Czekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą
Kuchnia MagdaLenySkładniki: Biszkopt z 4 jaj 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa jeżynowa
PychotkaaaChciałam przypomnieć kluski leniwe, w wielu domach dzisiaj zapomniane. A przecież są proste w zrobieniu i pyszne w jedzeniu. U mnie wersja z cynamonem i jogurtem
Humanistka w kuchniwody, sok z 1 cytryny, czubata łyżka cukru Składniki na krem: 750 ml śmietanki kremówki 750 g serka mascarpone 9 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie: jeżeli tort będzie przewożony 3 opakowania fixu do bitej śmietany Składniki na frużelinę : 500g malin (mogą być mrożone) 1/4 szklanki syropu malinowego 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)Mąki przesiać i wymieszać, W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, Do ubitych białek pomału w 4 partiach dodać cukry i dalej ubijać, Dodać żółtka nadal ubijając, Do masy jajecznej małymi partiami dodawać mąki, całość delikatnie wymieszać łyżką (nie ubijać), Masę przełożyć do tortownicy, biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, Po upieczeniu biszkopt wyjąć
tyfranboxgalaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę pomarańczową(...)Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia. 3. Przełożenie Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy 1/3 kremu brzoskwiniowego i dokładnie rozprowadzamy go po bokach by nie było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie odkładamy na ok 30 minut do lodówki- wykładamy 1/2 kremu brzoskwiniowego- biszkopt- cały tort smarujemy
Kuchnia w czekoladzieSzukacie pomysłu na tort na specjalną okazję? To propozycja dla Was. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i pięknie się prezentuje. Składniki:1 litr śmietany 36%300 ml konfitury malinowej250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny)śmietan-fix 2sztna biszkopt6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito1,5 szklanki cukruBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)cukier ubijamy ponownie na sztywną masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylewamy do tortownicy o średnicy od 22 max do 24 cm. Pieczemy 50 minut 220 stopni C Wykonanie krem:Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy śmietan-fix, do jednej miski przekładamy 1/3 śmietany dodajemy 150 ml konfitury malinowej
SMYKWKUCHNIpozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy [średnica max. 2ocm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 30 do 35min, do tak zwanego(...)zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie okrajamy boki nożem i delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Bezglutenowy biszkopcik czekoladowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortywchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca.Ponadto w sklepie znajdziecie duży asortyment towarów nie tylko kuchennych. Współpraca i kontakt z sklepem jest rewelacyjny(...)małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut w 170 st. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż do uzyskania dwóch placków. Na pierwszy placek wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć
Ala piecze i gotujezimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość się połączy. Jeśli masa zrobi się odrobinę rzadka nic nie szkodzi. Pod wpływem chłodu powinna się ściąć. Masę przekładamy na herbatniki uważając żeby się nie podniosły, Wstawiamy do lodówki. Na sztywną masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy(...)zimnego mascarpone i 250 ml zimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość się połączy. Jeśli masa zrobi się odrobinę rzadka nic nie szkodzi. Pod wpływem chłodu powinna się ściąć. Gotową masę przekładamy na wiśnie i schładzamy. Przed podaniem wierzch posypujemy czekoladowymi wiórkami. Uwagi Jeśli szukacie innych przepisów z wiśniami
To co lubię - gotuję i polecamżelatynę, wymieszaj. Kiedy mus zacznie gęstnięć wylej na schłodzoną masę serową. Rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Trzymając za szypułki zanurzaj truskawki w czekoladzie. Resztę czekolady rozprowadź na gładkiej powierzchni, u mnie to marmurowa deska. Kiedy czekolada zastygnie zdrapuj ostrym nożem, tworząc w wióry. Udekoruj tort truskawkami i czekoladowymi wiórkami. Spara Spara Spara Spara
codojedzeniaznalazłam, a mało tego taką wisienką na torcie będzie cena, bo na dzień dzisiejszy w sklepie Garneczki forma ma bardzo atrakcyjną cenę promocyjną, jedyne 19 zł. Normalnie, aż ma się ochotę zamówić od razy dwie, a nawet trzy :) Wracając do samego sernika, nie ma potrzeby użycia żelatyny, bo masa serowa jest niezwykle kremowa, fajnie się kroi. Przepis powstał
Blondynka GotujeMiał być placek, wyszedł tort? A może placek? W każdym bądź razie bardzo smaczne ciasto. Nie będzie przekroju, bo placek pojechał na imieniny mojego taty, ale i tak wszystko widać. Cisto czekoladowe, mokre i mięsiste przekroiłam na dwa w miarę równe blaty. Blaty upiłam advocatem, masa kremówkowa z mascarpone i domowym dżemem z czerwonej porzeczki, który zrobiłam latem. Stał biedny
Blondynka GotujeCukrowe różyczki Cukrowe różyczki to efektowna i nietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu. Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki(...)Brzegi możemy dodatkowo spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych do największych. Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami. Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyśmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa tort jest obłędny! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU... SKŁADNIKI: CIASTO: -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietanki 36% - 2 czekolady mleczne
SMYKWKUCHNIPrzepis na waniliowe ciasto z kawałkami czekolady jako baza do tortów i ciast warstwowych. Ciasto jest miękkie, wilgotne i stabilne. Świetnie się nada do ,,rzeźbionych'' tortów. Idealne też jako baza do zwykłych tortów i ciast warstwowych. Przepis inspirowany od Tan Dulce . Jak zrobić takie waniliowe ciasto z kawałkami czekolady pokazane jest w filmiku . Zapraszam(...)się połączą. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki na 2x i mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w formie do wystudzenia. Uwagi: Ciasto należy nasączyć. Ciasto waniliowe z kawałkami czekolady jako baza do tortów i ciast warstwowych. Ciasto
RITA food channelPowiem krótko... niebo w gębie. Jeśli lubicie takie smaki, to te lody są właśnie dla Was. Niech nie zniechęci Was to mieszanie, przekładanie... pracy troszkę jak przy np. robieniu tortu, ale uwierzcie, że warto zrobić takie lody. Przekonajcie się... Składniki na 1 l lodów: 1 puszka mleka skondensowanego (530 g) 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzoną) ½ łyżeczki pasty wanilii Składniki(...)syropu i osiągnie piękny bursztynowy kolor. Następnie dodałam masło. Energicznie wymieszałam, żeby składniki się dobrze połączyły. Teraz małym strumieniem wlewałam śmietankę. Nie przerywałam mieszania. Trzeba to robić ostrożnie, ponieważ masa zaczyna „bulgotać” i może wykipieć. Po około 2 minutach zestawiłam z ognia. Dodałam sól i po wymieszaniu odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Czas na zrobienie masy lodowej Zimną śmietankę ubiłam mikserem
Kuchnia u Krysiwszystkich ukochanych Babć i Dziadków z okazji ich święta składamy najserdeczniejsze życzenia stu lat życia w zdrowiu i szczęściu. Dla Was dzisiaj torcik czekoladowo - miętowy. Niebo w gębie! Polecam. Tort czekoladowo - miętowy Składniki na 3 blaty 20cm: Na biszkopty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone(...)łyżki kakao Wykonanie: Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. 3 okrągłe tortownice lub foremki aluminiowe wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Masę dzielimy równo na 3 części, przekładamy
Smak mojej kuchni