masa do tortu - 6951 przepisów (strona:179/464)

Tort z opłatkiem i truskawkową nutą (na 2 urodziny Natalii) 148

tort około 200-210g podłużnych biszkoptów ozdobna wstążka Moja dekoracja: kwaśne żelki  kolorowe lentilki kwiatki z opłatka posypka cukrowa  Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do tortownicy(...)fixami ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.  Z kremu odebrać kilka łyżek na wysmarowanie wierzchu i boków, a resztę podzielić na 2 równe części. Tort.   Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu i połową kremu, położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować dżemem oraz wyłożyć pozostały krem i umieścić ostatnią część

Di gotuje
Tort czekoladowy z truskawkami 399

racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi  tort  wyszedł rewelacyjny. Wierzch tortu posmarowałam dżemem truskawkowym z szampanem. Dżem w smaku jest bombowy a w środku znajdziecie dużo kawałków truskawek. Dżem oraz inne smakołyki otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowy klik. O wszystkich promocjach i nowościach dowiecie się jeśli(...)połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa placki. Posmarować bitą śmietaną, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym z szampanem, wylać tężejącą polewę. Tort przed podaniem schłodzić

Ala piecze i gotuje
Torta ze szinkōm (Tort z szynką) 164

zdrowszoł i dała tyż tyj naszyj torcie inkszy smak. Yno 28 musicie pamiyntać, że ta mōnka je ciynżkoł 29 i tyn biszkopt Wōm tak niy wyrojśnie. Żōłtka ôddzielcie ôd biołek. Biołka ubijcie (dejcie dō nich ździebko 30 soli), potyn na małych ôbrotach miksera dejcie 31 żōłtka. Mōnka i proszek wmiyszejcie do tyj masy poleku 32 jakōm warzechōm. Bratruła 33 nagrzyjcie(...)soli, pieprzu, maskarpōne, wszyjsko fajnie wymiyszejcie, a potyn rozsmarujcie po całym biszkopcie z wiyrchu. Śmiytōnka do strojynia ubijcie, dejcie do szpricy i mogecie wymyślać roztomajte 42 wzory na wiyrchu torty. Joł żech tam doł tyż małe tōmaty i pokrajane strugaczkōm duge szajby 43 zielōnego ôgōrka. Roboty trocha bōło, ale jak sie chce zaskoczyć gojści 44 tortōm ze szinkōm

Chop w kuchni
Wiosenny tort cytrynowy z cytrynową pianką... na przywitanie wiosny 212

trochę pracochłonne, ale... ciekawość przysłoniła tę trudność i efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Przepis trochę zmodyfikowałam i teraz jest właśnie taki o jaki mi chodziło. A tort... sami zobaczcie Składniki na placki: 500 g mąki pszennej tortowej 110 g cukru (1/2 szklanki) 2 jajka (1 całe + żółtko) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g   (½ kostki)   margaryny(...)dwóch cytryn. Masę włożyłam na godzinę do lodówki, żeby lekko stężała. Pierwszy wystudzony krążek ułożyłam na paterze.   Posmarowałam go kremem. Położyłam drugi krążek i lekko docisnęłam. Ciasto popękało, bo jest bardzo kruche i twarde. Delikatnie rozmieściłam kawałki ciasta na swoim miejscu i rozsmarowałam kolejną porcję kremu i tak zrobiłam ze wszystkimi krążkami. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem

Kuchnia u Krysi
Tort owocowy na zimno 164

przez kilka minut aż zgęstnieje. Dla nas tak przygotowana warstwa owocowa jest wystarczająco słodka i dlatego nie używam w niej syropu z agawy. Poza tym, dodam nieskromnie , proporcje całego tortu tak dobrałam, żeby wszystkie trzy warstwy pasowały do siebie i uzupełniały się idealnie Na spód foremek albo używanych przez nas naczyń wlewamy troszkę zawartości garnka, dodajemy trochę owoców i resztę(...)jeszcze przez kilka minut. Następnie ostrożnie wylewamy truskawkową masę na białą warstwę. Wykałaczką przebijamy ewentualne bąbelki powietrza na powierzchni warstwy. Po kilku minutach warstwa powinna stężęć i wtedy wkładamy torta owocowego do lodówki. Przed podaniem wykładamy na talerz odwracając foremkę do góry dnem. Możemy sobie pomóc ostrożnie wkładając nóż między tort a ściankę naczynia – w ten sposób dopuszczamy powietrze

