masa do tortu - 6951 przepisów (strona:195/464)

Tort gruszkowo - czekoladowy 209

roku w tym również postanowiłam upiec coś na swoje urodziny, padło na tort gruszkowo- czekoladowy. Zdecydowanie dobry wybór. Fantastycznie delikatny, wcale nie jest słodki. W sam raz na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy nawet na własne urodziny  ;) Biszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody(...)blatem. Do masy z gruszkami dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy i od razu wykładamy na ciasto wyrównujemy wkładamy następny krążek ciasta dopychamy delikatnie. wstawiamy do lodówki. W tym czasie zagotować wodę, kakao, śmietanę i cukier. Łyżkę żelatyny rozpuścić i dodać do polewy. Wystudzić. Zimną czekoladę zetrzeć na tarce lub możemy zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Schłodzony tort wyłożyć

Garnkowe fanaberie
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 256

masła 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 jajka szczypta soli Krem do ptysiów: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 fixy do śmietany (możemy zamiast fixów dodać żelatynę, dodałam fixy, ponieważ tort podawałam na drugi dzień) 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Składniki na ciasto: Krem(...)cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut, proszę od czasu do czasu zamieszać ciasto. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu

Mała Cukierenka
Tort bez pieczenia 168

dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Jak zrobić Tort bez pieczenia? Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tak, żeby cała była przykryta) odstawiamy do napęcznienia. Mocno(...)mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy

Ciastkozercy
Biszkopt genueński 417

Biszkopt genueński ma w swoim składzie dodatek masła. Kluczowe znaczenie ma temperatura jajek. Muszą być ogrzane i ciepłe, nie w temperaturze pokojowej. Dzięki temu otrzymuje się

Słodki Zakątek
Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i jeżynami 255

Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru

Czerwień i błękit
Kanapki na słodko z frangipane 181

Zapraszam na kolejny przepis na kanapki…kanapki na słodko! Przepis na kanapki z frangipane. Muszę trochę się podszkolić w międzynarodowych nazwach. Wiecie co oznacza frangipane

codojedzenia
Torcik cappuccino 141

Ciasto: · jajka 7 szt · mąka pszenna 1 szkl · mąka ziemniaczana 1 szkl · proszek do pieczenia 2 łyżeczki · kawa cappuccino 1 szkl · cukier 1,5 szkl · woda

Camilla w kuchni
Tartalettki jagodowe 148

Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie:  2, 5 szklanki jagód 1 serek mascarpone 250 g 4 łyżki cukru pudru

Humanistka w kuchni
Zupa bagienna, czyli zielono mi 176

Przepis autorstwa Nigellii Lawson. 50 dag  mrożonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu z drobiu lub warzyw 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Cebulę kroimy w

Humanistka w kuchni
Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym 271

Rodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą

Z miłości do słodkości
Różowy biszkopt z różaną nutą 148

smaczny biszkopt. Dodatek wody różanej nadaje mu piękny aromat i ciekawy posmak. Jest lekko wilgotny, więc nie musimy go już dodatkowo nasączać. Idealnie nadaje się do ciast i tortów z dodatkiem śmietanowych kremów ozdobionych kwiatowymi akcentami. SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru łyżeczka wody różanej łyżeczka proszku do pieczenia(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, wodę różaną, olej i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka- aby masa nabrała lekkości

Domowe Torty
Krem różany 144

różanej nadaje mu przyjemny kwiatowy posmak. Możecie go wykorzystać nie tylko jako deser, ale również do ciast i tortów, zwłaszcza tych, które zawierają kwiaty w elementach ozdoby . Wyobraźcie sobie tort, ozdobiony kremowymi różyczkami, który nie tylko kwitnąco wygląda, ale po spróbowaniu okazuje się, że również w ustach pozostawia przyjemną różaną nutę…miła i smaczna niespodzianka! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY(...)różowy kolor, dlatego barwnika wystarczy tylko troszeczkę, zwłaszcza, jeżeli używacie barwnika w proszku). Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Moc wody różanej może różnić się w zależności od producenta- podobnie jest z wyrazistością barwników spożywczych. Dlatego jeżeli gotowy krem ma dla Was zbyt mało zdecydowany kolor i smak, możecie

Domowe Torty
Tort Fiona 169

Słodycz delikatnie przełamuje zielona warstwa musu z kiwi, dlatego cytat ze Shreka opisujący Fionę ... " za dnia pięknością w nocy zaś szkaradą" idealnie pasuje i trafnie opisuje także i mój tort. Składniki: biszkopt 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj mus z kiwi 10 sztuk kiwi 1 galaretka o smaku kiwi 2 łyżki cukru pudru(...)przestudzona masę czekoladową. Układanie: Biszkopt przekroić na trzy blaty. Blaty delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus z kiwi. Przykryć drugim blatem. Posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego. Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę. Wyłożyć na śmietanowy krem. Rozsmarować cienką warstwę kremu i przykryć trzecim blatem. Cały tort pokryć

Pysznie & Pięknie
Tort z owocami 146

Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował przygotować tortu samemu to nie ma się czego obawiać. Ilość składników pasuje idealnie do małej tortownicy o średnicy 19 cm. Jeżeli chcecie upiec większy tort możecie oczywiście przemnożyć liczbę składników np. razy dwa. Składniki Biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki tortowej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml wódki Krem(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche. Przygotowanie zaczynamy od pieczenia biszkoptu. Całe jajka i cukier miksujemy razem do momentu uzyskania dosyć gęstej masy. Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli do ubitych jajek z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera i wszystko razem dokładnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem

Programista w kuchni
Tort z owocami 177

Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował przygotować tortu samemu to nie ma się czego obawiać. Ilość składników pasuje idealnie do małej tortownicy o średnicy 19 cm. Jeżeli chcecie upiec większy tort możecie oczywiście przemnożyć liczbę składników np. razy dwa. Składniki Biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki tortowej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml wódki Krem(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche. Przygotowanie zaczynamy od pieczenia biszkoptu. Całe jajka i cukier miksujemy razem do momentu uzyskania dosyć gęstej masy. Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli do ubitych jajek z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera i wszystko razem dokładnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem

Programista w kuchni