masa do tortu - 6951 przepisów (strona:239/464)

Bezy 119

swojej słodkiej, aby jeszcze bardziej ją sobie osłodzić. Robimy je zawsze wtedy, gdy zostają nam białka np. po pieczeniu sernika lub drożdżówek. Przepis idealnie nadaje się na małe beziki, torty bezowe lub przepyszną Pavlovą. Składniki na bezy 3 białka 180 g cukru pudru szczypta soli łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Dokładnie oddzielone białka (o pokojowej(...)łyżeczce cukru pudru i cały czas miksować aby cukier się rozpuścił i utrwalił pianę. Na samym końcu dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej i octu winnego, ubijać jeszcze minutę. Masa powinna być sztywna, gęsta, lepka i lśniąca. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę można nakładać za pomocą łyżki, jednak gdy użyjemy rękawa cukierniczego z dowolną końcówką, bezy będą wyglądały bardziej estetycznie

niecodziennikpary
Idealne Red Velvet 177

przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i kusi nas swoim krwistoczerwonym kolorem. Tradycyjnie przekładany nadzieniem na bazie kremowego serka z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na miłośnikach tortów. Ten przepis na bank stanie się jednym z Waszych ulubionych, tak było w moim przypadku. Znaleziony przypadkiem, lekko zmieniony, niesamowicie pyszny. Ciasto jest tak delikatne, i tak wilgotne(...)Sprawdźcie sami! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["Na ciasto:\r","280 g m\u0105ki pszennej\r","2 \u0142y\u017cki kakao\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki soli\r","110g mas\u0142a\r","175g cukru\r","2 jajka\r","1 \u0142y\u017ceczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)\r","225 ml ma\u015blanki\r","1 \u0142y\u017ceczka czerwonego barwnika do \u017cywno\u015bci

Mostek w kuchni
Śmietankowa tarta na zimno bez pieczenia z winogronem i batonami zbożowymi Helio 223

spodem lub klasyczną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Moje batony przykleiły się do formy i ciężko je było wyjąć, ale podgrzewanie noża pomogło w krojeniu a podgrzanie łyżki do tortów pomogło w wyjęciu z formy. Składniki na spód: mieszanka zbożowych batonów od Helio - u mnie 8 szt ale czym więcej tym lepiej  ponieważ wyjdzie nam pyszny gruby spód(...)cukru pudru opakowanie żelatyny na 500 ml wody kiść winogron galaretka  Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, dodajemy pokruszone batony. Podgrzewamy do połączenia składników oraz rozpuszczenia czekolady. Powstałą masą wykładamy spód naczynia na tartę. Wcześniej wykładając formę papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej, następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, oraz

Życie zaczyna się w kuchni
Kostka czekoladowa Lusette 158

Kakaowy biszkopt z mocno czekoladowym kremem, wzbogaconym o chrupiące wafelki będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort. Polecam :)   Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 660ml śmietanki 30 % czekolada deserowa 2 śmietan fixy 2 łyżki(...)pudru 2 wafelki Lusette smak czekoladowy   Dodatkowo: 2/3 tabliczki czekolady mlecznej czekoladowa posypka melisa do dekoracji Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno formy

Smakołyki Asi
Ciasto cytrynowo-jagodowe 233

żadnych zakupów. W zamrażarce znalazłem jednak jagody i już pomysł był gotowy. Tak powstało ciasto-tort cytrynowo-jagodowe. Fajne połączenie smaków, lekko orzeźwiające i trochę inne od tradycyjnych słodkich tortów robionych do tej pory. Składniki: Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe: 200g masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna Krem(...)100ml mleka 100g masła Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli i startą skórkę z cytryny. Całość obić mikserem na puszystą masę. Do ubitej masy dodać sok wyciśnięty z cytryny i ciągle miksując dolewać roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą z żółtek. Białka ubić ze szczyptą

Jacob Tastes
BISZKOPTOWY TORCIK 1105 KCAL 181

sekund).  3. Na małych obrotach miksera do żółtek z ksylitolem dodajemy białka oraz mąkę. 4. Wkładamy do piekarnika na 20 minut.  Biszkopt: 790kcal B38 W132 T21 MASA SERNIKOWA/''ŚMIETANKOWA'' SKŁADNIKI: -jogurt naturalny gęsty 0% - żelatyna 6g OPCJONALNIE (wliczone w kcal) + truskawki 50g jagody 50g i domowa konfitura z jabłek 100g WYKONANIE: 1. Żelatynę zalewamy wodą w temperaturze pokojowej(...)postać żelki, zalewamy ją wrzątkiem 2x więcej niż żelka. MIESZAMY do rozpuszczenia. 3. Żelatynę dodajemy do jogurtu i wstawiamy na 15 minut do lodówki. 315kcal B23 W54 T0,5 TORT: 1. Biszkopt kroimy na pół. 2. Smarujemy konfiturą z jabłek. 3. Dodajemy jogurt 4. Dodajemy owoce. 5. Kładziemy na wierzch drugą warstwę ciasta. GOTOWE! CAŁOŚĆ 1105 B61 W186

fitolarun.blogspot.com
MALINOWY CURD. 221

długi czas prym wiódł lemon curd, czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet u mnie swego czasu pojawił się(...)naprawdę od zatrzęsienia. Poza tym bardzo lubię te różowe, pachnące sierpniowym słońcem i letnimi powiewami wiatru, owoce.W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek z tą piękną, różową masą. MALINOWY CURD. /przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours;/  500 g malin 80 g cukru sok z 2 cytryn 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko

W kuchni Karmel-itki
Tort Sachera (Sachertorte) 183

Tortu, ponieważ oryginalny przepis jest bardzo dobrze chroniony przez właścicieli hotelu. Przepisu można się jedynie domyślać z corocznej listy podawanej przez hotel z wszystkimi zużytymi w danej ilości produktami. Tort jest bardzo delikatny, bardzo czekoladowy i wbrew pozorom nie jest trudny. Jest świetny na poczęstunek w zbliżający się okres świąteczny i noworoczny. Jego ''świetność'' polega na prostocie, a zarazem(...)łyżeczka proszku do pieczenia 140 g migdałów szczypta soli   Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę i dodajemy stopniowo cukier. Dokładnie miksujemy jakiś czas, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie wlewamy do tego ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Teraz musimy oddzielić białka od żółtek

Jedzeniomania
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 296

mało,  a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym, niesolonym popcornem (!), który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował, kiedy kiecka sylwestrowa już dawno wisi w szafie, można więc bez wyrzutów poszaleć!:) A kto z Was się odchudza, niech(...)KOKOSOWY:500 g mascarpone (całkowicie zimnego)300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej)6-8 łyżek cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki wiórków kokosowychDODATKOWO:niesolony popcorn1 puszka kajmaku (masy krówkowej)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dna dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia.W misce zmiksuj olej z cukrem i ekstraktem.Dodaj po kolei jajka, miksując

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASCARPONE 144

poddam się dopóki dopóty  nie nauczę  się robić pięknych i pysznych tortów. Na razie mam jeden przepis na którym  bazuję i wkoło tłukę jedno i to samo. Serio nie jest to żadna filozofia ale wokół jest tyle pięknie zrobionych przez kogoś innego ciast i zazdrość mnie zżera, więc nie mogę spocząć na laurach ( czyt. to co zrobiłam(...)przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, następnie po kolei żółtka nie przestając ubijać. Do powstałej masy jajecznej wsypać obie mąki. Bardzo powoli wszystko wymieszać...bardzo powoli . Przełożyć do tortownicy, piec w temperaturze 160-170 stopni  przez ok. 45-40 min. Podobno trzeba gorące ciasto

pieprzny smaczek
Sernik z malinami na czekoladowym spodzie 143

jest żart :D No ale do brzegu - upiekłam malinową rozpustę, ale malin mi zostało, Mąż mi nie żałował i sporo zerwał :) dlatego korzystając z okazji zamiast tortu przygotowałam sernik z malinami :) Mój pierwszy - pieczony - sernik. I jestem zadowolona i dumna z siebie! W smaku - rewelacja, to znaczy: mięciutki, delikatny, puszysty, kremowy i do tego owocowy - rozkosz na me podniebienie :) Zachwalam(...)widziałam dużo gorsze :P a mam nadzieję, że z każdym następnym będzie już tylko lepiej :) Składniki: Czekoladowy spód: 3/4 paczki ciastek typu pryncypałki (ja użyłam biedronkowych) 2/5 kostki masła Masa serowo-kremowa: 500g twarogu 375g serka mascarpone 4 jajka 50 ml śmietany 30% 1 budyń o smaku malinowym 1 cukier wanilinowy 1/2 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny

Kolorowy Przepisownik
Sernik tradycyjny pieczony 90

banalnie prosty w przygotowaniu. Za sernikami nigdy nie przepadałam, przez rodzynki lub grubą warstwę lukru. Ten sernik tradycyjny lubię oprószyć cukier pudrem, który nadaje mu nieco słodkości i całą masę uroku Sernik ten poznałam na imieninach mojej koleżanki Julity, oczarował nie tylko mnie, ale i innych gości. Co ciekawe, przepis ten pochodzi od jeszcze innej koleżanki (Kasia dziękuję!), takie wypróbowane(...)Julicie poznałam również przepis na Szarlotkę Pani Ogonowskiej , gorąco polecam! Zobacz także pozostałe przepisy na serniki lub ciasta Przepis na sernik tradycyjny pieczony Składniki spód 25 herbatników (145 g)* masa serowa 6 jajek szklanka cukru pudru (130 g) kostka masła o temp. pok. (200 g) 1 kg twarogu mielonego 1 cukier wanilinowy (16 g) 100 ml śmietanki 30% 4 łyżki

WegePrzepis
Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką 409

pieczenia. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. 4. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM . Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką(...)gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM . Czekoladową masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło. 11. Gdy masa czekoladowa już ostygnie do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. W dwóch partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach

Mała Cukierenka
Mleczny sernik ,,Zebra” 133

Sernik jest bardzo delikatny, kremowy i obłędnie czekoladowy. Przygotowanie go zajmuje mało czasu. Cierpliwością w czekaniu na zjedzenie musimy jedynie wykazać się podczas pieczenia, ponieważ tu

VioletoweKucharzenie
Sernik na zimno straciatella 131

użyłam plastikowego pojemnika do przechowywania żywności) o wymiarach ok. 12x18cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie kruche ciastka kakaowe. Mogą być również kakaowe herbatniki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową. gdy stężała wylałam na nią odłożoną galaretkę. Pojemnik z serniczkiem wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta dodatkowo udekorowałam roztopioną czekoladą. Tak jak pisałam na wstępie, sernik można(...)push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na desery, np.: deser kawowo - grysikowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/deser-kawowo-grysikowy.html), deser mocca (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe na zimno (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), cappuccino kawowe bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html)

Waniliowe Improwizacje