Christmas cake to tradycyjny bożonarodzeniowy tort w Wielkiej Brytanii. Zawiera duże ilości suszonych owoców takich jak rodzynki, żurawina oraz kandyzowane wiśnie zalane wcześniej sherry. Najlepiej przygotować to ciasto parę tygodni przed świętami i zostawić by dojrzało (trochę tak jak z naszymi pierniczkami) Całość ozdobiłam masą cukrową ale można zamiast tego posmarować wierzch dżemem pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi owocami
wysmienityMój ideał pysznego tortowego ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i orzeźwiająca galaretka z owocami. Smakuje dobrze o każdej porze roku
Wanilia i KardamonSezon winogronowy w pełni. Pomysłów na pyszności z ich wykorzystaniem nie brakuje. U mnie kolorowe kuleczki wskoczyły do masy serowej i
Zakamarki mojej kuchniprzyjęciu i każdemu przypadnie do gustu. Ten właśnie Tort Chlebowy nazwany został "Waldorf", ponieważ bazuje na składnikach jakich używa się do słynnej sałatki Waldorf. 100 g porcja zawiera ok. 199 cKal SKŁADNIKI: 16 kromek ciemnego chleba, np. graham (550 g) 150 ml wody 1 łyżka bulionu warzywnego masa I : 500 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady
Sztuka gotowania w/g Samiryupieczemy, tak wysokie ciasto uzyskamy. Idealnie sprawdzi się przy tortach ale i do innych ciast przekładanych. Składniki : * 6 jajek * szklanka cukru kryształ * 2 szklanki maki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać
Magiczne Życie MartyCiasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy
Apetyczna babeczkablaty. Do pokrojenia biszkoptu użyłam obręczy Zenker do tortów ze sklepu redcoon.pl Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik
Aga w kuchnimożecie sobie tylko wyobrazić. Nie opiszę wam więc smaku tortu ale pomyślałam, że si podzielę tym moim autorskim przepisem może komuś innemu nie przyniesie takiego pecha. Składniki na tortownice o średnicy 34 cm biszkopt: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia masa: 250 g masła budyń czekoladowy 0,5 l mleka
ciastkarnia na kruchym spodziepozostawiam Wam. Tort wygląda zachwycająco, a co ze smakiem? Jest słodki i delikatny, leciutki niczym chmurka. Wszystkie warstwy świetnie się uzupełniają, a chałwowa chrupka zdecydowanie dodaje charakteru. Jeśli szukacie tortu na letnie urodziny - oto on, ideał . Polecam Wam ogromnie! Dzisiaj u Ani , Lejdi , Mirabelki , Mopsika i Panny Malwinny również możecie obejrzeć słodkości z truskawkami, zajrzyjcie do nich koniecznie(...)się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu czekolady, więc powinien być nieco intensywniejszy od oczekiwanego). Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać mieszaniną czekoladę, wymieszać. Ostudzić do temperatury 28 st. C. Brzegi formy oddzielić od ciasta ostrym noże, zdjąć obręcz tortownicy. Tort polać ostudzoną polewą
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Truskawki kroimy wzdłuż. Na wierzchu babeczek rozprowadzamy równomiernie polewę lukrową. Na polewie układamy pokrojone truskawki. Obsypujemy babeczki startą czekoladą… …i gotowe ! Smacznego!!! Babeczki waniliowe z truskawkami Artykuł Waniliowe babeczki z truskawkami pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyTort bezowy Składniki na blaty bezowe: 6 białek szczypta soli 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi (najprościej odrysować jakiś talerz obiadowy). W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dalej(...)ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Smaki Nataliitort przełamuje całkowicie wszelkie kanony klasyki. Polecam spróbować. Efekt widoczny na zdjęciu. Składniki; Biszkopt jasny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa(...)pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy delikatnie tort rękami i zabezpieczmy górną warstwę obręczą od tortownicy lub folią aluminiową. Robimy to po to, aby nasz tort nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny
Malinowe Pocałunkiłyżki cukru pudru 1/2 cukru waniliowego Składniki na malinowe nadzienie: 200 gram świeżych malin 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki na dekorację tortu: 400 ml śmietany 30-36% 2-3 brzoskwinie z zalewy garść borówek amerykańskich kilka truskawek kilka łyżek wiórków kokosowych kilka łyżeczek czekolady w wiórkach Składniki na ponch do nasączenia: 50 ml syropu z brzoskwiń(...)śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy do smaku. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach - do uzyskania jednolitej masy. Ilość cukru wg uznania. My zrobiliśmy krem niezbyt słodki. Ponch Syrop z brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji by ponch do nasączenia nie był zbyt słodki, ale z wyczuwalną
Kuchnia po mojemutortu, na które dziś podaję przepis to wilgotne ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Na blogu jest podobny przepis na ciasto bananowe, które również można wykorzystać do tortu, np. Tort bananowy z masłem orzechowym. Ciasto, forma śr 20 cm: 2 duże banany (ok 200 g bez skórki) 2 duże jajka ‘L’ 140 g cukru trzcinowego 150 ml maślanki(...)sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli W misce, za pomocą widelca rozgniatamy banany. Dodajemy maślankę, jajka i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy olej i cukier. Dokładnie mieszamy. Do otrzymanej masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, dlatego polecam użyć szpatułki silikonowej lub łyżki do mieszania. Gotowe ciasto przekładamy do formy
Słodki Pomysłbaliki przebierańców jako biedronka szłam. Połączyłam wspomnienia z dzieciństwa i powstał pierwszy, debiutancki tort. Nie jest idealny, ale kwestia wprawy i dopracowania techniki. Następnym razem będzie lepiej. RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. /z moimi modyfikacjami; z przepisów z Cafe Babilon;/ na tortownicę 24-26 cm biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)różowy w proszku na czubku noża2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1 śmietan-fixponadto:1 słoik konfitury malinowej Biszkopt: Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewam razem.Żółtka z cukrem ucieram na puszysta masę, białka z solą ubijamna sztywna pianę. Do piany stopniowo dodaję żółtka, ciągle ubijając. Na koniec wsypuję mąkę i używając łyżki delikatnie łączęwszystkie składniki, ekstrakt oraz barwnik. Mieszam powoli, zamaszyście
W kuchni Karmel-itki