pasztet - 4176 przepisów (strona:214/279)

Fasola wrzawska 152

położony wokół zbiegu Sanu i Wisły. Wizyta we Wrzawach zaczęła się do spotkania z przedstawicielami producentów. Mieliśmy przyjemność spróbować kilku dań z fasolą wrzawską w roli głównej: zupa fasolowa pasztety z fasoli (z grzybami i wiśniami) zapiekane ziemniaki z fasolą sałatki z fasoli  Dania wykonane były na miejscu a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia producentów fasoli tycznej „piękny Jaś

królestwo garów
Wiśnie w occie 263

Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie , czereśnie , agrest .... Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można

królestwo garów
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 115

punktem programu była wizyta w Miasteczku Galicyjskim i spotkanie z panią Janiną Molek , która jest twarzą promocji fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP*. Razem z Panią Janiną przygotowaliśmy pasztet i ciasteczka z fasoli oraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej

królestwo garów
Pasztet z zająca 126

smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć plasterki boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * to co nam zostaje z zająca po wycięciu combra i tylnych nóg    zastawa

królestwo garów
Prosto z Targu w La Rotisserie 108

będą na tym samym, albo jeszcze wyższym, to warto zaplanować chociaż jedną niedzielę w sezonie. Terrina z królika i gęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki.    Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą

królestwo garów
Chipsy z obierków 171

Ostatnio zauważyłam, że w kuchni wegańskiej nic się nie marnuje. Z warzyw na których gotowaliśmy bulion, możemy zrobić pasztet, a z obierków? Pyszne, chrupiące chipsy! Można je przygotować na wiele sposobów i bardzo szybko schrupać przy dobrym filmie, ze znajomymi czy z kotem :) Łapmy więc za obieraczki i jedzmy ziemniaki! A chipsy to tak przy okazji... Chipsy z batatowych obierków

wegetalerze
Bawarskie pieczarki z grilla 200

być ułożone w otwartym naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Temperatura 175 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 30 minut. Pieczarki w piekarniku warto upiec przy okazji pieczenia mięs czy pasztetów

Trzeci talerz
Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 166

wiejskiej produkcji Mięso pieczone - na pierwszym planie szynka z dzika wg mojej Siostry Karkóweczka do chlebeczka Sałatki: jarzynowa oraz chińska wg Ewy Sałatka warstwowa - tym razem wg mojej Mamy Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa

Kuchnia po mojemu
Pasztet z Warzyw 134

wszystko wymieszać. Dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o około 45 minut. Do tak upieczonego pasztetu można przygotować ulubiony sos lub podawać bez dodatków

Mama Gotuje
Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika 171

składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł, niezmodyfikowanych genetycznie. Więcej o firmie i jej produktach można przeczytać na stronie producenta: Primavika Poza paprykarzem z kaszy jaglanej w paczce znalazły się również: Pasztet pomidorowy z cieciorką  Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Masło migdałowe prażone Masło z nerkowców Masło orzechowe bez soli i cukru Musztarda ostra BIO Keczup dla dzieci

Kto ugości moich gości?
Pasztet z królika 173

Pasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak  mięso z królika chyba najbardziej pasuje  do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły.  Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to  z przyjemnością  zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla

W kuchennym oknie Ewy
Tofucznica z rzodkiewką 180

Jest marzec więc czas na wiosenną tofucznice! Tofucznica wraz z kromką grubo posmarowaną pasztetem z fasoli, idealnie nadaje się na wielkanocne śniadanie :) O dziwo ten wegański wymysł na jajecznice smakuje też wieloletnim mięsożercom (czyt. moim rodzicom i kotu)! Tofucznica czyli jajecznica bez jajka ale z tofu składniki: 180 g tofu 2 rzodkiewki malutka garstka kiełków z rzodkiewki

wegetalerze
Sałatka warzywna z kaszą jaglaną 357

razu go użyć do gotowania? Ja w każdym razie tak mam ;) Kasza jaglana często gości na moim stole i zawsze mam ją na kuchennej półce. Gdy zatem upiekłam ostatni pasztet, zużywając jej resztę, znalazła się na liście zakupowej. A wczoraj ugotowana powędrowała do sałatki, której przepis prezentuję niżej i którą podałam na dzisiejsze śniadanie, dosypując nasiona chia. Skoro je już

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet drobiowy 166

oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie mieszamy. Formę do pieczenie smarujemy olejem ii posypujemy bułką tartą. Wypełniamy formę masą. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Pasztet w wykonaniu Kazimiery Smacznego

kgwjanczewo
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 231

użyciu) Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony  - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały  - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie do deserów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania