Składniki: -0,5 kg. karkówki -0,5 szklanki oliwy z oliwek -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka musztardy dijon -2 łyżki ketchupu -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżeczka majeranku -1 łyżeczka ostrej papryki -2 łyżeczki słodkiej papryki -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Do miski wlewamy oliwę z oliwek
Magia jedzenia.Surówka z kalarepy z marchewką. Idealna do obiadu. Podałam ją z młodymi ziemniaczkami i pieczoną karkówką. Bardzo lubię młodą kalarepę w surówkach, faszerowaną czy w zupie. Pamiętam jako dziecko zawsze jadłam ją na surowo jak jabłko prosto z ogródka. A ja polecam Wam kalarepę zapiekaną Składniki 1 duża kalarepa 1 średnia marchewka 1/2 pęczka koperku 1 jabłko 1 łyżeczka posiekanego
O kuchni z uczuciemmięsa i indywidualnych predyspozycji piekarnika. Po upieczeniu wyjąć goździki, a przed krojeniem chwilę odczekać, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia. Zobaczcie również przepis na pyszną karkówkę z kminkiem
Kuchcik gotujeZamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zachęcam do poszerzenia grillowego menu o sezonowe szparagi. Ich lekko gorzki smak świetnie współgra z ostrą musztardą i wyrazistym boczkiem. Składniki: Pęczek szparagów (zielonych lub białych) Boczek parzony plastry (tyle szt. ile szparagów) Musztarda dijon Sól, cukier Sposób przygotowania: Szparagi obieramy (białe) lub odrywamy końcówki (zielone). Gotujemy we wrzątki z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki
Pyry na Gazwiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami. A u was jak się jada gołąbki? Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu 5 suszonych pomidorów 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pierzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki
Obiad gotowysprzyja to grillujemy na świeżym powietrzu. Gdy już grillujemy mięsa, kiełbaski czy kaszanki to i sałatkę można zrobić. Oczywiście grillujemy to co lubimy : od mięs po warzywa. Ja do karkówki przygotowałam ekspresową sałatkę. Raz, dwa i gotowe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnilubi. Czasem należy zmienić lud barbarzyński w cywilizowany i podać mu coś, co ładnie wygląda. Lud barbarzyński zaciekawiony spróbuje i może uda nam się wyciągnąć z krainy tłustych karkówek i kiełbas chociaż jednego osobnika, który na widok warzyw nie będzie dostawał drgawek. Próbujmy! Idealną sałatką na grilla, a jednocześnie pyszną i pięknie wyglądającą, jest sałatka z botwiny. Bardzo prosta
ladykitchenmnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂 składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/ 2 cebule smalec do smażenia lub inny tłuszcz sól.pieprz,papryka
Ugotujmy Cośskładniki: ok. 500 g schabu lub karkówki 10 pieczarek,małych 10 pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1/2 papryki czerwonej 2 cebule czerwone wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do dużej szklanej miski. Pieczarki oczyszczamy. Wszystkie warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cukinię kroimy
Domowy Smak Jedzeniasurówkę zrobiłam z rzodkiewką. Połączyłam ją z porem. Dwa warzywa o intensywnym smaku bardzo dobrze razem smakują. Surówka idealna do obiadu ale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanej karkówki czy kiełbaski. składniki: 400 g pora ( biała i jasnozielona część ) 400 g rzodkiewek 2-3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu sól ziołowa do smaku Pora pokroić
Monia miesza i gotujecoś wyjątkowego. W związku z tym, że nadeszły w końcu ciepłe dni i sezon grillowy rozkręcił się na dobre mam propozycję dla wszystkich, którym znudziła się już poczciwa karkówka. A wiadomo, jak grill to musi być też piwko! Dlatego przedstawiam przepis na obłędne szaszłyki z grillowanymi krewetkami w pysznej glazurze z piwem Tyskie , miodem i octem balsamicznym. Jest to świetne
karmelowyDzisiaj kolejny przepis na grilla. Tym razem zajęłam się młodymi ziemniaczkami. Kiedy zobaczyłam małe ziemniaczki na straganie od razu pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do grillowanej karkówki Oczywiście ziemniaki są dobre same w sobie, więc można je bez przeszkód wrzucić na grill bez dodatków. Ale uwierzcie mi dzięki temu, że zamarynujemy je wcześniej będą o niebo lepsze. Dodatkowo dzięki wędzonej
PatiGotujepostanowiłam przygotować je bez zawijania. Efekt mnie zaskoczył, naprawdę są równie pyszne co klasyczne! Jeśli uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego przepisu Gołąbki bez zawijania Składniki: 700 g mielonego mięsa (karkówki, łopatki lub szynki) pół główki kapusty białej lub włoskiej 300 g ryżu 1 jajko 2 ząbki czosnku pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy
PatiGotujeZakochałam się w niej ❤ Lekka i orzeźwiająca, a przy tym bardzo prosta w wykonaniu - jedynie 4 składniki i 10 minut pracy! Idealnie pasuje do dań z grilla, np. do karkówki lub piersi z kurczaka, a także do obiadu - u mnie idealnie sprawdziła się z pieczonym kurczakiem i pieczonymi ziemniaczkami 😋 Można podać ją również samą z grzankami. Dla mnie to sałatka
Kuchnia MagdaLeny