Tort czekoladowy 165można upiec wcześniej. Krem robi się szybko i świetnie się smaruje. Tort czekoladowy na bazie tortu chlebowego Lucyny Ćwierczakiewiczowej Potrzebujemy 8 żółtek, 60g startej czekolady, 120g drobnego cukru, przyprawy korzenne /cynamon, goździki, gałka, kardamon, wanilia / Składniki miksujemy na puszystą masę pod koniec dodając startą czekoladę. Następnie dodajemy delikatnie mieszając po jednej łyżce ubitej piany z 4 jajek
Leśny Zakątek
Ciasto orzechowa kostka 214upieczemy je na święta do kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem zastąpi tort podczas przyjęcia. Ciasto orzechowe: 300 g zmielonych orzechów włoskich 8 jajek 250 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowo-orzechowa: 4 żółtka jajko 3/4 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g masła 125 g margaryny
Smakołyki Asi
Torcik bananowo-kokosowy 188Torcik bananowo-kokosowy jest rodzajem sernika na zimno, z bardzo puszystą masą z serka i chrupiącym spodem kokosowym. Odpowiedni na wakacje "pod Palmą" ;) albo inne
Bon appetit mon amie
Walentynkowy torcik truskawkowy 243spód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny
Kolorowa kuchnia Elki
Tort czekoladowy z kremem tofii 231Tort ten przygotowałam na specjalne zamówienie dla małego Kibica, który zażyczył sobie toffi i czekoladę. Wszystkie przepisy na krem o smaku toffi zalecały użycie masy kajmakowej, lub gotowego kremu z torebki. Żadna z tych opcji mnie nie przekonała i musiałam trochę pokombinować i poszukać, czegoś co bardziej będzie przypominało toffi. Znalazłam, zmiksowałam i uzyskałam pyszny lekki krem, który idealnie komponował
Cynamonowe szczęście
Sernikowy tort z malinami 490jest proste”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Sernikowy tort z malinami Składniki: Ciasto: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów Masa serowa: 4 żółtka 170g cukru szczypta soli skórka starta z 1/2 cytryny 250ml mleka 5 i 1/2 łyżeczki
Mała Cukierenka
Tort myszka Miki 346Tort urodzinowy dla małego Maksia, fana myszki Miki. Składniki Biszkopt x 3 ( 21 cm ) 3 x 2 jajka 3 x 2/3 szkl mąki 3 x 1/3
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Torcik tiramisu bez glutenu 222propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać. Torcik bez jajek, mąki pszennej jest prawdziwym pysznym tortem, a jego gorszą wersją. Biszkopty: 10 jajek przepiórczych 90 g cukru brązowego białego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru białego (rzadko go używam, ale brązowy niestety zmienia kolor kremu
Humanistka w kuchni
Szarlotka z masą orzechową 264https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis jest prosty, a efekt przepyszny! Kruche ciasto, soczyste jabłka i masa orzechowa z żurawiną - idealnie współgrają ze sobą. Ciasto nie
Di gotuje
torcik strażaka dla 4letniego Kuby 153Torcik składa się z trzech warstw biszkopta , masa budyniowa, czarna porzeczka i masa czekoladowa. Owoce to gruszki z zalewy . Dodatkowo delicje. genialna drabina , no cóż jedna sprawna druga za to mniej :) Wersja po , jak na drugi tort to uważam że całkiem nieźle wyszło
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Kostka karmelowa. 282Delikatny, mięciutki biszkopt przełożony pysznym, karmelowym kremem, a wszystko to obsypane chrupiącym krokantem. Numer jeden wśród tegorocznych, świątecznych wypieków. Bardzo polecam! Składniki na
Rozpustne gotowanie
104. Porzeczkowy kolorowy raj 265Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu
Jadło i czytadło
Sernik na zimno 266Składniki: masa serowa: 3 żółtka 2 szkl śmietany kremówki 30/36%- 2op 200g lub 1- 500g 0,5 szkl cukru 2serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1
Luźna Kuchnia
TORTILLA Z KURCZAKIEM 364pszenna tortilla nie należy do najzdrowszych to nie miejmy wyrzutów sumienia, bo zawinięta jest w nią cała masa świeżych warzyw, w tym bardzo zdrowe kiełki (my namiętnie zajadamy się kiełkami brokuła). Wszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki. Bez niego tortilla nie smakowałaby tak bosko:) Jeśli chcecie zatem
Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto bananowe 283Zapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi
Mienta blog
Tort Snickers. 298Tort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia
Kuchnia Łukasza
