masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej(...)ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia. W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę. Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając. Teraz dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i miksuj całość na gładki krem. Krem wsadź do lodówki. KREM
Słodko-Słony Świat IlonyJeden z najlepszych tortów bezowych jakie do tej pory jadłam, jest po prostu obłędny. Idealny na święta lub szaloną noc Sylwestrową. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort bezowy z ajerkoniakiem Składniki Składniki na bezę: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Składniki na krem: 400 g masła 360 ml ajerkoniaku 120 g cukru pudru(...)koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, miksujemy. Na dwóch blaszkach z piekarnika układamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy 23 cm. Na każdą blaszkę wykładamy po połowie masy bezowej i rozsmarowujemy. Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C z termoobiegiem jedna pod drugą, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 C i suszymy bezę przez 90 minut
To co lubię - gotuję i polecamTort Szwarcwaldzki, to jeden z moich ulubionych tortów. Piekłam go już dużo razy, za każdym razem był większy, ostatni tzn. ze zdjęcia, miał około 4kg. Smakowo jest bardzo dobry, lekki i nadaje się praktycznie na każdą okazję :) Dużo napisałam na temat tego jak go przyrządzić, ale starałam się wymienić różne opcje, aby każdy dopasował coś dla siebie, w zależności(...)dokładnym wymieszaniu, przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy na około 20 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto kroimy na 3 warstwy. Kompot wiśniowy przecedzamy przez sito i odkładamy na bok tyle sztuk wiśni, ile chcemy mieć kawałków tortu. Z tej porcji śmiało
Smakowy RajGotujemy budyń, zestawiamy z ognia i dokładnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ananasów dokładnie odsączamy i dodajemy do kremu. Poncz: szklanka wody 3 łyżeczki cukru 3-4 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru wanilinowego Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, doprowadzamy(...)biszkoptu i nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę kremu ananasowego, równo rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, rozprowadzić resztę kremu ananasowego i przykryć ostatnim blatem, który również nasączyć. Cały tort wraz z bokami smarujemy kremem śmietanowym. Dekorujemy wedle uznania i wkładamy do lodówki
Anielskie wypiekiSernik na zimno z mlekiem skondensowanym z brzoskwiniami i galaretką to szybkie oraz smaczne ciasto, które sprawdzi się przy każdej okazji. Podstawowa masa twarogowa składa się
Di gotujeKrem z brzoskwiń to pyszny brzoskwiniowy krem z budyniem. Krem jest delikatny w smaku, dlatego polecam dodać do kremu frużelinę brzoskwiniową, która go wzmocni. Masę wykorzystałam
Słodki PomysłPlanowałam upiec tort Pawlowej z malinami, ale nareszcie nadarzyła się okazja na przygotowanie trudniejszego deseru o tym samym smaku, ale w zupełnie innej formie. Bo z myślą zrobienia rolady bezowej nosiłam się od wielu miesięcy. To deser wymagający czasu, cierpliwości, delikatności i właściwego doboru masy będącej nadzieniem. Masa musi być delikatna, by beza nie straciła swojej lekkości. Musi mieć też
Weekendy w domu i ogrodziePotrzebujesz ciasta lub tortu urodzinowego, a nie masz piekarnika...To żaden problem! Zrób ciasto z patelni. Twoi goście nawet się nie zorientują, że nie było pieczone. Nie wierzysz ? To wypróbuj ten przepis - blaty a'la biszkopty z kawałkami gorzkiej czekolady smażone na patelni i przełożone masą śmietanową o smaku Kasztankowym. Pycha - efekt z pewnością Cię zaskoczy 😉 Mnie zaskoczył
Kuchnia MagdaLenyBardzo popularne ciasto ze szpinakiem, które robi wizualne wrażenie. Ale czy jest aż tak dobre pomyślałam? Nie było innego wyjścia jak je upiec. Pięknie wyrosło
Pani na deserPełnia lata, aż prosi się by wykorzystać owoce z ogrodu i zrobić mini torciki z kremem budyniowo-kokosowym , dzięki kremowej masie i nasączeniu ponczem wprost
Wanilia i Kardamonkroimy na 3 części i nasączamy blaty (jeśli tort mają jeść dzieci ja używam wody z cytryną i cukrem z wanilią). Rozsmarowujemy połowę frużeliny, a na frużelinę połowę kremu kokosowego. Przykrywamy drugim blatem i znów smarujemy frużeliną i kremem. Dekorujemy dowolnie, ja raz dekorowałam go rozpuszczoną białą czekoladą, a raz masą cukrową
Cynamonowe szczęścieObłędny w smaku: herbatnikowy spód oraz lekka jagodowa pianka. PYCHOTA!!! SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g herbatników maślanych 50 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 g
słodki bratekTort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję
Szybko Tanio Smacznie