Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć 276polsku, węgierskiego ni w ząb nie rozumiemy - zamawiamy więc pieczeń po cygańsku ze smażonym grzebieniem ze słoniny i pieczonymi z smażonymi w papryce ziemniakami i pokrojoną w paski karkówkę z grilla ze grzybami, papryką i cebulą z dodatkiem pysznych kluseczek. Porcje ogromne, wszystko apetycznie podane, ceny zaskakująco miłe w granicach 18 -20 zł za danie. Do tego pyszny wytrawny
Kulinarne przygody Gatity
Gulasz korzenny z migdałami i rodzynkami 279Składniki (4 porcje): 600 g mięsa (łopatka, karkówka ) po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, kurkumy, chili 3 łyżki miodu gryczanego ząbek czosnku duża cebula 50 g rodzynek 50 g obranych migdałów sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż
Menu Zdrowia
Zupa gulaszowa z fasolą 220opisać ją jednym słowem, powiedziałabym, że jest sycąca. Nie - lepiej: rozgrzewająca. Albo aromatyczna. A może gęsta. Na pewno pyszna. Chyba jednym słowem się nie da:) Składniki: 400g wołowiny (karkówka, udziec) 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ajvaru 1 litr bulionu
Obiad gotowy
Pieczona karkówka w indyjskiej marynacie. 317zrobiłam tego wcześniej! Domowe mięso smakuje wręcz wybornie! Ze sklepu może się schować ... ;-) Polecam! A potrzebne składniki marynaty tradycyjnie możecie zakupić w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 1,5 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki przyprawy tikka masala Skworcu 1 łyżka przyprawy tandoori masala Skworcu 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego pół łyżeczki czerwonego pieprzu Skworcu (wcześniej zmielonego) 1 łyżka suszonych
Radość kipiąca uśmiechem.
Katsu – japoński sos śliwkowy 278przez 15 minut, a następnie zmiksuj. Dopraw sos solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Sos idealnie pasuje do wieprzowiny. Karkówka nadziewana śliwką jest wspaniała! Sos jest bardzo aromatyczny, słodko kwaśny i gęsty. Przypomina w smaku BBQ sos ale jest mniej słodki mimo tak dużej ilości suszonych śliwek. Nie zawiera też tyle
codojedzenia
Gulasz korzenny z migdałami i rodzynkami 216Składniki (4 porcje): 600 g mięsa (łopatka, karkówka ) po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, kurkumy, chili 3 łyżki miodu gryczanego ząbek czosnku duża cebula 50 g rodzynek 50 g obranych migdałów sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż
Menu Zdrowia
Gulasz wieprzowy 244wzbogadzić danie w dodatkowe witaminki. Mile widziany obok gulaszu jest również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Mi ł ego pichcenia😊 Składniki: mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta pół szt, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki., koncentrat 2 łyżki, m ą ka pszenna 3 łyżki, woda lub bulion
kulinarne odsłony pati
Salsa pomidorowa – jak przygotować 224idealnie pasuje nie tylko do kuchni meksykańskiej. Będzie doskonałym dodatkiem np. do bagietki, tortilli czy nachos. Dobrze przygotowana salsa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs np. karkówki. Nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na przygotowanie salsy, każdy przygotuje ją trochę inaczej – na swój sposób. Jeden doda trochę mniej cebuli, a inny więcej pieprzu i soli. Poniższy przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos czosnkowy do grilla 262Końcówka sezonu grillowego zbliża się niebłagalnie, a co oczywiście jest nieodłącznym kompanem kiełbaski i karkówki z grilla oczywiście sos czosnkowy. Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 8 – 10 Składniki: 1 serek homogenizowany naturalny (200 g) 2 ząbki czosnku ½ łyżki ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Do serka dodać zmiażdżony czosnek i zmiksować
KuchniaWeDwoje.pl
Zupa gulaszowa z kaszą pęczak 309węgierska zupa gulaszowa, ale jej bardzo smaczna wariacja, równie treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z mięsem wołowym (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii. Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały mroźne i jakże
Kraina Miodem Płynąca
Pieczeń cielęca z miodem i cebulą 268Pyszne mięso dziś przedstawiam. Cielęcina to bardzo delikatne mięso i trochę mdłe, wystarczy je dobrze przygotować aby było pyszne i aromatyczne. Ja tutaj zakupiłam karkówkę cielęcą w siatce ale równie dobrze można zakupić mięso i albo je związać sznurkiem albo włożyć samemu w siatkę. Można również upiec samo bez zabezpieczeń ale wówczas może być mniej soczyste. Dodatek cebuli i miodu
Moje Małe Czarowanie
KARKÓWKA W SOSIE Z CYNAMONEM, GOŹDZIKAMI I MIODEM 196WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów karkówki, 3 mniejsze marchewki, 2 większe cebule, około 500 ml bulionu (może być z kostki), 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego, płaska łyżka miodu, 4 goździki, szczypta cynamonu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz cayenne, sól i pieprz (świeżo
JejKuchnia
Karkówka gotowana w mleku 309smakuje z świeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną . Składniki 1,5 kg karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki papryki czerwonej 3 łyżki warzywka 10 ziaren pieprzu kolorowego
Mój Smak
Rozmowa przy kawie 253którym dawno zapomniałam. Z blogu korzysta również mój najstarszy syn, który już z nami nie mieszka, a tęskni za moim jedzeniem. Często dzwoni i mówi, że dzisiaj zrobił karkówkę w warzywach czy perski kebab . Zdarza się nawet, że synuś upiecze ciasto… Po kawie i cieście udałyśmy się do laboratorium. Tutaj pracuję i eksperymentuję podobnie jak w mojej kuchni! Muszę
codojedzenia
Schab parzony 10 min 338przygotowanym schabie? Do kanapek już wiemy, że pasuje idealnie, ale podgrzany sprawdzi się również jako danie obiadowe. W taki sam sposób możecie przygotowywać inne mięska jak np. karkówkę. Możemy również eksperymentować z przyprawami dodawanymi do wody. Do parzenia schabu, warto wybierać kawałki mięsa dość wąskie, wtedy cały płat mięska lepiej przejdzie przyprawami. Wody dodajemy tyle, aby mięso było przykryte. Ilość
Mieszam w Garnku