masa do tortu - 6951 przepisów (strona:169/464)

Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym 190

lodówce, ale nie za długo. Masa po schłodzeniu powinna być gęsta, a nie twarda. Babeczki najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz

Słodki Pomysł
Tort czekoladowy z cytrusami 163

ciasta uzyskaliśmy dwa blaty tortu.  Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, 60 g roztopionego masło, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka starta z 2 pomarańczy, szczypta soli Jajka z cukrem umieścić w misie miksera i ubić na puszystą, jasną masę, która znacznie zwiększy swoją objętość(...)krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady, 330 g śmietany 18%, 8 łyżek cukru pudru Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przestudzić i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Do masy następnie dodać cukier puder i ponownie dokładnie wymieszać, aby pozbyć się grudek cukru. dodatkowo : syrop z klementynek do nasączenia ciasta Każde z ciast przekroić na pół, tworząc cztery blaty ciasta. Dolną

Plate of Joy
Tort Oreo 1191

kocham mojego brata. Dlatego postanowiłam specjalnie z okazji jego urodzin upiec dla niego tort, który od początku do końca będzie smakował jak wspomniane wcześniej ciastka. Ciasto czekoladowe użyte w tym torcie jest ciężkie, gęste i mięsiste, mocno czekoladowe- prawie jak brownie. Krem lekki o konsystencji dość zbitej. Dekoracja powstała ze zmiksowanych ciastek. Polecam wypróbować. Składniki (na tortownicę o średnicy(...)blaty. Składniki kremu miksuję do momentu aż masa znacznie zgęstnieje. Około 10 ciastek Oreo kroję na pół, resztę miksuję w malakserze na drobno*. Pierwszy blat toru kładę na płaskiej powierzchni, nakładam połowę kremu, posypuję częścią zmiksowanych ciastek i przykrywam drugim blatem lekko dociskając. Następnie boki i wierzch tortu smaruję resztą kremu (6-7 łyżek kremu odkładam) i posypuję wierz

Mango Papaja
Tort z kremem malinowym ze świeżymi malinami i borówkami 196

gram borówek 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody - Dodatkowo: 50 gram malin do dekoracji 100 gram borówek do dekoracji 150 ml śmietany kremówki na wierzch i boki tortu niepełna łyżka cukru pudru pół opakowania śmietan fixu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody sok z połowy cytryny wymieszana z 1/4 szklanki wody i z połową łyżki cukru(...)niezbyt długo. Dodać stopniowo żelatynę i krótko wymieszać. Masę podzielić na pół. Jedną połowę schować do lodówki. Do drugiej dodać 200 g malin i krótko wymieszać. Schować do lodówki. 150 ml śmietany ubić z niepełną łyżką cukru pudru i z połową śmietan fixu - będzie to krem na wierzch i na boki tortu. Jedną część biszkoptu nasączyć, nałożyć krem malinowy

Wołowina od rekina
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 228

autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe z masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Sernik o smaku krówki autorka: edytaha | blog: Kuchenne zapiski CIASTO(...)blog: Mania Wypiekania Tort kokosowy z karmelem i wiśniami autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Pyszna :) Najlepsza :) Super słodka :) och i ach :) Kajmakowo - czekoladowa tarta Lion autorka: Sandersik | blog: Ooomnomnomnom! Florentynki autor: feliks | blog: Wegańskie Wesele Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay. autorka: magasia | blog: Kulinarne Wyskoki Mazurek kajmakowy najprostszy autorka: eula | blog: eulawkuchni.blog.pl Muffiny z masą krówkową autorka: Gospodyni

Mania Gotowania
Tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami 173

Zwany inaczej tortem Mozarta tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami zrobiłem na urodziny mojemu kumplowi. Zachwalał! Zachwalali też goście. A Gruby Wałek rósł w oczach od wszystkich tych pochwał… Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki(...)krążku, na niego kładziecie drugi, znowu masa, kładziecie trzeci, znowu masa i na górę kładziecie czwarty. Wiem, że wyobraźnia Wam pewnie już nieźle pracuje… Pozostałą śmietanę znowu ubijacie, dodajecie łyżkę lub dwie łyżki cukru, trzeci serek mascarpone (znowu łyżka po łyżce) i robicie biały krem do obsmarowania tortu dookoła i od wierzchu. Na koniec obsypujecie wszystko resztą pistacji oraz

GRUBY WAŁEK
Tort truskawkowy cheesecake 207

się domyślacie wszystkie składniki na krem muszą być w pokojowej temperaturze. Udało mi się, krem wyszedł przepyszny! Z wielką chęcią zjadłam porcję tortu. Najważniejsze, że synuś był zadowolony! Tort truskawkowy cheesecake Składniki: tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 5 jajek rozbitych do szklanki 1 łyżeczka proszku dopieczenia szklanka mąki, objętościowo tyle samo co jajek w szklance szklanka cukru, objętościowo tyle(...)jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z jajkami. Wyłóż ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt spuść na stół z wysokości 60 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można upiec na dzień przed montowaniem tortu. Krem cheesecake z białą czekoladą

codojedzenia
Tort Pavlova 172

Dziś moje urodziny :) Dopiero wróciliśmy z urlopu więc chyba nie zdążę przygotować tortu ale dla Was i tak mam przepis. Tort Pavlova przygotowałam 2 tygodnie temu na urodziny męża. Szybki, z sezonowymi owocami i do tego pyszny. Zresztą kto lubi bezy ten wie ;) Polecam! 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli(...)papierem do pieczenia wykładamy gotową masę. Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut. Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku. Gdy już się wysuszy ubijamy śmietankę dodając do niej śmietanfix. Ubitą wykładamy na bezę. Na wierzchu układamy świeże owoce. Smacznego :) Artykuł Tort Pavlova pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tort czekoladowo-malinowy 109

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody Sok z połowy cytryny Krem

Słodki sentyment
Tort czekoladowy owoce leśne 2597

tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 16 cm, gotowy, po udekorowaniu kremem ma około 18 cm średnicy. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dosładzać, same biszkopty są bardzo słodkie). Masło na krem miksujemy na puszystą masę dodając po trochu cukier puder. Do ubitego masła dodajemy po łyżce zimny budyń, na koniec dodajemy po trochu kakao. Zanim damy całość można sprawdzić czy krem smakuje tak jak lubimy. Krem można nakładać na tort bezpośrednio przy użyciu noża lub szpatułki, można jednak użyć też worka strunowego

Ciastkozercy
Tort śmietanowy 377

Kubusiem Puchatkiem - który był motywem przewodnim przyjęcia urodzinowego mojej Dżoany :) Poniżej dowiecie się, jak postępować z takim kolorowym opłatkiem, aby idealnie się prezentował na torcie. Składniki (na tort o średnicy 25 cm i o wysokości 12 cm) 6 jajek z wolnego wybiegu (polecam od kur zielononóżek) 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki wody 3/4 szklanki mąki pszennej(...)wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo delikatnie (ale dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować). Ciasto wystudzić. Moja rada: tort warto zrobić dzień przed imprezą, wieczorem, aby w nocy mógł

Kulinarne Inspiracje
Rolada biszkoptowa z bananami 110

Przepis na pyszne delikatne ciasto z kremem budyniowym i serkiem mascarpone oraz z bananami, które idealnie współgrają z waniliowym smakiem masy i puszystym biszkoptem.   Składniki

Słodki Blog
SERNIK SADZONE JAJKO 139

Sernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z

Kuchnia MagdaLeny