śmietanę można zastąpić mlekiem z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny. Po dodaniu soku do mleka czekamy ok 5 minut, zanim dodamy je do masy. Aby babka z szampanem ładnie się prezentowała można ściąć jej pęknięty wierzch. Lepiej jednak zrobić to przed nakłuwaniem ciasta. Szampana można zastąpić bezalkoholowym winem musującym. Po dodaniu(...)mieszamy zbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów
Słodki Pomysłprawda wiele rzeczy mi nie wyszło tak jak bym chciała, ale nie mam żadnych zastrzeżeń co do smaku tortu, jedynie do moich zdolności plastycznych, a raczej ich braku:)) Tort był wystarczająco słodki, odpowiednio wilgotny, wszystkim bardzo smakował. Oczywiście polecam go na wiele różnych okazji... Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki(...)dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Pod koniec dodać stopioną na parze przestudzoną białą czekoladę. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu oraz kremu, przykryć drugim blatem. postąpić tak samo. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować według uznania
Z miłości do słodkościporcje i zamroziłam z zamiarem wykorzystaniem jej kiedyś na spód do ciasta czy tortu. Długo nie musiałam czekać i upiekłam sernik bajaderka. Poza tym piekłam jeszcze ciasteczka bajaderkowe, którymi udekorowałam sernik. Nic się nie zmarnowało! Jestem bardzo zadowolona z tego sernika. Wygląda jak sernikowy tort i wydaje mi się, że może to być smaczne ciasto na święta. Uwielbiam sernik(...)czekoladą i polewą czekoladową. Spód do sernika wyszedł kruchy. Z części ciasta na spód zrobiłam kuleczki, które zatopiłam w masie serowej. Krojąc sernik na porcje kuleczki bajaderki dodają mu wdzięku. Trochę inny sernik niż zazwyczaj. Sernik upiekłam z kremowych serków naturalnych przypominających w smaku twaróg sernikowy. Niestety na obczyźnie nie zawsze mam dostępu do polskiego twarogu zwłaszcza teraz. Dlatego
codojedzeniaprzepisie można pominąć. Na bazie tego kremu można zrobić krem Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 130 g kremu Nutella 50 g mlecznej czekolady (opcjonalnie)* Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. Czekolada nie może być ciepła, ponieważ krem
Słodki Pomysłukochanej Pani Krysi, kolejny zresztą, bo mogliście już poznać jej genialny marchewkowy tort . Zrobienie całego obiadu zajęło mi dosłownie pół godziny, bo klopsom towarzyszyła czerwona soczewica z kolendrą i buraczki domowej roboty (ze słoika). Klopsiki są bardzo deklikatne w smaku, zachwycony mąż stwierdził, że smakują wybornie. Z masy można formować zarówno klopsy jak i burgery, następnym razem upiekę całość
greenscarfczasie i upiec blat bezowy przynajmniej dzień przed planowanym złożeniem tortu. Dajemy mu wówczas czas na odpowiednie wysuszenie. Czekoladowy krem przygotowujemy tylko z dwóch składników: kremowej śmietanki i gorzkiej czekolady. Z ich połączenia otrzymamy ganache, który wymaga długiego schładzania. Po 24 godzinach spędzonych w lodówce, masa zgęstnieje i wystarczy ją krótko i intensywnie ubić, aby otrzymać gęsty i aksamitny
cool and mintyurodziny. Maliny pięknie dopełniają całość i idealnie łączą się z kokosowym kremem. Tort można przygotować też w wersji bez nabiału, bo serek mascarpone śmiało można zastąpić drugą puszką gęstego mleczka kokosowego (polecam zwłaszcza to w wersji light, które można znaleźć m.in w Lidlu). Z mascarpone z kolei masa wychodzi bardziej kremowa i lepiej się trzyma, zwłaszcza w temperaturze pokojowej. Bardzo
Healthy food explorerminut, wsypać przesiane mąki z proszkiem i tylko połączyć na gładką masę, piec w 180 C około 50-60 minut, do suchego patyczka, najlepiej biszkopt upiec wieczorem i do rana niech stygnie biszkopt przekroić na połowę /2 placki/, potem przekroić wzdłuż i będą 4 placki "pół tortu", blaty w kolejności dobrze nasączyć wodą z cytryną i jeden blat posmarować pigwą
W Mojej Kuchni Lubiępapierze do pieczenia układamy pierwsze koło. Rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej. Przykrywamy drugim kołem i ponownie smarujemy pozostałym makiem. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Na środku układamy szklankę (do góry dnem) i lekko dociskamy. Będzie ona wyznaczała granice krojenia. Zdejmujemy szklankę i ciasto dzielimy podobnie jak tort na 12 kawałków (nie przecinając koła). Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki
Poezja smakupieczenia i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Krem Składniki: 330ml śmietanki 30%, 250g sera mascarpone, truskawka liofilizowana, 30g, świeże truskawki, 250g, około 100g borówek do dekoracji tortu, 1/4 łyżeczki agaru + łyżka wrzątku, 1 dojrzała gruszka. Sposób przygotowania
Natka Pietruszkisitku i przesiać do żółtek, zmiksować króciutko, na małych obrotach, tylko do połączenia składników lub wymieszać szpatułką. W innej misie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej dodać ubite białka, bardzo delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia składników, mieszać bardzo delikatnie od dołu do góry, tylko w jednym kierunku. Wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boków(...)wszystko idealnie się wyrówna. Piec przez 25 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić całkowicie. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć, przekroić na 2 blaty (jak tort). Jak biszkopt jest zimny zacząć robić kremy. Krem jogurtowo-owocowy: 750 gr mieszanki owoców leśnych (u mnie mrożonka z Lidl) * 400 gr jogurt grecki schłodzony 3/4 szklanki cukru 3 łyżki
moj przepis nasitku i przesiać do żółtek, zmiksować króciutko, na małych obrotach, tylko do połączenia składników lub wymieszać szpatułką. W innej misie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej dodać ubite białka, bardzo delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia składników, mieszać bardzo delikatnie od dołu do góry, tylko w jednym kierunku. Wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boków(...)wszystko idealnie się wyrówna. Piec przez 25 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić całkowicie. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć, przekroić na 2 blaty (jak tort). Jak biszkopt jest zimny zacząć robić kremy. Krem jogurtowo-owocowy: 750 gr mieszanki owoców leśnych (u mnie mrożonka z Lidl) * 400 gr jogurt grecki schłodzony 3/4 szklanki cukru 3 łyżki
moj przepis napublicznym. Zastanawiałam sie jakim wypiekiem Was poczęstować na poczatek mojej i Waszej przygody z kubkami smaku otóż Tort to jest coś co jest godne tak wzniosłej chwili jak ta. Tort Rocher oczywiście z przepisu Dorotki z Moich Wypieków mojej inspiracji i kulinarnego Kunsztu. Pyszny słodki sycący. Z moimi modyfikacjami. Zapraszam... Stopień trudności : prosty. Orzechy laskowe najlepiej obrać poprzez podgrzanie(...)zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym kremem. Schłodzić przez kilka
Kubki smakumaślano-waniliowy do posmarowania tortu 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki z czystą wódką) Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem. Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru. Schłodzić. W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały(...)Odstawić z ognia. Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) Porządnie schodzone ciasto oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCzekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej.Składniki na blachę o średnicy 24 cm:Ciasto:150 g masła8 jajek1 i 1/4 szklanki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)1 szklanka przesianej mąki pszennej2 łyżeczki proszku(...)cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp
Bon Appetit Małgorzaty