masa do tortu - 6951 przepisów (strona:160/464)

Tort ze świnkami, czekoladą, kremem oreo i praliną migdałową. 199

mnie ;) Chciałam wykonać zewnętrzne dekoracje tortu z kawałków czekolady, ale pokruszyła mi się, więc zewnątrz jest posmarowany czekoladowym ganache.  Możecie pójść na skróty i obłożyć z wierzchu ciasteczkami czekoladowymi lub rurkami. W środku za to jest pyszna niespodzianka.  Chrupiąca pralina migdałowa i krem oreo, dla wielbicieli oreo. Świnki wykonałam z masy cukrowej -  Tu   znajdziecie instrukcję(...)wodnej rozpuścić czekoladę i dodać zmiksowane migdały, oraz pokruszone płatki śniadaniowe.  Na papierze do pieczenia narysować okrąg, odrobinę mniejszy od średnicy blatów biszkoptowych. Na tak przygotowany papier wylać masę pralinową, wyrównać, lekko ugnieść i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę.  Krem oreo 250 g mascarpone  500 g śmietany kremówki 8 pokruszonych (zmielonych ) ciastek oreo

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Halloween Babeczki Mumie 197

czekolady. Dekoracje można zrobić z kupnej masy cukrowej, ale bardzo dobrze sprawdzi się tutaj również ta domowa (i moim zdaniem jest dużo smaczniejsza). Składniki na babeczki Składniki na domową masę cukrową Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + serek mascarpone, kuwertura czekoladowa lub polewa   Po upieczeniu babeczki odstawiamy do przestudzenia. Lukier przekładamy do woreczka strunowego(...)przy innych przepisach halloweenowych np. na tort z Oreo lub babeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej.   Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka).   Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek

Ciastkozercy
Prosty sernik z ricotty 148

przygotowany herbatnikowy spód   wylać serową masę ,wyrównać wierzch. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.60 min.w temp.160 st.C.  Wierzch powinien się lekko przyrumienić. Uchylić piekarnik i pozostawić ciasto do przestudzenia. Wierzch sernika polać roztopioną czekoladą i  dowolnie udekorować. Podawać schłodzony. Mój sernik stał się okazjonalnym tortem i doskonale spełnił swoją rolę

Zakamarki mojej kuchni
tort orzechowy z chałwą 216

można by jeść i jeść. Niestety też bardzo kaloryczna ale przecież tortów nie jada się codziennie.  p.s. recepturę na biszkopt orzechowy podawałam już kiedyś w przepisie na tort orzechowy (tutaj) *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 8 jajek 3 łyżki bułki tartej 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie(...)mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Pozostałym kremem obsmarować boki tortu, resztę przełożyć do szprycy. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 216

dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska).    Składniki:Ciasto:300g mąki pszennej (użyłam tortowej)120g naturalnego miodu120g cukru pudru100g zmielonych orzechów włoskich1 jajko1 żółtko1 łyżeczka sody1 łyżka wodyKrem orzechowy(...)mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. 7. Placki przełożyć kremem (Nie całym! Proszę zostawić kremu na wierzch i boki tortu), co drugi dodatkowo posmarować jeszcze 1 łyżką powideł śliwkowych. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki

Mała Cukierenka
Tort owocowy 97

Może nie wygląda, ale to tort owocowy. W środku znajdziecie lekkie kremy z ananasem i brzoskwiniami. Nie za słodko i smacznie Składniki na biszkopt (18-20cm) 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej herbaty Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki

Słodki sentyment
torcik michałkowy 167

zachowają dłużej świeżość a na stole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta.   *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Michałki czekoladowe rozpuścić w kąpieli wodnej i wmiksować do śmietany. Masę wyłożyć na dolny blat biszkoptowy, przykryć drugim ciastem z dżemem. Krem z cukierków białych przygotować tak samo  i wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem boki i wierzch tortu udekorować bitą śmietaną  i orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort pomarańczowo - kawowy 127

obiecałam sobie, że od Nowego Roku kończę z pewnymi nawykami - m.in. z siedzeniem po nocach ;-) Ale to dopiero po Nowym Roku, póki co mam dla as przepis na fantastyczny tort, jaki stworzyłam sobie kilka dni temu na potrzeby pewnej okazji :-) Zachwycił wszystkich, przede wszystkim smakiem :-) A Was mam nadzieję zachwyci prostym wykonaniem i jakością biszkoptu - ten rzucany nigdy nie zawodzi(...)ponczu kawowym i układamy na masie, a na nich rozsmarowujemy kolejną część śmietany. Przykładamy drugim krążkiem, sączymy do drugą częścią ponczu I, a następnie wierzch i boki smarujemy ostatnią częścią śmietany. Dekorujemy w dowolny sposób - ja posypałam ziarnami kawy i cukrem kandyz (dzięki temu, że wygląda jak kawałki bursztynu, wygląda bardzo efektownie). Tort najlepiej smakuje schłodzony. P.S. Żeby tort był

