masa do tortu - 6951 przepisów (strona:223/464)

Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 150

torcik przygotowałam dla Taty na 50-te urodziny. Trochę pokombinowałam, jak to ja :) Podobny tort podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mi się spodobał. Nie wyszedł idealnie, ale trening czyni mistrza, a już następna okazja do świętowania za pasem!  Składniki: BISZKOPT 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól(...)cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez 25 minut w 180'C, a drugi na blaszce piekarnikowej

Cakes By Kejt
Tort Egipski 140

Ostatnio znalazłam pyszny przepis na tort z orzechów laskowych. Blaty intensywnie orzechowe, przełożone pysznym kremem budyniowym oraz bitą śmietaną z prażonymi orzechami i karmelem. Cudownie rozpływający się w ustach... Składniki (tortownica 24 cm): składniki na 3 blaty: białka 9 szt, cukier 9 łyżek, orzechy laskowe 180 g, mąka ziemniaczana 2 i 1/4 łyżki, krem: mleko 470 ml, cukier waniliowy(...)wlewamy zmiksowane  żółtka z mąką. Budyń  energicznie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Przykrywamy folią  i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Cukier wsypujemy na patelnie i robimy karmel (nie mieszamy), gdy karmel zrobi się koloru jasnozłotego to wylewamy go na papier do pieczenia posmarowany delikatnie olejem

kulinarne odsłony pati
Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami 142

uroczystość rodzinną i muszę nieskromnie powiedzieć, że podbił serca, a może żołądki gości Biszkopt kakaowy nasączony rumem i krem na bazie budyniu o smaku chałwy z dużą ilością bakalii. Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami smakuje genialnie i warto go przygotować   Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm   SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru(...)chałwy waniliowej 150 g rodzynek 100 g migdałów Dekoracja: 50 g migdałów 50 g chałwy waniliowej 100 g rodzynek PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - białka ubić z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ponownie ubić. Wlać aromat rumowy i wymieszać. Do osobnej miski przesypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki wymieszać

WSZYSTKO SMACZNE
Pieguski 307

ucieramy masło z cukrem. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i orzechy laskowe. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy. Odkładamy mikser. Następnie delikatnie ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę(...)mamy to odwracamy delikatnie ciastka.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Ciasteczka Pieguski idealnie nadają się do dekoracji tortu Ciasteczkowy Potwór. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 200ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek. Jeśli

Słodki Pomysł
Tort piernikowy z galaretką żurawinową (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 163

kawałków. 12. Agar rozpuścić w 1/4 szkl. wody, wlać do musu i całość zagotować. 13. Biszkopt wyrównać u góry („ścinki” wymieszać z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym do powstania masy dającej się formować w kulki, które obtoczyć w kakao). 14. Biszkopt podzielić na dwa równe blaty. 15. Pierwszy blat umieścić w tortownicy lub specjalnym ringo, wlać połowę galaretki(...)galaretka zacznie u góry się delikatnie ścinać, nałożyć ostrożnie drugi blat, którego polać drugą częścią galaretki. Całość włożyć do lodówki. 17. Po stężeniu galaretek (najlepiej po kilku godzinach) wyjąć tort po odcięciu boków cienkim nożem. 18. Całość udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodną czekoladą, krówkami i pralinami

Candy Pandas
SERNIK Z KLITORIĄ TERNATEŃSKĄ NA KRUCHYM SPODZIE ORAZ JADALNYMI KWIATAMI W BRZOZOWEJ GALARETCE 270

kwiaty klitorii, aż puszczą niebieski kolor. W malakserze umieść wszystkie pozostałe składniki masy i wlej zabarwione na niebiesko mleko. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gładką masę. Następnie przelej masę na ostudzony spód i piecz całość 70 minut, aż wierzch będzie ścięty i elastyczny.  Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia. GALARETKA BRZOZOWA(...)brzozy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę (nie doprowadź do wrzenia!). Dolej do tego pozostały sok. Pozostaw galaretkę do lekkiego stężenia. Na całkowicie ostudzony sernik załóż wysoką obręcz do tortów . Wlej na wierzch sernika trochę galaretki, połóż pierwszą warstwę kwiatów oraz lisków ziół i wsadź na 10 minut tortownicę do lodówki. Po tym czasie ułóż ozdobnie resztę kwiatów oraz liści

