weekend robiliśmy grilla z okazji imienin mojej mamy. Tradycyjnie była karkówka, sałatki, tzatziki czy żeberka. Na szybko zrobiłam też grillowane pieczarki. Można przygotować je np. poprzedniego dnia. Składniki (ilość na jedną tackę): 15 pieczarek natka pietruszki sól, pieprz 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Pieczarki obrać i oddzielić trzonki od kapeluszy.Trzonki pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym
Pasja Smakuważne by była wśród nich łopatka (by dobrze związała kiełbasę), mogą być kawałki na gulasz, itp. łącznie 4kg na jedną porcję. Składniki: - 2kg mięsa z łopatki - 1kg boczku - 1kg karkówki - 3 łyżeczki (z górką) dobrego czarnego pieprzu - 3 łyżki soli (najlepiej morskiej) - 4-6 ząbków czosnku - 4-5 łyżek majeranku (kopiaste) - ok. 3/4 szklanki zimnej wody (max.do 400ml, zależne
Smaczne Zdrowekruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki: -ok. 1kg schabu środkowego -4 ząbki czosnku -1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej) -1/2 łyżeczki ziarenek kopru
Smaczne Zdrowetylko kilka razy w roku. Składniki: - 1-1,5kg kapusty kiszonej - 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg) - suszone grzyby ( dużo) - mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab) - 3 plastry chudego wędzonego boczku - 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska) - 0,5l czerwonego wytrawnego wina - ziele angielskie 10-12 sztuk - liść laurowy 4-6 sztuk - powidła
Smaczne Zdrowewszystko co przygotowujemy, jeżeli komuś to nie odpowiada może oczywiście zmniejszyć ilość majeranku, czosnku, cebuli. Ilości są dowolne. Ja podaję tylko orientacyjne składniki. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego ( łopatka, karkówka, szynka) - 1-2 jajka - 1 mała cebula - 1/2-3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony czarny pieprz - 3-4 łyżki dobrej , aromatycznej majeranki - mielony czosnek ( lub świeży) Do miski
Smaczne Zdrowepałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz
Smaczne Zdrowemiodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka ma to do siebie, że nie ma zwartej formy jak schab, czy karkówka. Natarłam marynatą mięso, zawinęłam w folię i wstawiłam na całą noc do lodówki, po wyjęciu posypałam mięso dodatkowo jeszcze 1 łyżką oregano. Po wyjęciu z lodówki przełożyłam łopatkę do podłużnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszne danie. Danie przygotowałam na patelni którą w styczniu otrzymałam od firmy Neoflam z której nadal jestem bardzo zadowolona. O patelni możecie poczytać tutaj . Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu rurki 1 por 250 g pieczarek
Ala piecze i gotujeTroszkę odchudziłam tradycyjne gołąbki, zamieniłam na lżejsze mięso karkówkę oraz biały ryż na brązowy. I podałam bez żadnych ciężkich sosów. Bardzo nam smakowały. To dobry pomysł na dietetyczny obiad. Polecam spróbować tej wersji! Składniki : * główka młodej kapusty * dwa podwójne filety z kurczaka * 2 woreczki brązowego ryżu * cebula * sól, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać
Magiczne Życie Martymusicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab z pończochy Przepis na domową wędlinę ogonówka Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek zawijany) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżki suszonego oregano 1,5 łyżki wędzonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrilla rozpoczęty, za parę dni majówka wtedy chyba nie będzie polskiego domu, w którym grill nie zostanie pierwszy raz odpalony. Dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom mięsożerców proponuję pyszną karkówkę marynowaną w soku jabłkowym. Pomysł nie mój a znaleziony w sieci, ale sprawdził się idealnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksosie żeberka wieprzowe, niedługo podzielę się wrażeniami, może wieprzowina i ten sos stworzą lepszy duet? Zobaczymy. Intuicja podpowiada mi, że sos może świetnie smakować, ale na prawdziwym grillu z karkówką..... może uda mi się to sprawdzić :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujecukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym. * Podałam do pieczonej karkówki ( przepis Pomarańczowykarczek
Buniabaje w kuchniPolecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu. Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę. Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą
Buniabaje w kuchni