabawę - jak zawsze, czysta przyjemność.Tort bezowy z kremem rabarbarowo-ajerkoniakowymSkładniki:(na tort o średnicy 22-24 cm)bezy:6 białek300 g cukru1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka białego octu winnegokrem:350 g rabarbaru100 g cukru4 listki żelatyny350 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru(...)ubić z solą na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, połączyć.Na papierze do pieczenia wyrysować 4 koła o średnicy 22 cm, ułożyć na blachach. Masę bezową podzielić na 4 równe części, wyłożyć równomiernie na odrysowane koła łyżką lub za pomocą woreczka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.Piec w 120 st. C. przez 2 godziny.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Nie trzeba nim rzucać, przyznam się - nigdy nie rzucałam swoimi biszkoptami, które nigdy mi nie opadają. Polecam! Biszkopt: 6 jajek 1
Blondynka Gotujenaczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona powoli gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder (wymieszany ze smietan fix’em) oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Możecie zdecydować się na tylko jeden kolor potworków( np. niebieski). Jeżeli postanowicie mieć bardziej kolorowe stadko- podzielcie krem na dwie, lub trzy równe części i przełóżcie każdą z porcji(...)przyklejamy ( znowu używamy naszego cukrowego kleju) okrągłe ciasteczko, tak aby jego część wystawała poza powierzchnię babeczki. Nakładamy warstwę kremu ( robimy podkład pod kudełki ) Nakładamy krem do rękawa do zdobienia tortów i za pomocą okrągłęj końcówki, o małej średnicy- robimy potworkom kremowe kudełki. Układamy na kremie oczy…. … i nasze słodkie potworki są gotowe ! Życzę Wam mile spędzonego czasu
Domowe Tortyminuti. Krem z gorzkiej czekolady W garnuszku zagotowujemy śmietanę. Dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolit ą masę. Schładzamy w lod ó wce ok. 1 godziny. Krem z mlecznej czekolady Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę miksujemy z miękkim masłem(...)philadelphia. Frullate la crema. Fatela raffreddare per circa 1 ora. Przestudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy kremem z mlecznej czekolady, przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu dekorujemy kremem z gorzkiej czekolady i plasterkami pomarańczy. **** Tagliate la torta in 2 dischi di uguali dimensioni. Distribuite la crema di cioccolato al lette su primo disco, chiudete con il secondo disco
La grande e la piccola cuocaTort makowy to taki smaczek mojego dzieciństwa, za którym od czasu do czasu tęsknię. Robiłam go pierwszy raz i miał być taki jak w starym zeszycie mamy, ale jak zobaczyłam, że krem to kostka margaryny i 2 kostki masła, postanowiłam go zmodyfikować na lżejszą wersję. Wyszedł pyszny, delikatny, niezbyt słodki i zniknął błyskawicznie. Blaty makowe: 5 jaj 1 szklanka cukru(...)żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy do nich miód, mak i bułkę tartą i mieszamy. Białka ubijamy, a gdy piana będzie sztywna mieszamy ją ostrożnie z masą makową. Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę makową i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/3 szklanki cukru szczypta soli
Cynamonowe szczęścieWalentynki to dla mnie szczególny dzień. Ponad 10 lat temu spotkałam swoją drugą połówkę, po kilku latach doszły jeszcze 2 sztuki do kochania, więc mam z
Wielki apetytA gdyby tak...?Kto się odważy? Ja!!Las rąk widziałam. Tak, tak, ale tylko w myślach.Kiedy wpadłam na ten szałowy pomysł, raczej nie było zwolenników
W kuchni Karmel-itkismaku tortu. Piekłam tort truskawkowy, owocowy, kajmakowy, ale największą popularnością cieszył się tort tiramisu! Dziś podzielę się z Wami przepisem na ten wspaniały, przepyszny i bardzo łatwy tort. Amatorzy kawy z pewnością będą w siódmym niebie, a ci, którzy na co dzień kawy nie piją powinni być bardzo zadowoleni, bo tort jest wyśmienity. Tort jest wilgotny i bardzo ważne jest(...)chcieli przygotować tort, wystarczy wyjąć z zamrażalnika 30 minut przed przygotowaniem tortu, biszkopt rozmrozi się w czasie, kiedy będziemy przygotowywać resztę dodatków, to skróci nam pracę. Zachęcam do przygotowania …, a ja wracam do rozkoszowania się ostatnim kawałkiem ♥ Print Tort tiramisu .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały deser tiramisu zna każdy, a tort
