pasztet - 4176 przepisów (strona:207/279)

Szynka peklowana 184

jakiegoś czasu staram się nie kupować wędlin na kanapki, ale robię je sama. Głównie są to pasztety , pieczenie czy wędliny. Dzisiaj  pokażę Wam sposób na szynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i bez zbędnych dodatków ulepszających. Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto. Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna

O kuchni z uczuciem
Pigwa w occie 471

przykryciem). Wrzucić pigwę, zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Następnego dnia całość zagotować i gorącą pigwę, przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem. Podawać do mięs na zimno, pasztetów....   zastawa

królestwo garów
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 120

potraw. Dodatek sherry do potraw mięsnych czy drobiowych znacznie podnosi ich walory smakowe. Może to być dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif

królestwo garów
Konfitura z jarzębiny 112

jarzębiny znaleziony w jakimś bardzo starym numerze "Poradnika Domowego",chyba z pierwszego roku jego wydania, czyli z 1990. Postanowiłam go wypróbować i pierwszy słoiczek już został spałaszowany z pasztetem :) Polecam, bo smak jest niebanalny, z lekką goryczką, przełamany słodyczą jabłek. Pyszności! Składniki: (na 5 malutkich słoiczków) 1 kg przebranej jarzębiny 1 kg jabłek 1/2 szklanki wody 3 szklanki cukru

Cakes By Kejt
Pasztet z cukinii, risotto, serem Grana Padano i suszonymi pomidorami 146

grubej tarce, pietruszkę posiekać, a pomidory pokroić w kosteczkę. Wymieszać z ugotowanym ryżem, startym serem i jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Masę włożyć do foremek na pasztet i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić. Podawać jako pastę do pieczywa lub wegetariańską zapiekankę z sosem pomidorowym lub grzybowym

Czerwień i błękit
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 164

wagi są jak najbardziej miękkie w skórce i w smaku takie jak zielone. Z udziałem cukinii był przepis na leczo , na smażone kwiaty cukinii , na pasztet i dżem cytrynowy a także na sos konserwowy . Dziś dla odmiany prezentuję Wam przepis na Cygański Kociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest to ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 184

obniży nam dostępność żelaza! Produkty zwierzęce (żelazo hemowe najlepiej przyswajalne) Zawartość żelaza [mg/100 g] Jaja kurze 2,2 Wątroba 9,4 (drobiowa) 18,7 (wieprzowa) Polędwica wołowa 2,3 Pasztet, wątrobianka, pasztetowa, kiszka krwista 5,0-16,9 Żółtko jaja 7,2 Sardynka 1,4 Produkty roślinne (żelazo w nich zawarte jest gorzej przyswajane, zawierają także substancje wpływające niekorzystnie

Powiedz dietom nie
Kaczka – porady 262

najczęściej znajdziemy w supermarketowych lodówkach. Ich cechą charakterystyczną jest względnie duża ilość tłuszczu, choć w praktyce różnie z tym bywa. Jako taka nadaje się jednak dobrze np. na pasztet, ale jeśli używamy ją do innych dań pamiętajmy, aby niezależnie od sposobu obróbki dać możliwość wytopienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Nie będzie bowiem dobrze, jeśli będzie go dużo np. w sosie, który

Kulinarna Pokusa
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 146

Znacie pyszne wędliny, kiełbasy, pasztety Tradycyjne Jadło ? Jak nie to żałujcie :) Produkty te to 100 % jakości, samo mięso + przyprawy. Ostatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki

Aga w kuchni
Wątróbka z wolnowaru ze śliwkami i świeżymi figami 322

Był pasztet z wątróbkami, teraz czas na wątróbkę. Z dobrymi śliwkami i wyśmienitymi, dojrzałymi figami. Do tego kilka azjatyckich dodatków, które wydały się nam interesujące w połączeniu z podrobami i owocami. Taki szkic na przepis. Po szybkich zakupach można było … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Pasztet domowy do słoików 225

dawnych czasów,swój pasztecik w słoiczkach.Ostatnio jak przeczytałam skład pasztetów w sklepie-to się przeraziłam i na pewno już nie kupię-choć uwielbiam. postanowiłam więc odświeżyć dawny przepis i tak jak kiedyś robili nasi rodzice i dziadkowie zrobić swój własny-i wyszedł naprawdę przepyszny,z porcji wyszło mi 4 słoiczki 0,5 l SKŁADNIKI: 1,5 KG PODGARDLA WIEPRZOWEGO

Swojskie jedzonko
Barszcz z królika 164

były małe to taki barszcz z królika jadaliśmy bez przerwy. Wujo hodował króliki i ciągle nam jakiegoś podrzucił. Teraz zatęskniłam za takim barszczem, zakupiłam tuszkę z królika, mięso do pasztetu i pierożków a cały korpus użyłam na barszcz. Taki barszcz jest pyszny, aromatyczny o lekko słodkawym posmaku, zachęcam do gotowania. Barszcz z królika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
smalec gęsi z jabłkiem na sposób domowy 159

się już większość tłuszczu, a one same zmienią kolor na złocisty, odlewamy połowę tłuszczu z garnka do słoika ( możemy go używać do smażenia potraw z drobiu, czy też do pasztetów). Do pozostałego w garnku tłuszczu, dodajemy drobno posiekaną cebulę.  Całość smażymy przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu a następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry jabłka. Garnek trzymamy

Miód i pieprz
Klopsiki z cukinii i soczewicy 157

Klopsiki z cukinii, kto ich nie lubi! Kotlety z cukinii czy burgery z cukinii , cukiniowe placki , pasztet z cukinii …jest naprawdę wiele sposobów na wykorzystanie cukinii nie mówiąc już o słodkich cukiniowych wypiekach . Klopsiki z cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania