Stało się! Wreszcie wykonałyśmy nasz pierwszy wegański tort! Owszem mamy sporo wege przepisów ale kilka wiadomości z zapytaniem konkretnie o torty skłoniły nas do jego wykonania. Według nas biszkopt na jajkach jest banalnie prosty, nawet jeśli używa się mąk bez glutenu, to już nie sprawia nam żadnego problemu. Jednak biszkopt wegański to wyższy level! Trzeba znać cechy różnych mąk, które(...)nasz pierwszy biszkopt tego typu jest całkiem udany! Aczkolwiek nadal będziemy szukać mieszanki idealnej 😉 Poniższy torcik to taka szalona wersja makowca. Jest sycący, pyszny i według nas dużo zdrowszy! Masa makowa z lnem to nasz sprawdzony standard jeśli chodzi o makowe wypieki, biszkopt jest bardzo wilgotny i zbożowy, pralinki słodkie, marcepanowe oraz chrupiące a pistacje w karmelu to wręcz poezja
Candy PandasTypowo letni tort, taki z owocami, galaretką i bitą śmietaną. Ja wykorzystałam brzoskwinie i borówki, ale możemy również dodać truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Masa: 1 l śmietany 4-5 łyżek cukru pudru 3 torebki śmietan-fix 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa owoce: brzoskwinie, borówki Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt
Salonik smakówDzisiejsza propozycja dla lubiących czekoladowe wypieki :) Wyrazisty smak czekolady , przełamany dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia : 170 C źródło : "moje smaki życia " Składniki: 350 g czekolady gorzkiej 100 g masła 100 g cukru pudru 300 cukru(...)rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy miękkie masło , dodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy
Różne smaki w kuchniDzisiejsza propozycja dla lubiących czekoladowe wypieki :) Wyrazisty smak czekolady , przełamany dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :)Wymiary tortownicy : średnica 26 cmCzas pieczenia : ok. 1 godz.Temp. pieczenia : 170 Cźródło : "moje smaki życia " Składniki: 350 g czekolady gorzkiej 100 g masła 100 g cukru pudru 300 cukru 6 jaj 100 g mąki(...)rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy miękkie masło , dodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy
Słodkości i nie tylkoCiasto: pół kostki margaryny 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki jajko łyżka mleka 3 krople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki
Humanistka w kuchnibazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam delikatną bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży i jest bardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta, czy Sylwestra. Składniki: 500 g suchego maku 10 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego Do przełożenia(...)cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce maku, aż do jego wyczerpania. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ją masą makową. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 1 godzinę. Po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień, przekroić ciasto na dwa blaty. Ubić
Kulinarne Inspiracjeogrom zaangażowania aby to wydarzenie miało miejsce. Jak widać na prezentacji powyżej jest cała masa sponsorów :) dzięki którym mogłyśmy się spotkać. Każda była w szoku, wielkim szoku gdy zobaczyłyśmy masę upominków i gadżetów do przetestowania :). Do Naszego pierwszego spotkania doszło w bardzo kameralnym i przytulnym miejscu jakim jest Villa Cuprum Lubin Spędzając czas ze sobą i poznając siebie wzajemnie(...)Torty Anety". Dziewczyno..... ajjjj niebo w gębie :) widać to na zdjęciu :) Nie mogło się obejść bez wzniesienia toastu. Ale zaraz, zaraz :) to nie jest zwykły szampan. To poezja smaku i na dodatek bezalkoholowa (na spotkaniu były mamy w ciąży jak również kobiety prowadzące samochody). Kto nie pił, ten koniecznie musi spróbować. Mnie najbardziej posmakował szampan z bazylią. Cała masa prezentów
ClauditteMissCookingciasto: 150 g zmielonych orzechów 6 białek 6 łyżek cukru 1 i 1/2 łyżki mąki wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do masy białkowej dodajemy wymieszane z mąką zmielone orzechy i mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą przekładamy do tortownicy (ok. 20 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. na rumiano, przez(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Około trzy łyżki kremy odkładamy, będzie potrzebny do posmarowania boków tortu. składniki na krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 150 g orzechów posiekanych 150 g cukru na karmel wykonanie: 150 g cukru rozpuszczamy na patelni
Domowy Smak JedzeniaSernik orzechowy powstał z połączenia masy serowej z rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Jego struktura jest wyjątkowo wilgotna, gdyż tradycyjny tłusty twaróg wzbogaciłam o serek mascarpone. Sernik piekłam w niskiej temperaturze, co również pozytywnie wpływa na jego wilgotność. Zawartość mascarpone może wpłynąć na to, że sernik podczas pieczenia urośnie, a następnie nieco opadnie. Jest to normalne, gdyż sernik z mascarpone ma delikatniejszą(...)konsystencję i przez to jest mniej odporny na działanie temperatury (podobnie jak serniki z ubijanymi białkami). Całość smakuje orzechowo, a dodatkową "wisienką na torcie" jest chrupka posypka orzechowa na wierzchu sernika. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik orzechowy Składniki: 700g tłustego twarogu 300g mascarpone 250g orzechów laskowych 5 jajek 150g cukru pudru 1 i 1/2 płaskiej łyżki
Smakołyki Berenikikochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego nie trzeba go nasączać. Życzę wam cudownego tygodnia Przepis: (tortownica(...)Wlewamy masę do tortownicy. 6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 50 min, do suchego patyczka. 7. Gotowy biszkopt studzimy po czym przekrajemy go na dwa blaty poziomo. Robimy nacięcia z czterech stron, we wgłębienia wkładamy na około nitkę, dwa końce nitki krzyżujemy i zdecydowanym ruchem ciągniemy, nitka wyjdzie drugą stroną przekrawając nasz tort
Mój pomysł naDziś przedstawię Wam krok po kroku jak zrobić idealną żelkę do tortu. Można ją przygotować praktycznie z każdych owoców. Moja została zrobiona z jeżyn. Samo wykonanie żelki jest bardzo proste, a tort z taką wkładką wygląda i smakuje wyśmienicie :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj Składniki: * 450 g świeżych jeżyn(...)cukru * 8 g żelatyny * 1/3 szklanki wody Wykonanie: Jeżyny zmiksować blenderem na gładką masę. Przecedzić przez sitko. W garnku podgrzać zmiksowane jeżyny, dodać cukier, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na kilka chwil, aby napęczniała. Następnie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Tak przygotowaną żelatynę wlać do jeżyn, wymieszać. Żelkę przelać do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić
Zrób to smaczniewaniliowo - czekoladową położyć drugi blat, nasączyć i posmarować 1/2 masą pomarańczową. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją pomarańczową i rozsmarować pozostały krem waniliowo - czekoladowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy pomarańczowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania za pomocą kandyzowanej skórki
Ciastka - domowe słodkościupiec dzień wcześniej. Nadzienie przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. 250 g malin gotujemy z 1 łyżeczką cytryny oraz 50 g cukru, aż uzyskamy konsystencje sosu. Odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy serek mascarpone z żółtkiem oraz łyżką cukru pudru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę. Polewamy sosem układamy pozostałe całe maliny
I LOVE LIFEtortownicy wylej masę jagodową i wyrównaj. Następnie delikatnie wyłóż masę truskawkową, wyrównaj. Całość włóż do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia odkrój boki cienki nożem i zdejmij obręcz. 7. Gorzką czekoladę połam do miseczki, dodaj olej i podgrzej w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej polewy, którą polej górę tortu. 8. Całość udekoruj owocami. Po darmowego ebooka wpadajcie na bloga
Candy Pandas