Czary - gary w kuchni
Daimtårta - szwedzki torcik Daim 457

ciasta, ale potem zawsze żałuje, że nie pozostał przy torciku Daim... Czarna, mocna kawa to najlepszy dodatek do tego wyjątkowego ciasta. Duży plus za fakt, że już mały kawałeczek tortu syci tak jakbyśmy zjedli co najmniej wielki kawał każdego innego ciasta. Batoniki Daim można oczywiście kupić w szwedzkim sklepiku w Ikea, ale z tego co wiem są również dostępne(...)wrzucić mleczną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada ładnie się roztopi. Wymieszać na jednolitą masę. Batoniki Daim pociąć nożem na małe kawałeczki. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym kremem. Ciasto równomiernie posypać połamanymi batonikami Daim . Wierzch i boki tortu posmarować polewą z mlecznej czekolady. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez

maniapieczenia
Tort naleśnikowy, Sponsoring i Zapiski z Toskanii 165

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Czekolada w innej odsłonie:). Tort wymaga trochę pracy, ale wygląda naprawdę efektownie i smakuje wyśmienicie … Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)grudek). Wlewaj ciasto na patelnię małymi strumieniami i smaż cienkie naleśniki aż do wyczerpania masy (tylko pierwszego usmaż na rozgrzanym oleju). Wychodzi około 20 naleśników. Posmaruj każdy cienką warstwą czekolady, z wyjątkiem ostatniego. Możesz go posypać kakao lub udekorować w inny sposób. Odstaw tort do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 godziny. Ciężko wytrzymać, ale naprawdę warto! Ostatnio obejrzane

Qlinarnie i Qlinarnie
Tort Maltesers 161

wypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć.     Składniki na biszkopt:  - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które   zastępujemy kakao- 3 łyżeczki kakao- 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku(...)kostki masła o temperaturze pokojowej  ucieramy. Dodajemy  po łyżce zimnej masy jajecznej, ekstrakt waniliowy oraz rum. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Spód nasączamy sokiem pomarańczowym i  smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy warstwę kremu, następnie kładziemy kolejny blat – nasączamy sokiem, nakładamy krem i ostatni blat. Lekko nasączamy i cały tort pokrywamy kremem. Kuleczki maltesers przekrajamy na połówki (bardzo ostrym cienkim

mojewypiekiinietylko
Tort lodowy porzeczkowy 157

dokuczają, a ja mam dla Was orzeźwiający tort lodowy. Powstał na bazie śmietany i czerwonych porzeczek. Mega smaczne. Dekoracje ze śmietany można wykonać w dowolny sposób lub ułożyć na torcie cienką warstwę śmietany. Uwielbiam domowe lody bez żadnych dodatków chemii i ulepszaczy. Minimum pracy, maksimum smaku. Składniki 400 g śmietany kremówki 36% 1/2 kg czerwonych porzeczek 1,5 szklanki cukru(...)śmietaną. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę i umieścić w zamrażalniku. Kiedy lody będą już zmrożone, ubić 200 g śmietany z dodatkiem cukru pudru. Dekorować torcik według własnego pomysłu. Ponownie mrozić. Przed  degustacją lody należy wcześniej wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby lekko zmiękły. tort lodowy porzeczkowy

O kuchni z uczuciem
Tort retro cappuccino 114

Delikatny w smaku tort retro z kremem czekoladowym i cappuccino. Dla przełamania smaku dodałam trochę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru. Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody Sok z połowy cytryny

Słodki sentyment
Tort na biszkopcie z białej i gorzkiej czekolady ze śmietaną malinami i truskawkami. 246

ramach doskonalenia swoich umiejętności cukierniczych przygotowałem mu tort.   Jak go zrobiłem? Biszkopt z gorzkiej czekolady: -6 jaj -150 gram gorzkiej czekolady 60% -100 gram mąki TYP 405 -łyżeczka proszku do pieczenia -120 gram cukru pudru Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, łączymy w jedną masę. Czekoladę topimy i studzimy, łączymy ją z żółtkami - ucieramy. Dodajemy(...)jednej masy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Biszkopt z białej czekolady: Jak wyżej. Zamieniamy czekoladę gorzką na białą. Masa: -880 ml śmietany 36% -dwie łyżki cukru pudru -łyżeczka żelatyny -szczyta soli Śmietanę ubijamy około 12 minut mikserem na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Po tym czasie dodajemy cukier

BaRepas