Tort chałwowy Tort chałwowy dzisiaj Wam przynoszę Puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy o smaku waniliowej chałwy... Całość słodka, ale nie mdła i nie przesłodzona Taki pyszny tort chałwowy będzie idealny na wyjątkowe okazje, ale i bez okazji sprawdzi się świetnie Ja częstuję, bo... dziś mam urodzinki to wielki dzień, raz na rok, tylko raz Oczywiście urodziny(...)budyni waniliowych w proszku ugotować gęsty budyń. Nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia - budyń i masło muszą być w identycznej, pokojowej temperaturze. Masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń nie przerywając ucierania. Chałwę waniliową pokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Całość połączyć przy pomocy miksera, następnie podzielić na trzy części
WSZYSTKO SMACZNEtorcik dla malutkiej Oliwii z okazji jej urodzin. W tym roku również koleżanka poprosiła mnie o taki sam tort, jednak postanowiłam go zrobić inaczej :) Oto przepis na mocno śmietankowy tort z truskawkową nutą :) Składniki na biszkopt:5 jajek1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru pudruSzczypta soliSkładniki na krem:660 ml śmietanki kremówki 30%3 łyżki cukru pudru1/4 szklanki(...)drażetek czekoladowych2 rurki z kremem czekoladowym1 bananPrzepis na biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy
Emcia Pichcipiany. Pamiętaj, żeby dokładnie wymieszać całą pianę. Na dnie i na bokach lubi ukrywać się mąką, którą wsypujemy. Jeśli dodajesz wiórki czekoladowe, dodaj je na samym końcu mieszania. Powstałą masę na biszkopt przelej do przygotowanej formy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piecz do "suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i odstaw(...)przewróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Notes Ja na 6 jajek, w rozmiarze M, użyłam tortownicy o średnicy (fi) 20cm. Taka średnica odpowiada ok. 16 porcjom tortu. Fi 16 = 4 jajka (ok. 10 porcji), fi 18 = 5 jajek (ok. 14 porcji), fi 20 = 6 jajek (16 porcji), fi 22 = 7 jajek (max 20 porcji
SmartBake.plmin/obr.3. Następnie dosypujemy 500 g cukru pudru i wyrabiamy tak jak ciasto czas 3 min/Wyrabianie ciasta. W czasie wyrabiania dosypujemy cukier puder do czasu jak masa będzie zwarta. Masę/lukier wyciągamy z naczynia i przekładamy na blat podsypany cukrem pudrem. Lukier jest gotowy kiedy nie klei nam się do rak. Część lukru możemy zafarbować używając barwnika w proszku. Następnie lukier(...)niego różne kształty. Lukier aby ładnie przykleił nam się do pierniczków należy delikatnie zwilżyć mokrym palcem. Lukier przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. The post Lukier plastyczny do tortów pierniczków appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyKocham torty bezowe, uwielbiam też kawę! Dlaczego więc nie połączyć dwóch ulubionych rzeczy? Sami spróbujcie! Wierzę, że Wam też posmakuje! Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka żelatyny(...)szklanki zimnej wody Ponadto: tarta czekolada Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę. Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy
Słodki ZakątekDzisiaj nie będzie fit :P... ... ale będzie pysznie Słodki czekoladowy krem idealny do pieczywa, tortów czy wyjadania łyżeczką! Najlepszy przyjaciel kobiety! SKŁADNIKI: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka sparzyć wrzątkiem. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Mleko ubić i nie przerywając miksowania dokładnie połączyć z czekoladą(...)Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a następnie krem czekoladowy i ucierać aż masa będzie jednolita. Przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce do dwóch
Pyry na GazTort lub babeczka udekorowana różami z marcepanu zawsze wygląda bardzo szykownie i elegancko. Ot mały element a efekt naprawdę duży, tylko skąd wziąć te róże...? Zrobić samemu! To wcale nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poradnikowi uwierzycie, że każdy jest w stanie szybko stworzyć taką dekorację samemu w domu. Dacie radę! Składniki(...)jedną różę: 25 g gotowej masy marcepanowej barwnik spożywczy w proszku lub w żelu cukier puder do podsypania Na blat lub stolnicę położyć arkusz papieru do pieczenia. Papier oprószyć lekko cukrem pudrem. Masę marcepanową zagnieść z barwnikiem spożywczym, aż do otrzymania jednolitego koloru, podsypując w miarę potrzeby cukrem pudrem jeśli masa klei się do rąk. Rolując, uformować z masy marcepanowej
maniapieczeniasmaku 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 1 opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki do dekoracji listki mięty Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć(...)zimnej wodzie. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić mus do wystudzenia tak aby lekko zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa. Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić. Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta. Warstwa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną
O kuchni z uczuciemmiseczki i to wszystko z czekolady. Wszystko to, a nawet więcej w swojej ofercie posiada Słodki Świat . Sklep internetowy oferujący takie czekoladowe cuda. Dla cukiernika, czy kogoś kto piecze torty na zamówienie to raj, ale i dla takich osób jak ja to też fantastyczna skarbnica. Wyobraźmy sobie, że nagle zapowiedzieli się goście, albo masz zrobić imprezę, a nie chce(...)czasami tak jest. Nie chce Ci się, a chcesz zrobić efekt "WOW". Ja z lodówki wyciągnęłam czekoladowe miseczki, jak widzicie w różnych kształtach i zalałam je wymyśloną przeze mnie masą sernikowo-jogurtową. Po prostu zerknęłam do lodówki i powyciągałam co mam. Zmiksowałam i oto powstały miętowe serniczki, kremówki miałam mało, więc ubiłam to co mam i udekorowałam wierzch. Ładne, prawda
Blondynka Gotujeksylitolu wcale nie były proporcjonalne a obydwa biszkopty wyszły idealne. Tak po prostu odmierzyłam i tak dałam. Te biszkopty nigdy nie są suche, choć oczywiście możemy je nasączać (przygotowując tort) gdy chcemy, ale nie jest to konieczne. Składniki wyższego biszkoptu: - 10 dużych jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 10 łyżek ksylitolu lub cukru (u mnie 240g) - 7 łyżek mąki orkiszowej(...)kakao (75g) W misie miksera umieścić białka (nie może być ani odrobiny żółtka) i ubić je na dużych obrotach miksera. Następnie dodajemy ksylitol (lub cukier) i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy po jednym żółtku i cały cały ubijamy (masa znacznie nam urośnie). Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miskera lub łopatką do dokładnego
Smaczne Zdroweblatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje wygląd. Polecam Składniki: Blaty bezowe: 6 białek(...)łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 5 suszonych daktyli 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 150 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około
Oryginalny smaktort :) Szczególnie jeśli jubilat lubi kokos, orzechy i ananasy. Wariacja na temat tych trzech smaków :) A przepis dostałam od Agi ;)Ciasto kokosowo - ananasoweSkładniki placek orzechowy:5 jajek3/4 szklanki cukru7 dag mąki5 dag orzechów2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Z 5 białek ubić pianę i dodać do niej cukier, nadal ubijać. Stopniowo po jednym dodawać żółtka i całość utrzeć na gładką masę
Lawendowe Niebotrudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy(...)łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, cynamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata
głodny alergikdłuższego czasu "chodził" za mną tort czekoladowy. Szukałam przepisu na coś nowego i znalazłam to cudo na blogu Moje pasje . Tort może nie jest, aż taki ładny jak u autorki ale smakiem powalił wszystkich. A o to mi właśnie chodziło, by było pysznie. Zrobiłam małe modyfikacje według oryginału. Składniki: Biszkopt 6 szt jajek (dużych) 3/4 szkl cukru sól szczypta(...)Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy
Ala piecze i gotujektóry dzisiaj zagościł na naszym blogu jest dla miłośników kokosu, malin i delicji. Przygotowanie tego tortu jest bardzo proste ale efekt przepyszny. Sezon malinowy sprzyja wypróbowaniu owej kompozycji ... Polecam :) Tort kokosowa delicja z malinami Składniki : biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 szczypt soli krem mascarpone(...)czekolady 100 g wiórek kokosowych listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy cukier. Do masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do zimnego piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki