masa do tortu - 6951 przepisów (strona:189/464)

LEŚNY MECH 230

Bardzo popularne ciasto ze szpinakiem, które robi wizualne wrażenie. Ale czy jest aż tak dobre pomyślałam?  Nie było innego wyjścia jak je upiec. Pięknie wyrosło

Pani na deser
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 269

Pełnia lata,  aż prosi się by wykorzystać owoce z ogrodu i zrobić mini torciki z kremem budyniowo-kokosowym , dzięki kremowej masie i nasączeniu ponczem wprost

Wanilia i Kardamon
Tort rafaello z frużeliną truskawkową 266

kroimy na 3 części i nasączamy blaty (jeśli tort mają jeść dzieci ja używam wody z cytryną i cukrem z wanilią). Rozsmarowujemy połowę frużeliny, a na frużelinę połowę kremu kokosowego. Przykrywamy drugim blatem i znów smarujemy frużeliną i kremem. Dekorujemy dowolnie, ja raz dekorowałam go rozpuszczoną białą czekoladą, a raz masą cukrową

Cynamonowe szczęście
JAGODOWY TORCIK NA ZIMNO 245

Obłędny w smaku: herbatnikowy spód oraz lekka jagodowa pianka. PYCHOTA!!!   SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g herbatników maślanych 50 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 g

słodki bratek
Czekoladowy tort urodzinowy 180

Tort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję

Szybko Tanio Smacznie
Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem 272

samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy masę jajeczną wraz z warzywami. Smażymy na średnim ogniu nie mieszając przez ok. 4-5 minut. Posypujemy wierzch pozostałym cheddarem, który stworzy chrupiącą skórkę i wstawiamy patelnię do piekarnika. Zapiekamy omlet przez 5 do 10 minut. Gotowe danie kroimy na trójkąty – jak tort. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Omlet z cukinią, groszkiem

Poezja smaku
Torcik czekoladowo-jagodowy 237

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia,  w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja

Wanilia i Kardamon
Krem waniliowy według Michela Roux 301

jako nadzienie do  babeczek, tart czy tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych owoców  Krem waniliowy według Michela Roux Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6 żółtek 125 g cukru pudru 40 g mąki pszennej 500 ml mleka 1 laska wanilii   Wykonanie: Żółtka ubijamy na puszystą masę z 1/3 cukru. Pod koniec dodajemy mąkę

Kulinarne przygody Gatity
Tort bezowy 249

smakowo? Oj, smakowało! Dlatego bez skrupułów zapytam, kto ma ochotę na Tort bezowy?" Składnika:8 białek (wielkość M)300 g cukru1 łyżeczka octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej400 ml śmietanki 30%2 łyżeczki cukru pudrumały granat1 tabliczka białej czekoladySposób przygotowania:Białka ubijamy do białości, stopniowo dodając cukier. Gdy Masa będzie zwarta dodajemy ocet i mąkę ziemniaczana, mieszamy.Blaszkę z piekarnika

Słodkie Przyjemności
TORT "PLASTER MIODU" 2561

( Recipe in English )  Kiedy zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je upiec. Bardzo spodobał mi się efekt dekoracyjny, jaki uzyskuje się używając folii bąbelkowej. Ciasto

Przepisy Aleksandry
Biszkopt z 2 jajek 183

łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów. Smacznego

Blondynka Gotuje
Ciasto z gruszkami 238

lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy 20 cm równie dobrze spisze się niewielka(...)Jeśli czekoladowe wypieki to Wasze ulubione zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki czekoladowo bananowe (pyszne i wilgotne), ciasto czekoladowe – idealne także jako baza do tortów, robiłam z niego np. Tort Elsę , chrupiące, delikatne czekoladowe ciasteczka , ciasteczka brownie lub rogale czekoladowe . Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 120 g cukru

Ciastkozercy
TORT SACHERA 204

weekend przygotowałam tort Sachera. Specjał ten ma bardzo ciekawą historię powstania która to znalazła swój finał w sądzie. Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto pomyślałam sobie zwykły  murzynek, ale już po skosztowaniu pierwszego kęsa wiedziałam że się pomyliła. Jest niezwykle czekoladowy idealnie komponuje się  z dżem morelowym którym jest przełożony, a to wszystko polane czekoladą po prostu pycha(...)wszyscy domownicy uznali że jest smaczny Składniki na ciasto 100g cukru 150g gorzkiej czekolady 150g masła 150g mąki 6 jajek 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do piczenia Masa dżem morelowy polewa 150g cukru 150g gorzkiej czekolady 80g wody Sposób przygotowania cista Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie pozostawić do ostygnięcia. Z białek ubić sztywną pianę,   masło utrzeć

RAROSSA
Tort dla Olgi 207

takie biszkopty.  Każdy z nich przekrojony jest na pół (zależało mi aby tort był stabilny i nie zniszczył się w transporcie.) Biszkopt (Przepis na jeden- do tego tortu upiekłam takie dwa) 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną piane. Dodać(...)Schłodzoną masę czekoladową ubić.  Nie ubijać za długo aby krem się nie zważył.   Zrobić dzień wcześniej galaretkę truskawkową (według przepisu na opakowaniu).  Wlać ją do okrągłego naczynia, rozmiarem podobnym do rozmiaru tortownicy. Odstawić aby stężała. Później okrągły blat galaretki przełożyć na pierwszą cześć biszkoptu, przykryć kolejnym blatem biszkoptowym, nałożyć krem i tak aż powstanie tort.  Każdy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania