masa do tortu - 6951 przepisów (strona:214/464)

Lodowiec 222

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   To ciasto pamiętam jako wielki hit końca lat 90-tych.  Było moim pierwszym ciastem na zimno, które

Di gotuje
Kruche rurki z kremem kajmakowym 339

Dziś drugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem

moj przepis na
Makowiec japoński (z jabłkami) 200

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Smaki Weroniki. Troszkę go zmieniłam, dodałam lukier czekoladowy a ciasto nazwałabym szarlotką z makiem (choć jabłka nie

Di gotuje
Torcik charlotte z kremem owocowym 278

Lato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kopiec kreta 210

tort. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklana mleka,   1 szklanka oleju,   1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata, 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem: 2 śmietan-fixy,   500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę

Passion of Cooking
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 298

schładzamy naszą masę cukrowo-jajeczną do temperatury około 30 C ciągle ubijając. Gdy już przestygnie wlewamy ją po troszkę do pod pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe

Przepisy i porady kulinarne
Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką 442

Wiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem!Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny

Ostra na Słodko
Pająki, posypka do ciast, tortów i babeczek 202

Post z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż 1 zł + barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby.  Składniki: 1 białko  cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony 3 woreczki(...)folia aluminiowa 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Do pierwszego woreczka dajemy łyżkę białej masy. Drugą łyżkę lukru farbujemy na czerwono i przekładamy do drugiego woreczka. Pozostały lukier barwimy na czarno i przekładamy do trzeciego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm.3. Przygotowujemy dużo miejsca

Apetyczna babeczka
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 288

Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 336

które bardzo dobrze się kroją. Przełożyłam je dwoma rodzajami kremów - z dodatkiem nutelli ( pychotka! ) oraz śmietankowym. Wierzch wykończyłam fajną i szybką w przygotowaniu polewą z dżemu z owoców leśnych. Tort jest naprawdę pyszny i wcale nie jest pracochłonny! Najlepszy oczywiście na drugi i kolejny dzień, kiedy całość się "przegryzie" :). Bardzo polecam :). Biszkopt: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g masła(...)oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając 2 łyżki cukru. Żółtka ubić z  resztą cukru na bardzo jasną, gęstą i puszystą masę ( około 10 minut mikserem ręcznym ). Do ubitych żółtek dodać przestudzoną czekoladową masę ( może być lekko ciepła ) i zmiksować do połączenia. Następnie wsypać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką

Opowieści z piekarnika
Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami 316

Słodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać ocet winny. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą

https:KKuchniaMniam
delikatny tort kokosowy a la Raffaello 722

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy(...)osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe (ja użyłam kuleczek kokosowych a la Raffaello domowej roboty

Domowy Smak Jedzenia
tort czekoladowe cappuccino 222

Niedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek.  *tortownica 21 cm Składniki(...)wisienki koktajlowe Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort kwiatowy 132

tort jest u Was również nieodzownym elementem każdych urodzin niezależnie od tego, ile świeczek na torcie musi zdmuchnąć solenizant? Niezależnie od tego, czy impreza urodzinowa jest w szerszym, czy tylko w rodzinnym gronie? Moim skromnym zdaniem to wspaniała tradycja, która powoduje, że ten dzień staje się wyjątkowy, odpowiednio celebrowany. Dlatego proponuję tort na biszkopcie z przepisu cioci, z nadzieniem(...)płaska łyżeczka wanilii Kwiaty (goździki, bratki, róże, nagietki lub inne kwiaty jadalne) Przygotowanie: Całe jajka i cukier ubijam w misce na puszystą masę. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam w misce i dodaję do masy jajecznej. Delikatnie mieszam łopatką. Biszkopt wlewam do tortownicy 20-22 cm z wysmarowanym dnem i piekę w temperaturze 170 ° C przez 35-40 minut. Czekolady rozpuszczam

Słodki sentyment
Tort bakaliowy na białkach 301

piec w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić do ostudzenia. 2. Krem: Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i kokosowy wafelek. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć(...)śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu.   Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania