masa do tortu - 6951 przepisów (strona:203/464)

Tort makowo-serowy z wiśniami 213

bardzo fajne połączenie ciasta makowego z sernikiem. Te wiśnie i cieniutkie warstwy czekolady dopełniają całości. Żałuje tylko, że ciasto tak szybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto: 4 jajka 100 g ksylitolu 100 g mielonych migdałów 100 g sypkiego maku  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki owsianej szczypta(...)przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i już całkiem zimne ciasto przecinamy na pół wzdłuż, na dwa krążki. Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 50 ml śmietany kremówki 2 jajka 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy krótko mikserem tak by się połączyły. Masy

Przysmaki Karolki
Tort malinowy mus 247

łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka i bardzo orzeźwiający. Pyszny t ort urodzinowy ! Tort malinowy mus Składniki: okrągła forma o średnicy 25 cm Spód do tortu 150 g rozpuszczonego masła 3 jajka 180 cukru 200 g kokosowych chipsów lub wiórków 3 łyżki kakao 1 łyżka kukurydzianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus z malin i mango(...)Malinowa galaretka 2 listki żelatyny 150 g malin 50 g cukru wiórki kokosowe do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Rozpuść masło i przestudź. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj schłodzone masło, dalej ubijając. Wymieszaj kakao z kukurydzianą mąką, proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj

codojedzenia
Tort Czekoladowy z Gruszkami 419

jest trudny, ale zajmuje trochę czasu. Proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort czekoladowy z gruszkami Składniki: Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Do nasączenia: 80ml kawy (zamiast(...)rozmieszaną masę czekoladową wlać do pozostałej, ubitej śmietanki i wymieszać szpatułką, aż powstanie jednolity krem. 10. Na biszkopt w blaszce wylać trochę kremu (tak około 1/5 z kremu), wyrównać i na wierzchu poukładać gruszki, lekko docisnąć. Na gruszki wylać krem i wyrównać. Cały krem nie zmieści się w blaszce, pozostały nakrywamy folią spożywczą ( patrz FILM ) i razem z tortem wkładamy

Mała Cukierenka
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 442

jest konieczny, możecie śmiało go pominąć. Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Ja byłam w niebie:) I nie przerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejFRUŻELINA TRUSKAWKOWA:500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych(...)koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt waniliowy 215

Puszysty, domowy, pachnący wanilią biszkopt. Może stanowić pyszną podstawę najróżniejszych tortów. Wystarczy, że przełożycie go swoim ulubionym kremem ( nie macie pomysłu na przełożenie- zapraszamy do naszej zakładki ‘kremy’, znajdziecie tam wiele pysznych, kremowych opcji ), lub bitą śmietaną i owocami, a zamieni się on w smakowity torcik! Miłego Pieczenia ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń(...)białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko

Domowe Torty
Tort czekoladowo miętowy z truskawkami 137

Przyznam się szczerze, że trochę bałam się połączenia kremu miętowego z truskawkami, ale bardzo chciałam żeby w torcie był jakiś owocowy akcent. Zaryzykowałam i nie żałuję, żelka truskawkowa świetnie się wkomponowała, a tort wszystkim smakował.  Ciasto czekoladowe: 6 jajek 300 ml mleka 260 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 szklanka cukru 350 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka(...)mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy.  Żelka truskawkowa: 1/2 kg. truskawek 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny  Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie

Cynamonowe szczęście
Tort karmelowy z truskawkami 149

pierwsze tegoroczne truskawki. Połączenie jasnego kremu z czerwienią truskawek wygląda bardzo atrakcyjnie, ale choć jemy oczami, to przecież w efekcie końcowym chodzi o smak. A ten był nieziemski. Udostępnij Tort karmelowy z truskawkami – składniki 500 g truskawek Biszkopt: 6 jajek (wielkości L) 160 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 1 szczypta soli Karmelowy krem mascarpone(...)ubijania wsypać partiami cukier. Ubijać, aż piana z białek będzie sztywna i błyszcząca. Następnie, miksując na niewielkich obrotach, dodawać po jednym żółtku – przed dodaniem kolejnego, poprzednie połączyć z masą. Do ubitej piany partiami przesiewać wymieszane mąki, delikatnie wmieszać je za pomocą szpatułki. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę na biszkopt, wyrównać jej powierzchnię. Wstawić

niecodziennikpary
Tort Sachera 187

potrafiłam zjeść od razu całą tabliczkę ;) Tort  jest jest bardzo mocno czekoladowy, ciężki, wilgotny i miękki. Uwielbiam takie czekoladowe desery, jeśli Wy też to zachęcam do spróbowania!  Tort Sachera /na tortownice 20 cm/ 140 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150  g masła (w temp. pokojowej) 160 g cukru 180 g czekolady gorzkiej 8 jajek(...)czym cały czas miksując dodawać stopniowo ostudzoną czekoladę, a następnie po jednym żółtku. Białko ubić na sztywną piane, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubite białko dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Ciasto

Biały fartuszek
Tort z owocami leśnymi 228

Tradycyjny biały biszkopt napakowany kremem śmietanowym z porządną ilością owoców. Tort należy do mniej słodkich, ale oczywiście można dozować ilość cukru wedle uznania. U mnie zniknął w ciągu dwóch dni i przyznam, że prawie połowę zjadłam sama ;-)  Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru kryształ 0,5 szklanki mąki tortowej  0,5 szklanki mąki ziemniaczanej  łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczyptą soli, w połowie ubijania dodać partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna dodać żółtka. Przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia wsypać do masy w trzech partiach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem dopieczenia, brzegów niczym nie smarować. Ciasto wlać do blachy , wyrównać i wstawić do nagrzanego

Anielskie wypieki
Tort makowy z pomarańczą 149

wigilijnego i świątecznego menu. A na blogu listę tegorocznych świątecznych przepisów otwiera makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka kakao 2 łyżki(...)esencji migdałowej  skórka starta z pomarańczy   Zagotować 180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać olej i esencję. Do maku dodać kaszę mannę, kakao, skórkę pomarańczy oraz masę jajeczną, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto przelać do wyłożonej

Obiad gotowy
Niezawodny biszkopt 188

Wami niezawodnym przepisem na biszkopt! Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne i wychodzi bezbłędnie za każdym razem! Na bank trafi do Waszej listy sprawdzonych przepisów. A skoro urodziny to oczywiście tort Dlatego dzisiejszy biszkopt przedstawiam właśnie w takiej formie, przełożony słodkim kremem z mascarpone. Kto się skusi na kawałek? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["Na biszkopt\r","6 jajek(...)u0105 obie m\u0105ki. W oddzielnej, wi\u0119kszej misce ubijamy bia\u0142ka jaj z cukrem. Nast\u0119pnie dodajemy \u017c\u00f3\u0142tka wymieszane z proszkiem do pieczenia.\r","Do masy dodajemy m\u0105ki, mieszamy wszystko szpatu\u0142k\u0105 do po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w. Na samym ko\u0144cu dodajemy \u0142y\u017ck\u0119 octu i ponownie delikatnie mieszamy. Tak przygotowan\u0105

Mostek w kuchni
Czekoladowy tort z białymi michałkami i granatem 130

wersji pierwotnej miał to być tort szwarcwaldzki, ale w międzyczasie okazało się, że granat, który od kilku dni czekał na przerobienie za chwile będzie nadawał się jedynie do wyrzucenia, a wiśnie w zamrażalniku mogą spokojnie jeszcze sobie poleżeć i poczekać na swoją kolej. I tak to powstał ten przepyszny tort z 2 kremami, jednym na bazie białych michałków, a drugim(...)koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, a następni delikatnie mieszamy z czekoladową masą. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC około 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na 3 blaty.  Jeśli

Cynamonowe szczęście
Spóźniony tort urodzinowy i post, który zaginął 172

byli zachwyceni. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, że obłożyć tort białym marcepanem i udekorować na przykład śnieżynkami, choinkami czy marcepanowym reniferem - świetnie się wtedy sprawdzi na bożonarodzeniowym stole. Tort kakaowo-bezowy z musem kawowym i karmelowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt kakaowy: 4 jajka 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej(...)Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Przygotować bezę: Białka ubić, pod koniec partiami dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca, dodać ocet, ekstrakt i mąkę. Połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć bezę do formy, wyrównać wierzch. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy biszkopt z orzechami 189

chociaż szczególnie Wam go polecam do totrów czekoladowych i tortu Snickers. Możecie go przekroić na trzy, cztery blaty- przełożyć ulubionym kremem , ozdobić i cieszyć się wyjątkowym smakiem własnorecznie zrobionego tortu! Miłego pieczenia i Smacznego ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zmielonych na proszek orzechów laskowych 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych(...)garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą- zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp. pokojowej. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka

Domowe Torty