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort na kakaowych biszkoptach z olejem rzepakowym 173

Imieniny członka mojej rodziny są celebrowane w gronie najbliższych i wtedy zazwyczaj przygotowuję dla nich jakiś torcik. Taki deser dobry będzie też na nachodzące Walentynki, jeśli tylko je obchodzicie. Tort kakaowy z bitą śmietaną i truskawkami Składniki: ciasto: - 5 jajek - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 3/4 szklanki cukru - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao(...)wysmarowania blachy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do nich cukier i miksuję, aż uzyskam gładką i świecącą masę. Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie drewnianą łyżką. Smaruję tylko dno tortownicy tłuszczem i obsypuję mąką. Wylewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia

Kuchnia co dnia
melba malinowa 158

Tego smaku nie da się do niczego porównać, po prostu trzeba spróbować. Nie znam osoby, której by ono nie smakowało, dlatego tym bardziej polecam.  Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce(...)podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę odgrzane.  *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 litr mleka 1/2 litra gęstej kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła dodatkowo: 1,5 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej 3 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort straciatella z wiśniami 231

Tort straciatella z wiśniami przygotowany własnoręcznie jest wyjątkowy i naprawdę od serca,słodkie małe co nie co a pysznie smakuje na wszelkie rodzinne uroczystości. Tak naprawdę to rzadko piekę torty, niestety nie posiadam zdolności do ich dekorowania, może zdjęcia nie oddają tego jak smakuje..a smakuje bardzo dobrze.. Składniki: Na tortownicę o wym 24 cm Biszkopt 5 dużych(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks

Wanilia i Kardamon
Piramida śmietanowo-kakaowa 167

zimne masło. Szybko zagnieść ciasto,owinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować pomadę. Pomada kakaowa Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę po czym dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać kakao oraz śmietanę i miksować. Pomadę wylać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut(...)Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Źródło przepisu: gazetka Ciasta i torty z kolekcji dobrej kuchni. z moimi małymi zmianami

O kuchni z uczuciem
Rabarbarowe, dietetyczne cudo 184

Jedyny owoc dozwolony w diecie. Z porcji wychodzą 3 małe słoiczki.  2 łyżki słodziku w płynie lub 8  łyżek cukru pudru (w wersji niedietetycznej

Humanistka w kuchni
Tort tiramisu 178

ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :).Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe z przepisu na biszkopt idealny.Składniki na krem:500 g serka mascarpone500 ml kremówki 36%100 g białej czekolady50 g cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli serek mascarpone, dalej ubijając. Należy uważać by masa się

Food Square
Caramel cheesecake! 197

powstał całkiem przypadkiem, ostatnim czasem nie mam na nic kompletnie czasu (dlaczego dowiecie się pewnie niedługo ;-)), ciasto robiłam dla mojego K. z okazji jego urodzin (wiem , wiem powinien być tort). Na przygotowanie ciasta po 12 godzinach pracy nie miałam zbyt dużo siły i energii, sernik zrobiłam w 15 minut. Smak boski, mega kremowy, bardzo karmelowy z nutą kakaową. Boski(...)trzeba się zbyt napracować, to jeszcze lepiej! A co!SKŁADNIKI:-1 kg sera w wiadereczku- 1 cukier waniliowy- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 1 puszka mała masy krówkowej o smaku karmelu (zostaw 2 łyżki na wierzch sernika)- 3 łyżki kakao- 4 jajka- 2 łyżki mąki ryżowej- 1 łyżka brązowego cukruWykonanie:- żółtka oddziel od białek- do żółtek dodaj w/w składniki

SMYKWKUCHNI
Biszkopt kawowy 165

Biszkopt kawowy Pyszny, domowy, rzucany biszkopt o oryginalnym smaku. Będzie pyszną podstawą wielu tortów nie tylko tych kawowych. Jeżeli zastanawiacie się jakim kremem najlepiej go przełożyć- szczególnie Wam polecam krem cappuccino . Również smakuje wyjatkowo pysznie w połączeniu z kremem adwokatowym , kremem z likierem , kremem tiramisu lub po prostu kremem śmietankowym . Jeżeli już zdecydujecie się na konkretny krem- nie zapomnijcie przed(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz kawę. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pianę

Domowe Torty