masa do tortu - 6951 przepisów (strona:230/464)

Szarlotka sypana 210

Deser błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo zaskakujący, ponieważ oprócz jabłek nie ma w nim mokrych produktów. Masło nadaje ciastu niezwykle maślany smak! Aromat cynamonu i wanilii

VioletoweKucharzenie
Ajerkoniakowiec 185

Rewelacyjne ciasto z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii.  Składniki: Biszkopt: 3 jajka  1/2 

Szalona Kuchnia Eweliny
Wegańskie lody orzechowe 234

W związku z koniecznością bezmleczności  w moim życiu proponuje dzisiaj lody bez dodatku mleka i jajek. Smakują jak prawdziwe na kremie angielskim ;-) 400 ml śmietanki

Humanistka w kuchni
Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym 208

Do sobotniej kawy polecam lekki torcik z musem brzoskwiniowym. Jest łatwy i szybki do przygotowania. Zdecydowanie podbije każde kubki smakowe.  SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 4 białka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto cynamonowe 204

Ciasto jest pyszne, mokre, wyjątkowe. Jak ktoś lubi smak cynamonu to nie może pominąć tego przepisu. Oryginalny przepis pochodzi z  książki „Kuchnia polska”, ale został

Humanistka w kuchni
Black Forest Cake- torcik czekoladowy z wisniami i bita smietana 337

Ktoz z nas nie zna Black Forest Cake- raz sprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald . Skladniki na

Smaki Edyty
Tort z masą kawową 192

nadrabiam zaległości i zostawiam Wam tort bez okazyjny (jak widać nawet nie miałam pomysłu na jego dekorację!). Zdążyliście już zapewne zauważyć, że uwielbiam torty na ciężkich. czekoladowych lub przynajmniej kakaowych biszkoptach, więc i tym razem nie mogło być inaczej :) Obiecuję, że tort Adama będzie jasny, bo taki bardziej pasuje mi do dziecka ;) Składniki na tort o śr. 18cm Biszkopt(...)przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo-makowy 223

kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy ł y ż k ą . Blach ę z piekarnika wy ś cielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy   w temp. 170 C oko ł o 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy(...)Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu .          === składanie ciasta od dołu..==== . ciasto ciemne,     krem,    ciasto makowe,   krem ,  ciasto ciemne ,    krem

w mojej kuchni
Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 218

spontanicznie. Zakupiłam na urlopie nowe ranty cukiernicze, i już mnie bardzo korciło je wypróbować.  Poza tym pięknie wyrosła mi mięta, wiec pomysł wyrósł na parapecie w kuchni. :) Tort łatwy, lekki, orzeźwiający i mocno alkoholowy.  Do nasączenia użyłam cytrynówki, ale równie dobry byłby biały rum, lub czysty alkohol z sokiem cytrynowym.  Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy(...)pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bezowy tort mokka 227

Dzisiaj u mnie dużo cukru, dużo kremu czyli megaaaaaaaa pyszny bezowy tort :) Składniki: - 6 białek - 250 g cukru pudru - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem - 250 g serka mascarpone - 250 ml śmietany 36 % - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka gorącej wody - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder(...)cytryny oraz mąkę. Na papierze do pieczenia rysujemy trzy koła i na nie w równej ilości rozkładamy ubitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 140 C i pieczemy blaty około 1 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i studzimy je przy uchylonych drzwiczkach. Gdy beza schnie możemy zabrać się za przygotowanie kremu. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy

Zainspirowana w kuchni
BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ 194

Wszyscy mają mamb...a nie to nie ta rymowanka 😆 wszyscy mają Brownie mam i ja! 😎 🍮 Moje oczy dzisiaj na zakupach ujrzały kilogramy tortów to musiałam uspokoić swoje wnętrze i przyszykować sobie własne ciasto dla spokoju 🤣 😅 SKŁADNIKI 80 g kaszy jaglanej 5 g oleju 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia półtorej łyżeczki kakao łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej dodatki: wiórki(...)truskawki, dodałam twaróg i zrobiłam koktajl :) 1. Kaszę ugotować, odstawić do przestygnięcia. 2. Wszystkie składniki (oprócz dodatków) wrzucić do garnka i mikserem wymieszać do dokładnego połączenia składników 3. Przełożyć masę do formy (u mnie małe naczynie żaroodporne) i zapiekać 30 min 180 stopni. Składniki są na jedną porcję dla jednej osoby, nie na całą blachę ciasta 😏 Makro: (bez dodatków

Zdrowie i pysznie na talerzu
Mechowiec (ciasto ze szpinakiem) 291

później zrobiłam to . Ciasto przerosło nasz oczekiwania. Jest przepyszne z lekką nutką szpinaku, wilgotne. Wydaje mi się, że jest to świetne ciasto, które mo ż na wykorzystać jako tort dla dzieci.  Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 1 1/3 szklanki cukru, 3 jajka, 1 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki mąki krupczatki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 600 ml śmietany(...)jagody do ozdoby. Przygotowanie: Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić

Państwo Wojtczuk gotują
Bezy 185

przepis na bezy ale można go wykorzystać do zrobienia krążków do tortu lub innych deserów. Przepis to podstawa jak powinno się wykonać bezy a ilość białek można dostosować do tego co mamy w planie do zrobienia :) Składniki : - 200 ml białek ( u mnie z 5 jajek rozmiar M ) - 400 ml cukru zawsze cukru jest drugie tyle to białek - łyżeczka soku(...)cytryny Białka ubijamy na szybkich obrotach sztywno ,dodajemy sok z cytryny i wsypujemy powoli cukier ,ubijamy jeszcze 5 minut , masa powinna być gęsta i błyszcząca . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę ,forma dowolna ,jak mamy worek dekoracyjny to można wyciskać gwiazdki :) U mnie z tej porcji wyszło 30 sztuk bezików . Wkładamy do zimnego piekarnika

Wypieki Rene
Tort bezowy Pavlova. Primabalerina wśród deserów 199

prasie, a jednym z najczęściej powtarzających się komentarzy było „Ona nie tańczy, ona unosi się jak na skrzydłach.” Keith Money, biograf Pavlovej, napisał w wydanej w 1982 książce że tort powstał w hotelu w Wellington, w Nowej Zelandii, podczas pierwszej wizyty baleriny. Szefa kuchni hotelowej zainspirował strój do tańca, w którym Anna występowała – krucha i delikatna beza miała nawiązywać(...)śmietany a owoce kiwi, znane wtedy jako chiński agrest, ozdabiały całość – imitując zielone róże na sukni Pavlovej. Przepis na bezę idealną już macie, w poście Beza.Wszystko co najważniejsze . Wykonajcie masę dokładnie według tego przepisu. Na 6-8 porcji deseru potrzebujecie bezę z 5 białek i 250g cukru. Wyrysujcie okrąg na papierze do pieczenia (na przykład od dużego talerza lub pokrywki

Karo in the Kitchen
Czekośliwka 186

szał przerabiania owoców, postanowiłam zrobić też śliwki z czekoladą. I powiem szczerze, jestem totalnie zaskoczona! Są wspaniałe! Słodkie, ale nie za bardzo, z posmakiem kakao. Już sobie wyobrażam tort przełożony czekośliwką, albo naleśniki.. Składniki: 4kg śliwek 1kg cukru 200g ciemnego kakao Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Włożyć do dużego garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i zostawić(...)czasie postawić garnek na maleńkim ogniu i gotować 3-4 godziny aż śliwki się rozpadną i sok odparuje. Wtedy zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Śliwki zblendować na gładką masę. Do zblendowanych powideł dodać kakao, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu i znów podgrzać. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem

Cakes By Kejt
Tort jeżyna z mango 162

Jesienny tort z jeżynami i musem mango. Jest lekko kwaskowy, lekko karmelowy za sprawą cukru muscovado. Dużo jeżyn no bo w końcu to tort jeżynowy.    biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru muscovado krem jeżynowy: 250 g serka mascarpone(...)dekoracja: beziki, maliny, jeżyny  Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra

wesoła kuchnia
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. 306

Jesienna aura spowija słoneczne poranki, ciepłe popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się

W kuchni Karmel-itki
Na Dzień Kobiet. I na urodziny. A może na Wielkanoc...? 235

żeby udało jej się odwiedzić Danię. No dobra, tego ostatniego bardziej sobie życzę...  Ale to w końcu też Dzień Kobiet, prawda...? Z tej jakże podniosłej okazji mam tort. No dobrze, torcik raczej... Przygotowany w tortownicy o średnicy osiemnastu centymetrów, nie powala wielkością. Za to smak, moi kochani... Zbija z nóg. Miękki biszkopt mocno nasączony likierem, na nim delikatny(...)sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki i kakao przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 10-15 minut w 160 st. C. Wystudzić. Mus kawowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania