masa do tortu - 6951 przepisów (strona:186/464)

Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek 139

jest tort, który powstał w mojej głowie po zrobieniu dużej ilości kruchych ciastek . Zostałam z nadmiarem białek, więc konieczna była jakaś alternatywa dla bezy W ten sposób powstał super smaczny tort na biszkopcie orzechowym z białek z kakaowym mascarpone i powidłami. Spróbujcie, bo naprawdę warto Składniki na biszkopt: 7 białek 18 łyżek cukru Cukier waniliowy 300 g mielonych orzechów (około(...)masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. 2/3 masy wykładam do tortownicy (18-20cm średnicy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Biszkopt odstawiam do wystudzenia (“biszkopt” najczęściej opada i jest w środku wilgotny, ale to normalne ). 1/3 masy wykładam na blaszkę

Słodki sentyment
Biszkopt kakaowy 257

przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy do naszej zakładki ‘Torty’- tam znajdziecie wiele pysznych pomysłów! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao szklanka cukru 1 łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej oraz osiem łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy

Domowe Torty
Tort czekoladowy 247

Tort osiemnastkowyA to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste.Składniki:na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na piane dosypując stopniowo cukier ( zaczynany dosypywać cukier, gdy już pojawi się piana(...)ucierać Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło  około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek układamy

Proste Potrawy
Tort winogronowy 227

tortu. Blaty maślanego ciasta, pachnącego wanilią, pokryte cienką warstwą słodkiej winogronowej konfitury. Do tego dekoracja z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej i mrożone, orzeźwiające winogrona. To prawdziwie królewski tort! * SKŁADNIKI na formę 18-20 cm Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 200 g masła 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)winogron ½ szklanki cukru sok z 1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Ciasto (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.) Masło ubij mikserem do białości, następnie zacznij dodawać cukier, cały czas ubijając. Do masy wbijaj kolejno jajka i żółtka, nie przerywając miskowania. Pod koniec wlej ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i zacznij powoli dodawać do maślanej masy, miksując

Food Square
Tort urodzinowy 164

Miał być zwykły placek , ale padło na tort. Miał być mały a wyszedł dwupiętrowy. Właściwie przez przypadek zrobiłam tort urodzinowy z dwóch biszkoptów , przekładany dżemem wiśniowym oraz kremówką. Do tego orzechy i tarta czekolada. Zapraszam !   Składniki : Biszkopt :  * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki tortowej  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki(...)siekanych orzechów włoskich i laskowych  * słoiczek konfitury wiśniowej * tarta czekolada mleczna oraz gorzka * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki cukru  Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny

Magiczne Życie Marty
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 175

Czekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą

Kuchnia MagdaLeny
Torcik z masą jeżynową i porzeczkami 212

Składniki: Biszkopt z 4 jaj 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa jeżynowa

Pychotkaaa
Kluski leniwe 276

Chciałam przypomnieć kluski leniwe, w wielu domach dzisiaj zapomniane. A przecież są proste w zrobieniu i pyszne w jedzeniu. U mnie wersja z cynamonem i jogurtem

Humanistka w kuchni
Tort z mascarpone i frużeliną malinową 266

wody, sok z 1 cytryny, czubata łyżka cukru Składniki na krem: 750 ml śmietanki kremówki 750 g serka mascarpone 9 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie: jeżeli tort będzie przewożony 3 opakowania fixu do bitej śmietany Składniki na frużelinę : 500g malin (mogą być mrożone) 1/4 szklanki syropu malinowego 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)Mąki przesiać i wymieszać, W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, Do ubitych białek pomału w 4 partiach dodać cukry i dalej ubijać, Dodać żółtka nadal ubijając, Do masy jajecznej małymi partiami dodawać mąki, całość delikatnie wymieszać łyżką (nie ubijać), Masę przełożyć do tortownicy, biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, Po upieczeniu biszkopt wyjąć

tyfranbox
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 282

galaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę pomarańczową(...)Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia.  3. Przełożenie Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy 1/3 kremu brzoskwiniowego i dokładnie rozprowadzamy go po bokach by nie było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie odkładamy na ok 30 minut do lodówki- wykładamy 1/2 kremu brzoskwiniowego- biszkopt- cały tort smarujemy

Kuchnia w czekoladzie
Śmietanowy tort jeżynowo - malinowy 240

Szukacie pomysłu na tort na specjalną okazję? To propozycja dla Was. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i pięknie się prezentuje. Składniki:1 litr śmietany 36%300 ml konfitury malinowej250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny)śmietan-fix 2sztna biszkopt6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito1,5 szklanki cukruBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)cukier ubijamy ponownie na sztywną masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylewamy do tortownicy o średnicy od 22 max do 24 cm. Pieczemy 50 minut  220 stopni C Wykonanie krem:Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy śmietan-fix, do jednej miski przekładamy 1/3 śmietany dodajemy 150 ml konfitury malinowej

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowy biszkopcik czekoladowy 202

pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy [średnica max. 2ocm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 30 do 35min, do tak zwanego(...)zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie okrajamy boki nożem i delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Bezglutenowy biszkopcik czekoladowy pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tort z kremem adwokatowym 319

wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca.Ponadto w sklepie znajdziecie duży asortyment towarów nie tylko kuchennych. Współpraca i kontakt z sklepem jest  rewelacyjny(...)małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut w 170 st. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż do uzyskania dwóch placków. Na pierwszy placek wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto z wiśniami bez pieczenia. 384

zimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość się połączy. Jeśli masa zrobi się odrobinę rzadka nic nie szkodzi. Pod wpływem chłodu powinna się ściąć. Masę przekładamy na herbatniki uważając żeby się nie podniosły, Wstawiamy do lodówki. Na sztywną masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy(...)zimnego mascarpone i 250 ml zimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość się połączy. Jeśli masa zrobi się odrobinę rzadka nic nie szkodzi. Pod wpływem chłodu powinna się ściąć. Gotową masę przekładamy na wiśnie i schładzamy. Przed podaniem wierzch posypujemy czekoladowymi wiórkami. Uwagi Jeśli szukacie innych przepisów z wiśniami

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik truskawkowy na zimno 231

żelatynę, wymieszaj. Kiedy mus zacznie gęstnięć wylej na schłodzoną masę serową. Rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Trzymając za szypułki zanurzaj truskawki w czekoladzie. Resztę czekolady rozprowadź na gładkiej powierzchni, u mnie to marmurowa deska. Kiedy czekolada zastygnie zdrapuj ostrym nożem, tworząc w wióry. Udekoruj tort truskawkami i czekoladowymi wiórkami.   Spara Spara Spara Spara

codojedzenia
Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym (bez żelatyny) 221

znalazłam, a mało tego taką wisienką na torcie będzie cena, bo na dzień dzisiejszy w sklepie Garneczki forma ma bardzo atrakcyjną cenę promocyjną,  jedyne 19 zł. Normalnie, aż ma się ochotę zamówić od razy dwie, a nawet trzy :) Wracając do samego sernika, nie ma potrzeby użycia żelatyny, bo masa serowa jest niezwykle kremowa, fajnie się kroi. Przepis powstał

Blondynka Gotuje
Ciasto Czekoladowe z Kremem z Czerwonej Porzeczki 237

Miał być placek, wyszedł tort? A może placek? W każdym bądź razie bardzo smaczne ciasto. Nie będzie przekroju, bo placek pojechał na imieniny mojego taty, ale i tak wszystko widać. Cisto czekoladowe, mokre i mięsiste przekroiłam na dwa w miarę równe blaty. Blaty upiłam advocatem, masa kremówkowa z mascarpone i domowym dżemem z czerwonej porzeczki, który zrobiłam latem. Stał biedny

Blondynka Gotuje
Cukrowe różyczki 258

Cukrowe różyczki Cukrowe różyczki to efektowna i nietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu. Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki(...)Brzegi możemy dodatkowo spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych do największych.  Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami. Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
CZEKOLADOWY TORCIK Z WIŚNIAMI NADWIŚLAŃSKIMI 220

śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa tort jest obłędny! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU... SKŁADNIKI: CIASTO: -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietanki 36% - 2 czekolady mleczne

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania