Kiedy pierwszy raz użyłam miodu do marynaty do mięsa (wówczas była to miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla), stwierdziłam, że to dodatek idealny. Kiedy więc trafiłam na tę marynatę w Kuchni na Obcasach , nie mogłam się powstrzymać przed jej wypróbowaniem. Kto choć trochę mnie zna, zna też moją słabość do imbiru... ;-) Po upieczeniu kurczak jest soczysty, z chrupiącą skórką
Zielona KuchniaWędzona i parzona karkówka i szynka Wędzony i parzony boczek i polędwica
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.rękoma. Nawet sos ściekający po policzkach zostaje wybaczony. Takie jedzenie naprawdę cieszy. Wieprzowina na ostro to eksplozja smaków. Wieprzowina na ostro Składniki: na 8-10 kanapek 1,5 g karkówki bez kości 200 wędzonego boczku 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili
codojedzeniaDelikatna cielęcinka, o tak! WARTO SPRÓBOWAĆ! SKŁADNIKI : 500g cielęciny (u mnie karkówka) 1 duża papryka(pokrojoną w kostkę) 1 mała cukinia (o rana że skóry, pokrojoną w kostkę) 1 cebula( posiekana dość drobno) 1 puszka pomidorów (zblendowana) 2 ząbki czosnku (posiekane, bądź przeciśnięte) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżeczki słodkiej papryki
Mamuśka wraca do formymożna doprawić własną ulubioną mieszanką przypraw albo wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do grilla, których jest duży wybór. Może być przyprawa uniwersalna do mięsa i warzyw, do szaszłyków lub do karkówki, każda będzie pasowała. składniki: 500 g wiejskiej cienkiej kiełbasy 2 małe cukinie po 250 g, u mnie żółta i zielona 2-3 cebule, u mnie żółta i czerwona 2 papryki
Monia miesza i gotujeJeżeli znudził Wam się topowy sos czosnkowy , zachęcam przygotować właśnie tzatziki. Sos należy podawać je zawsze mocno schłodzony, ponieważ w takiej wersji smakuje najlepiej. Będzie również doskonały do grillowanej karkówki czy kurczaka z grilla – Wasi goście będą zachwyceni. Oczywiście, jak to bywa w moich przepisach, sos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Najlepszy z ogórkami zerwanymi prosto z działki Możecie
Kuchnia BazyliiNiby zwykły, panierowany schab, a jednak trochę inny. Przepis powstał z modyfikacji przepisu na karkówkę podpatrzonego na blogu Di gotuje . Tak przygotowany schab często gości na naszym stole. Przepis jest niezwykle praktyczny, gdyż mięso może sobie trochę poleżeć w marynacie. Po usmażeniu jest pyszne i kruche. 1 kg schabu bułka tarta smalec do smażenia Martnata: 2 jajka
Praktyczna plSurówka z kapusty pekińskiej to znakomity i bardzo popularny dodatek do obiadu. Można ją przygotować na wiele sposobów. Oto jeden z nich. Świetnie nadaje się też do karkówki z grila Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej kilka plasterków szynki wieprzowej wędzonej 2 średnie owoce papryki czerwonej 10 dag sera żółtego 3 łyżki gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY
Praktyczna plTeraz czas na polędwiczkę. Prawdę mówiąc możecie tak przyrządzić również karkówkę, też będzie smaczna. A moja wersja jest w marynacie z czarnej porzeczki. Wyszło pysznie ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieJeżeli znudził Wam się topowy sos czosnkowy , zachęcam przygotować właśnie tzatziki. Sos należy podawać je zawsze mocno schłodzony, ponieważ w takiej wersji smakuje najlepiej. Będzie również doskonały do grillowanej karkówki czy kurczaka z grilla – Wasi goście będą zachwyceni. Oczywiście, jak to bywa w moich przepisach, sos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Najlepszy z ogórkami zerwanymi prosto z działki Możecie
Kuchnia BazyliiZdążyłam z grillem w ostatniej chwili przed pogorszeniem pogody. Oprócz kiełbasek, kaszanki, karkówki i boczku, które muszą otwierać sezon grillowy, przygotowałam grillowane roladki z boczku. Bardzo je lubię, gdyż nie trzeba na nie długo czekać, w zasadzie wystarczy, aby boczek się apetycznie zrumienił, a reszta składników pozostaje krucha. Kombinacji smakowych jest mnóstwo, w zasadzie możemy zawinąć w boczek wszystko
Pieguskowa Kuchniagarnku czy upiec w piekarniku. To danie, które można przygotować nieco prędzej np na imprezę, a potem tylko wystarczy podgrzać. Takie odgrzane są jeszcze smaczniejsze. Żeberka obok roladek z karkówki to dwa dania, które uwielbiam, ale podstawą jest kapusta kiszona dobrej jakości, najlepiej domowa. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy kiszą kapustę, ale warto poszukać w pobliżu naszego miejsca zamieszkania
Pieguskowa Kuchniaszklanki soli 1 czubata łyżka cukru 15 ziaren pieprzu czarnego 15 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 3 zmielone goździki 5 kilo mięsa dowolnego ,jakie kto lubi ,u mnie karkówka dodatkowo 1 łyżeczka saletry 5 ząbków czosnku Wykonanie Wodę zagotować z przyprawami .Po wystygnięciu dodać 1 łyżeczkę saletry i 5 ząbków czosnku. Całość wymieszać .Mięso włożyć do kamiennego garnka (może
w mojej kuchnioleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka sól pieprz czosnek zioła prowansalskie oregano Składniki na farsz: 150 g łopatki wieprzowej 150 g karkówki wieprzowej 30 g smalcu 150 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę o średnicy ok 22 cm dokładnie wylepić gotowym
Ola la LCHFdzieciństwa uwielbiam wyjadać mięso z rosołu czy innej zupy. Zdecydowanie bardziej lubię wszelakie gotowane pulpety niż smażone mielone. Tak już mam 😊 Dlatego kiedy mąż ma na obiad soczysty kawał karkówki, ja gotuję dla siebie zupę, albo jakieś mięsko w sosie (najchętniej koperkowym). I tym sposobem wszyscy są zadowoleni 😉 A, że sos chrzanowy robię bardzo rzadko, mając fajny kawałek chudej
Walijskie Pichcenie