SprawdzonaKuchnia.plobłędnie. Do ozdoby brzegu tortu zamiast marcepanu możemy użyć płatków migdałowych, również będzie wyglądał pięknie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Migdałowy Malakoff Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego WINIARY 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) Krem: 2 budynie o smaku waniliowym WINIARY(...)600ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki około 200g masy marcepanowej migdały do ozdoby ciasteczka amaretti do ozdoby srebrny barwnik spożywczy w proszku + odrobina spirytusu Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C
Mała Cukierenkaciasto na biszkopcie z truskawkami, galaretką, budyniem i bezą . Takie ciasto na zimno z musem truskawkowym to świetny pomysł na spotkanie w większym gronie. Sprawdzi się nawet jako tort. Zobacz, jak krok po kroku przygotować wszystkie warstwy tego pysznego ciasta na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym to taki(...)budyniem możecie upiec dzień wcześniej - mój biszkopt jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Z wyprzedzeniem możecie upiec też bezy. Ciasto Telimena z makiem i masą budyniową sprawdzi się nie tylko w sezonie truskawkowym - do musu truskawkowego możecie wykorzystać świeże lub mrożone owoce. W ten sposób ciasto z truskawkami i bezą może pojawić się
Lekcje w kuchnimógł się zdecydować, które z tych ciast ma stać się jego tortem urodzinowym. Uwielbiam wyzwania kulinarne, które stawia mi rodzina. W ten sposób powstał lekki jak chmurka tort marzenie. Spójrzcie na zdjęcia, które same za siebie mówią, że torcik ten rozpływa się...w ustach. Polecam! Składniki na biszkopt (dla tortownicy o średnicy 32 cm): 1 szklanka mąki owsianej(...)lnianego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżeczka sody, 1 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego, 1/4 szklanki oleju kokosowego lub oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego. Masa migdałowa: 2 szklanki zblendowanych na masło crunchy MIGDAŁÓW BLANSZOWANYCH. 1 1/2 szklanki daktyli suszonych, 1/2 szklanki wody, Szczypta soli. Masa kokosowa (śmietanka): 5 szklanek wiórków kokosowych, 1/2 szklanki ksylitolu
Jeść, by żyć w zdrowiuDzisiaj mam dla Was puszysty bardzo smaczny biszkopt orzechowy. Przekroiłam go na trzy blaty tworząc tort. . Może przyda się Wam do świątecznych wypieków. W najbliższym czasie pokażę Wam Tort zrobiony z tego biszkopta. Zaglądajcie i spodziewajcie się przepisu wkrótce. Życzę Wam miłej niedzieli i cudownych wypieków. źródło słodkie fantazje.pl Składniki na tortownicę 24 cm 8 jajek 150 g cukru(...)koniec ubijania stopniowo dodawać porcjami cukier stale miksując. Następnie dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi orzechami. wszystko wsypać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka
O kuchni z uczuciemdwóch miseczkach (osobno do jednej i drugiej masy). - Warto mieć przygotowaną miskę z wrzącą wodą. Jeżeli masy zanim je wyłożymy na spód za mocno stężeją, wstawiamy miskę z masą do wrzątku, chwilę mieszamy do nabrania pożądanej konsystencji. - Ciasta na spód można przygotować mniej – z 200 g mąki, ale warto zostawić do zamrożenia. Truskawkowo waniliowa zebra jest niezwykle dekoracyjna. Lekka(...)przepis Oli z blogu Rarossa . Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Truskawkowo Mi! uczestniczyły: Moje domowe kucharzenie – szybkie ciasto z truskawkami Teresa Walczak – tort truskawkowy na dzień Ojca Czarna od kuchni – ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami Kuchnia i podróże – ucierane ciasto z truskawkami Zrób to smacznie – czekoladowe naleśniki
mojewypiekiinietylko