Lamarida.pl
Rocher - czyli tort obłędnie czekoladowy z orzechami 216

Temu tortowi nie można się po prostu oprzeć. Kruche orzechowe blaty i krem czekoladowy, chciałoby się powiedzieć duet idealny. Słodki, czekoladowy po prostu pyszny, idealny na wyjątkowe okazje. Bomba kaloryczna to jest z pewnością, ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście spróbujcie koniecznie, będziecie zachwyceni. Blaty: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)nich  równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C Krem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi tortu. Polewa: 100 g. czekolady mlecznej

Cynamonowe szczęście
Tort kosz malinowo- kokosowy 179

robienia plecionki oraz kwiatów z kremu. Boki tortu możecie udekorować wiórkami kokosowymi, a na wierzchu poukładać świeże maliny. Zapraszam 😃 Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 7 szt, cukier puder  biszkopty podłużne 5 szt, masa: mascarpone 250 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder(...)tortownicę wyłożoną papierem  do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. aż ciasto będzie rumiane.  Na dno tortownicy lub jeśli macie na podkładkę do tortu układamy pierwszą część biszkoptu. Do gorącej wody dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, chłodzimy a następnie połową wody nasączamy biszkopt. Następnie sporządzamy frużelinę. Maliny przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym

kulinarne odsłony pati
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 237

Mak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO):  5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Tort śmietankowy z białą czekoladą 135

stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty(...)sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Połączyć. Na końcu wlać czekoladę i żelatynę, zmiksować tylko do połączenia składników. Blaty biszkoptu posmarować dżemem i przełożyć kremem. Boki i wierzch tortu również udekorować kremem. Na wierzch tortu zetrzeć gorzką czekoladę. Tort schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem

Smakołyki Asi
Słodko na Walentynki 125

zależy od tego co dodam do jogurtowej masy. Uwielbiam cytrynowy smak, więc dzisiejszego deseru dodałam lemoncurd. Lemoncurd najlepiej ugotować samemu. Smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja mam zawsze jakiś lemoncurd domowej roboty. Przygotowuję go wcześniej i na zapas. Jak znalazł do deseru, na naleśniki czy do kremu. Niedługo będę piekła torty koleżance na urodziny, więc się powoli przygotowuję(...)Mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestudzenia. Mieszanka szybko się ścina. Ubij lekko śmietankę. Dodaj jogurt miksując na małych obrotach. Miksując wlewaj powoli mieszankę z rozpuszczoną żelatyną. Wylej masę na schłodzony spód, wygładź i wstaw do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na noc. Kiedy jogurtowiec się zetnie udekoruj go owocami, rozdrobnioną czekoladą i grobo pokrojonymi batonikami. Pokrój

codojedzenia
Tort bezowy z bitą śmietaną 122

Tort bezowy z bitą śmietaną . Nie pavlova, tylko tort ze zwykłych bez, tort z blatów bezowych z bitą śmietaną. Do śmietany dodałam liofilizowane maliny, które nadały kolor i smak. Zamiast liofilizowanych owoców można dodać cukier waniliowy, skórke otartą z cytryny, syrop... Bezy : 6 białek (około 220 g), 270 g cukru, 220 g cukru pudru, krem : 500 ml śmietany(...)wypełnić masą bezową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich wielkości, około 1,5 – 2 godziny. Upieczone bezy odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Sproszkowane maliny wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie wymieszać ze śmietaną. Bezy przekładać bitą śmietaną. Udekorować owocami, bezami... tak jak mamy ochotę. Tort bezowy

królestwo garów
Ciasto milionera 153

Ciasto milionera znane też pod nazwą "milion kalorii" przygotowane w formie tarty, a u mnie pełniło ono rolę mazurka na święta. Składa się ze spodu z

Kuchnia MagdaLeny
Szybkościowiec pana Gienka 153

ostudzenia. 2 Dodajemy reszte składników i wszystko razem miksujemy. 3 Masę wylewamy do formy. Ja używam specjalnej foremki silikonowej. Babkę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 45 min. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Kliknij tutaj żeby zobaczyć przepis na tort migdałowy z owocami . Życzę smacznego! Artykuł Szybkościowiec pana Gienka pochodzi z serwisu uDolores.pl

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Sernik marakuja z galaretką pieczony z kremówki i serka mascarpone 147

Skromnie przyznam, że jestem dumna z tego sernika, gdyż naprawdę smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy, a jednocześnie idealnie zwarty.     Czekoladowy spód, śmietankowa

Di gotuje
Pancakes z dżemem truskawkowym 156

blenderować przez ok. 4 minuty, aż do dokładnego wymieszać. Tak przygotowaną masę na pancakes przekładać po 1 chochli na rozgrzany tłuszcz na patelni. Zapiekać z dwóch stron. Placki nie powinny być za grube ani za cienkie. Między usmażone placki nakładać po trochę dżemu i składać w formę tortu. Na wierzch wyłożyć dżem i truskawki. Smacznego

Gotuję Testuję