pasztet - 4150 przepisów (strona:223/277)

NASZE WIELKANOCNE MENU 322

trzon jadłospisu zajmować będą nasze ulubione potrawy.  Wszystkie wielkanocne pomysły znajdziecie TUTAJ . Oszukane przepiórcze udka, czyli przekąski z kurczaka i paluszków.  PRZEPIS Sałatka "Grzybowa polana" PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety

Przepisy Aleksandry
Śmietanowiec agrestowy na zimno 1106

którą otrzymałam od firmy Tupperware . Forma nosi nazwę Liliana klik. Forma składa się z czterech części, nadaje atrakcyjną formę galaretkom owocowym, galaretom z mięsa i ryb, sernikom na zimno, pasztetom. Posiada tzw"kominek" dzięki czemu uzyskamy ładny kształt a także przygotowany deser możemy zamknąć pokrywką dzięki czemu w lodówce nie będzie pochłaniać zapachów.  Wszystkie produkty Tupperware znajdziecie tutaj klik

Ala piecze i gotuje
"Polskie smaki" - recenzja książki (I. Byszewska, G. Kurpińska) 112

oraz charakterystyczne dla niego przepisy. Większość z potraw możemy odtworzyć sami w domu, niektórych jednak możemy spróbować tylko w danym regionie, gdyż składniki mogą okazać się trudno dostępne , np. pasztet z sandacza z rakami lub ogórki kołobrzeskie z solanką z kołobrzeskich źródeł . Nie jest to książka dla miłośników albumowych wydań, którzy każdą potrawę "jedzą" najpierw oczami , nie znajdziemy tu precyzyjnie

Kraina Tysiąca Smaków
Królik w lekkim sosie śmietanowym na bazie wina 147

Królik w lekkim sosie śmietanowym z dodatkiem wina W zamierzchłych czasach, gdy byłam małym dzieckiem mój dziadek hodował króliki :) Z opowieści wiem, że przygotowywało się z nich pasztety lub mięso w sosie, które zawekowane czekało sobie na odgrzanie na obiad. Kiedy więc zobaczyłam królika w Lidlu (cena: 18 zł/kg) pomyślałam sobie "czemu nie?". Niezrażona przerażoną miną pani

Kraina Tysiąca Smaków
Makaron ze szpinakiem 229

Komentarze emka1216 2010/01/08 14:00:55 Szpinak zaczęłam jeść w wieku 42 lat. Przedtem moje kubki smakowe do niego nie dojrzały. Teraz uwielbiam w róznych postaciach od ciapaji do pasztetu sowa_nie_sowa 2010/01/08 14:01:52 To ja jeszcze później;) Pozdrawiam:) cynamonwkuchni 2010/01/09 20:04:25 Też przekonałam się do szpinaku, niestety nie w wersji, którą gotuję sama

Zdrowa Kuchnia Sowy
SOS DO BIG-MACÓW, TATARSKI 165

Pyszny sos na bazie majonezu, idealny do hamburgerów, big-maców, a także jako sos tatarski do pasztetów, wędlin , jajek itp. Ważne by składniki sosu było pokrojone jak najdrobniej, wówczas ma on lepszy smak, warto więc się przyłożyć do krojenia cebuli i ogórków. Ja lubię także zamiast zwykłej cebuli dać cebulę czerwoną wówczas sos uzyskuje fajną barwę. Podaję składniki jednej porcji

Smaczne Zdrowe
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 207

zrobiłam. Jeden podać na obiad, a drugi po wystudzeniu idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. A jeżeli nie, zawsze można go zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy

Smaczne Zdrowe
Terrina wielkanocna 2673

naszym wielkanocnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki, m.in: Szynka w galarecie Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Szynka faszerowana kremem chrzanowym Pasztet faszerowany z jajkiem Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie: galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smaki regionu 152

się kolejny Kiermasz Produktów Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby.    Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru.    Takie wydarzenia są potrzebne. Tradycja jest

Sajkofanka smaku
Wędlina drobiowa ze słoika 2116

przyprawy, utrwala się wędlinę poprzez pasteryzowanie słoików. Wędlina ze słoika przygotowana tym sposobem jest pyszna, bez konserwantów, wspomagaczy. Często robię kiełbasę słoikową przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy, albo pasztet do słoika. Ale ostatnio wymyśliłam sobie, że przygotuję w podobny sposób wędlinę drobiową z udek kurczaka, ale nie z mielonego mięsa tylko z krojonego.Kurczak doskonale nadaje się do tego typu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka ze słoika 275

Karkówka ze słoika przygotowana tym sposobem jest krucha, bardzo smaczna, doprawiona tak jak lubimy. K iełbasę słoikową przygotowuję za każdym razem gdy robimy domową białą kiełbasę, Czasami robię też pasztet do słoika. Tym razem pokroiłam lekko przerośniętą tłuszczem karkówkę w kostkę, był to celowy zabieg, gdyż podczas pasteryzacji wytapiał się z niej delikatny smalczyk, no i ta galaretka, która powstaje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klops w cieście francuskim 168

strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne szczególnie na zimno, do chleba idealny jako pasztet. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pączki 208

Już Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości

Smaki Edyty
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 271

kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ). Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje). Jedną marchew pokroić w kostkę i posypać nią masę mięsną. Zwinąć folię w ,, cukiereczek" - ściśle zakręcając brzegi. Ułożyć w garnku do gotowania

Buniabaje w kuchni
Wielkanoc 2013 r 184

dokładkę najpierw Mama   złapała jakiegoś wirusa , a potem poszło łańcuszkiem - teraz mnie też męczy choróbsko. Nie ma więc sensu szykować wielkich Świąt - zrobimy tradycyjnie barszcz biały , białą kiełbaskę , pasztet , jajka i cos tam jeszcze . Jeśli będą jakieś nowinki w przepisach wstawie je po Świętach jak wydobrzeję. A na razie zapraszam do Zakładki Wielkanoc

Buniabaje w kuchni