masa do tortu - 6951 przepisów (strona:187/464)

Christmas cake – tort bogaty w suszone owoce z dużą ilością sherry 183

Christmas cake to tradycyjny bożonarodzeniowy tort w Wielkiej Brytanii. Zawiera duże ilości suszonych owoców takich jak rodzynki, żurawina oraz kandyzowane wiśnie zalane wcześniej sherry. Najlepiej przygotować to ciasto parę tygodni przed świętami i zostawić by dojrzało (trochę tak jak z naszymi pierniczkami) Całość ozdobiłam masą cukrową ale można zamiast tego posmarować wierzch dżemem pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi owocami

wysmienity
Tortowa kostka owocowa 422

Mój ideał pysznego tortowego ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i orzeźwiająca galaretka z owocami.  Smakuje dobrze o każdej porze roku

Wanilia i Kardamon
Torcik serowy z winogronami 223

Sezon winogronowy w pełni. Pomysłów na pyszności z ich wykorzystaniem  nie brakuje. U mnie  kolorowe kuleczki wskoczyły  do masy  serowej  i

Zakamarki mojej kuchni
Tort chlebowy - "Waldorf" 357

przyjęciu i każdemu przypadnie do gustu. Ten właśnie Tort Chlebowy nazwany został "Waldorf", ponieważ bazuje na składnikach jakich używa się do słynnej sałatki Waldorf. 100 g porcja zawiera ok. 199 cKal SKŁADNIKI: 16 kromek ciemnego chleba, np. graham (550 g) 150 ml wody 1 łyżka bulionu warzywnego masa I : 500 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady

Sztuka gotowania w/g Samiry
Najlepszy biszkopt mojej mamy 149

upieczemy, tak wysokie ciasto uzyskamy. Idealnie sprawdzi się przy tortach ale i do innych ciast przekładanych.  Składniki : * 6 jajek * szklanka cukru kryształ * 2 szklanki maki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać  przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać

Magiczne Życie Marty
Tort czekoladowy 200

Ciasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy

Apetyczna babeczka
Torcik owocowy a'la kopiec kreta 139

blaty. Do pokrojenia biszkoptu użyłam obręczy Zenker do tortów  ze sklepu redcoon.pl Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny.  Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik

Aga w kuchni
podwójnie czekoladowy tort po przejściach 142

możecie sobie tylko wyobrazić. Nie opiszę wam więc smaku tortu ale pomyślałam, że si podzielę tym moim autorskim przepisem może komuś innemu nie przyniesie takiego pecha.  Składniki na  tortownice o średnicy 34 cm biszkopt: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia masa: 250 g masła budyń czekoladowy 0,5 l mleka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Truskawkowa fantazja 226

pozostawiam Wam. Tort wygląda zachwycająco, a co ze smakiem? Jest słodki i delikatny, leciutki niczym chmurka. Wszystkie warstwy świetnie się uzupełniają, a chałwowa chrupka zdecydowanie dodaje charakteru. Jeśli szukacie tortu na letnie urodziny - oto on, ideał . Polecam Wam ogromnie! Dzisiaj u Ani ,  Lejdi , Mirabelki , Mopsika  i Panny Malwinny również możecie obejrzeć słodkości z truskawkami, zajrzyjcie do nich koniecznie(...)się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu czekolady, więc powinien być nieco intensywniejszy od oczekiwanego). Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać mieszaniną czekoladę, wymieszać. Ostudzić do temperatury 28 st. C. Brzegi formy oddzielić od ciasta ostrym noże, zdjąć obręcz tortownicy. Tort polać ostudzoną polewą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waniliowe babeczki z truskawkami 161

gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Truskawki kroimy wzdłuż. Na wierzchu babeczek rozprowadzamy równomiernie polewę lukrową. Na polewie układamy pokrojone truskawki. Obsypujemy babeczki startą czekoladą… …i gotowe ! Smacznego!!! Babeczki waniliowe z truskawkami Artykuł Waniliowe babeczki z truskawkami pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tort bezowy 145

Tort bezowy Składniki na blaty bezowe: 6 białek szczypta soli 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi (najprościej odrysować jakiś talerz obiadowy). W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dalej(...)ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Smaki Natalii
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 205

tort przełamuje całkowicie wszelkie kanony klasyki.  Polecam spróbować. Efekt widoczny na zdjęciu. Składniki;  Biszkopt jasny:  5 dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej  1/4 szkl mąki ziemniaczanej  1/2 szkl cukru  Biszkopt ciemny:  5 dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej   1/4 szk kakao  1/2 szkl cukru  Masa(...)pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy delikatnie tort rękami i zabezpieczmy górną warstwę obręczą od tortownicy lub folią aluminiową. Robimy to po to, aby nasz tort nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny

Malinowe Pocałunki
Śmietanowo - malinowy tort z okazji drugich urodzin Maksia i trzeciej rocznicy naszego ślubu 176

łyżki cukru pudru 1/2 cukru waniliowego Składniki na malinowe nadzienie: 200 gram świeżych malin 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki na dekorację tortu: 400 ml śmietany 30-36% 2-3 brzoskwinie z zalewy garść borówek amerykańskich kilka truskawek kilka łyżek wiórków kokosowych kilka łyżeczek czekolady w wiórkach Składniki na ponch do nasączenia: 50 ml syropu z brzoskwiń(...)śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy do smaku.  Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach - do uzyskania jednolitej masy. Ilość cukru wg uznania. My zrobiliśmy krem niezbyt słodki. Ponch Syrop z brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji by ponch do nasączenia nie był zbyt słodki, ale z wyczuwalną

Kuchnia po mojemu
BANANOWE CIASTO DO TORTU 133

tortu, na które dziś podaję przepis to wilgotne ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Na blogu jest podobny przepis na ciasto bananowe, które również można wykorzystać do tortu, np. Tort bananowy z masłem orzechowym. Ciasto, forma śr 20 cm: 2 duże banany (ok 200 g bez skórki) 2 duże jajka ‘L’ 140 g cukru trzcinowego 150 ml maślanki(...)sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli W misce, za pomocą widelca rozgniatamy banany. Dodajemy maślankę, jajka i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy olej i cukier. Dokładnie mieszamy. Do otrzymanej masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, dlatego polecam użyć szpatułki silikonowej lub łyżki do mieszania. Gotowe ciasto przekładamy do formy

Słodki Pomysł
RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. 223

baliki przebierańców jako biedronka szłam. Połączyłam wspomnienia z dzieciństwa i powstał pierwszy, debiutancki tort. Nie jest idealny, ale kwestia wprawy i dopracowania techniki. Następnym razem będzie lepiej. RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. /z moimi modyfikacjami; z przepisów z Cafe Babilon;/ na tortownicę 24-26 cm biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)różowy w proszku na czubku noża2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1 śmietan-fixponadto:1 słoik konfitury malinowej Biszkopt: Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewam razem.Żółtka z cukrem ucieram na puszysta masę, białka z solą ubijamna sztywna pianę. Do piany stopniowo dodaję żółtka, ciągle ubijając. Na koniec wsypuję mąkę i używając łyżki delikatnie łączęwszystkie składniki, ekstrakt oraz barwnik. Mieszam powoli, zamaszyście

W kuchni Karmel-itki