masa do tortu - 6951 przepisów (strona:176/464)

Tort biszkoptowy z malinami - Motylek 118

myślałam upiec w tortownicy i odpowiednio potem porozcinać i ułożyć motyla... Ale przypomniałam sobie, że jak byliśmy dziećmi, moja mama miała specjalną foremkę w kształcie motyla i piekła nam takie torty na urodziny. Pojechałam do mamy, poszłam na strych i foremka się znalazła. Ponad 20-letnia, ale w stanie idealnym ;-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka cukru(...)ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu śmietankowego nasączony biszkopt Pozostałym kremem posmarować ciasto. Udekorować wedle fantazji - użyłam posypki cukrowej oraz kwiatków opłatkowych. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 235

mnie i męża tort mógłby być bardziej wytrawny) szczypta soli (nie dawałam) Czekoladę posiekać na kawałki, wsypać do garnuszka, dodać wodę, wódkę, kakao, kawę, wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej czyli: Postawić na większy garnek, w którym gotuje się woda, woda nie powinna dotykać garnka z czekoladą, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady, masa ma być jednolita. Garnuszek z czekoladą(...)delikatnie szpatułką ubite białka, nie miksować, bo białka stracą objętość. W trzeciej misce ubić na sztywno śmietanę. Do masy czekoladowej dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Masa wyjdzie lekko płynna. Schować do lodówki, do lekkiego stężenia (po przechyleniu miski, krem nie może się wylewać). Dodatkowo: 500 gr dżemu porzeczkowego niskosłodzonego lub bez cukru (u nas z czarnej

moj przepis na
Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów - Annie Rigg - recenzja 170

również ze słynnymi szefami kuchni i gotuje dla wielu znanych osób podczas ich tras koncertowych. Naprawdę zna się na dekorowaniu wszelkiego rodzaju pyszności! „Zaprezentowane w książce ciasteczka, babeczki i torty świetnie nadają się na prezenty, na specjalne przyjęcia lub po prostu na miłą niespodziankę dla przyjaciela. Podarowanie ukochanej osobie tacy walentynkowych babeczek zamiast tradycyjnego bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby(...)oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów. Znajdziemy tu sporo rad i przydatnych

Di gotuje
Ciasto Bajeczne / Fairytale Layer Cake 199

video is uploaded Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu ciasto warstwowe z biszkoptami i śmietaną . Jest pyszne i pięknie prezentuje się na stole. Pasuje do popołudniowej kawy, ale będzie też dobrym wyborem na Święta, imieniny i wszystkie imprezy rodzinne. Sprawdzi się również jako tort urodzinowy.  Ciasto Bajeczne z kremem budyniowym(...)Gdyby po tym procesie był za rzadki, wstawcie go na chwilę do lodówki, tam stężeje). Ciasto z biszkoptami składa się również z kremu śmietankowego z galaretką. Aby uzyskać idealną masę bez grudek, warto dodawać galaretkę do śmietanki stopniowo, pamiętając, by galaretka była wciąż płynna (jak na filmie). Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to najlepszy przepis na łatwe

Lekcje w kuchni
Tort wiśniowy wyborny 292

dużo soku. Za dużo na nasączenie, a szkoda byłoby go wylać. I tak też powstała cienka warstwa galaretki :-) Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował, bo to nie lada tort skoro dostałam pochwałę od samej teściowej ;-) Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT 7 jajek 160 g cukru 130 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju(...)rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix  100 g gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki (25 ml) PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem

Passions hobbies life
Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace 343

była sama przyjemność. Przygotowałam go dzięki silikonowej formie do koronek marki Kitchen Craft . Koronki są delikatne i mają mój ulubiony wzór – róże. Bardzo mi się podobają takie torty i ostatnio są w modzie. Odzwierciedlają koronki na sukniach ślubnych, dodają lekkości i wyglądają elegancko. Do zabarwienia lukru użyłam barwnika spożywczego w kolorze „dasty pink”. Lubię go używać, bo przypomina(...)linijką, ściągnąć nadmiar masy ( patrz FILM ). Polecam również przechowywać pastę w szczelnym pojemniczku, żeby szybko nie wyschła i starczyła na większą porcję koronek.     Koronkę suszymy w piekarniku lub odkładamy do wyschnięcia na kilka godzin. Następnie delikatnie ją ścigamy ( patrz FILM ).     Koronki przechowujemy w ręcznikach papierowych, żeby nie zwilgotniały. Przyklejamy je do tortu, smarując lukier odrobiną wody

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z żelką pomarańczową 94

tort czekoladowy z żelką pomarańczową przygotowałam na urodziny mężczyzny. Stąd ciemniejsze kolory, bo miały być kwiatki, ale trochę bardziej „męskie” Czy się udało? Zobaczcie. Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową. Uwaga szklanka 200 ml Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm: 8 jajek 1 szklanka(...)dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Drugi biszkopt piekę dokładnie w ten sam sposób (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Każdy biszkopt przekroiłam na pół. Do nasączenia tortu: 1 ½ szklanki letniej wody

Słodki sentyment
Krem Russel 109

krem russel- czyli krem maślany , który możemy użyć do dekorowania i przekładania tortów, ciast tortowych oraz rolad. Składniki: 250 g masła 2 jajka 110g cukru 10 g cukru wanilinowego Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą), tak aby masa zwiększyła swoja objętość 2-3 krotnie. Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając tłuszcz

Pomysłowa kuchnia
ORZEŹWIAJĄCY TORT KARNAWAŁOWY 150

kakaową położyć ciemny biszkopt, nasączyć i posmarować 1/2 masy cytrynowej. Kolejno na masę cytrynową położyć jasny blat biszkopta, który nasączyć i wyłożyć pozostały krem kakaowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy cytrynowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania.    var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline

Ciastka - domowe słodkości
Dacquoise 283

własnoręcznie zrobionych rantów bezowych. W tym przypadku niestety gonił mnie czas, gdyż tort był prezentem urodzinowym, a pieczenie, suszenie a następnie studzenie bezy zajęłyby mi zbyt wiele czasu. Składniki (tortownica o średnicy 27cm): 25dag bezów (ok. 25 sztuk) 250g serka mascarpone 400ml śmietanki kremówki 36% 150g masy kajmakowej 1 łyżka cukru pudru garść łuskanych orzechów włoskich garść daktyli kakao

Jacob Tastes
Ucierane ciasto z rabarbarem truskawkami i marcepanową nutą. 213

konsystencji kruszonki. Studzimy. Marcepan.  Marcepan miałem swój, został mi po torcie  jaki robiłem synkowi na piąte urodziny. Porcję robię z: -200 gram zmielonych migdałów -180 gramów cukru pudru -łyżeczki gorącej wody -łyżeczki whisky, koniaku, lub kilku kropel olejku migdałowego Wszystkie składniki zagniatamy do jednej masy, zamykamy szczelnie w foli spożywczej i przechowujemy w lodówce. Ciasto. Masło ubijamy

BaRepas
Tort makowo-truskawkowy 178

coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy.  Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki 30% 50 gramów cukru pudru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort szachownica 220

Przepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy.  Składniki: Biszkopt jasny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, utarte żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut (w małej tortownicy - ok. 20 cm średnicy(...)Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń. Każdy biszkopt kroimy na dwa blaty. Korzystając z talerzy różnej wielkości wykrawamy cztery obręcze tej samej szerokości. Każdą warstwę układamy naprzemiennie z obręczy jasnych i ciemnych. Kolejne warstwy przekładamy kremem. Wszystkie warstwy mocno ponczujemy. Jeśli pozostanie kremu możemy posmarować nim boki tortu. Smacznego

Salonik smaków
Malzenstwo doskonale... 166

pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru.Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim czasie. Moi goscie byly zachwyceni i nastepnego dnia dopytywali czy zostaly jeszcze jakies resztki. Skladniki na biszkopt: 6 jaj 1,25 szklanki cukru 0,5 szklanki(...)masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie.Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow nie nalezy smarowac.Pieczemy przez okolo 45 minut w temperaturze 180°C. Przed wyciagnieciem biszkoptu z piekarnika najlepiej sprawdzic patyczkiem czy sie upiekl.Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala

Przysmaki Karolki
Naturalny tort “Red Velvet” 184

Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Naturalny tort By Piotr 27 sierpnia 2018 Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Składniki: Sok z buraka i malin: burak - 1 większy maliny - ok. 100g(...)miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Dolewamy sok owocowy i dokładnie mieszamy (w razie potrzeby dodając nieco mąki). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy

Pogotujmy.pl