Lodowy tort z owoców leśnych 236najbardziej wymagana. Częstujcie się Lodowym tortem z owoców leśnych.Składnika:5 białek (wielkość M)250 g cukru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej500 ml śmietanki 36%2 łyżeczki cukru pudru0,5 l lodów waniliowych300 g owoców (malin/jagód)100 g malinSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier i ponownie(...)wyłożonej folią spożywczą pierwszy blat, następnie przekładamy połowę masy lodowej, nakładamy na nią połowę owoców i przykrywamy drugim blatem. Wierzch bezy smarujemy dokładnie resztą lodów, zawijamy w folię, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.Do miseczki wrzucamy 100 g malin i lekko je rozdrabniamy tworząc sos.Po 2 godzinach, tort wyjmujemy, dekorujemy resztą owoców i polewamy sosem malinowym.Smacznego
Słodkie Przyjemności
Torcik Lodowy z Precelkami i Masłem Orzechowym 198roztopiły). Wierzch posypać połową precelkowej masy która nam została. Następnie do tortownicy wyłożyć połowę masy lodowej, która nam została, wyrównać i znów posypać kruszonką precelkową, wyłożyć pozostałe lody, wyrównać. Tortownicę wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4-5 godzin. 5. Dobrze schłodzony tort lodówy ostrożnie wyjąć z tortownicy, jeśli tort mocno się zmrozi po wyjęciu deseru z zamrażalnika radzę odczekać
Mała Cukierenka
Cappucino 269Przyszła kolej na moje ulubione ciasto. Tu na jednym kawałku się nie skończy, daję Wam słowo. Nietypowa masa z jajkami ubijanymi na parze i biszkopty nasączone kawą cappucino to połączenie, w którym się zakochacie. Upiec jasny biszkopt z 4 jaj. Składniki: 5 żółtek 1 jajko 1 szkl. cukru 1 masło 2 szkl. mleka w proszku 4 serki homogenizowane waniliowe(...)Żółtka, jajko i cukier ubić na parze jak do tortu. Masło utrzeć z ubitymi jajkami. Dodać mleko w proszku, serki homogenizowane i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny. Zrobić mocną kawę cappucino (ok. 0,5 l) dodając do niej rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny. Wystudzić. Biszkopt posmarować cienko masą. Układać na niej biszkopty biszkopty maczane w kawie. Przykryć
Cukiernia Pychotki
Tort gryczany 201miski, dodać żółtka, masło oraz cukier wymieszany z kakao oraz sodą. Zmielić za pomocą malaksera na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180° przez 50 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem(...)wierzch wykładamy galaretkę z dżemem, schładzamy. 200 ml śmietany ubić na sztywno pod koniec dodać cukier puder. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy górę robiąc małe rozetki. Nasz tort wkładamy do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi
Tort gołąbkowy 214Uwielbiam gołąbki ale ten przepis to całkiem inna bajka. Nie mam pojęcia, które wybrać-tradycyjne czy ten tort. Sami się przekonajcie. SKŁADNIKI; Kapusta włoska 1.2 kg mielonego (wieprzowego) 1.2 woreczka ugotowanego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej cebula 2-3 ząbki czosnku 1 spora marchew natka pietruszki 2 jajka sól pieprz olej Przyprawy, które lubicie-u mnie kumin(...)doprawiamy i dodajemy śmietankę.Formę do zapiekanki smarujemy olejem, następnie wykładamy liśćmi kapusty- na to masa mięsna,, którą polewamy nabierką sosu i przykrywamy liśćmi kapusty, W tem sposób przygotowujemy kilka warstw-ostatnią musi stanowić kapusta, Przy pomocy płytkiego talerza lub deski do krojenia, przewracamy tort na drugą stronę, wyciągamy z formyna blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Kopystką po garach
CZEKOLADOWE BLATY DO TORTU (NIE BISZKOPT) 126jednym – za każdym razem dokładnie mieszając masę dodaj mleko i wymieszaj dokładnie raz jeszcze przelej ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia piecz w 190°C ok 20 minut (zależy od piekarnika) wyjmij ciasto z pieca i wystudź przed użyciem – gotowe! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł CZEKOLADOWE BLATY DO TORTU (NIE BISZKOPT) pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.com
Tort czekoladowy prezent 242może nabrać gorzkiego posmaku. Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą- zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp. pokojowej. Wymieszaną(...)lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Kolejny, drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu, smarujemy pozostałym krem- wszystko ładnie wygładzamy
Domowe Torty
Tort mocno truskawkowy 197truskawek, ale efekt jest fenomenalny, a smak cudowny. Tort po prostu rozpływa się w ustach, a z racji delikatnej konsystencji można się nim zajadać i zajadać :D Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE Ciasto: 250 ml kefiru 125 ml oleju(...)ozdoby), wylej na nie 2/3 masy i przykryj drugim blatem ciasta. 1/3 masy wyciśnij na wierzchu za pomocą worka cukierniczego i delikatnie wylej na wierzch tężejący mus truskawkowy. Ozdób pozostałymi truskawkami. Schłódź w lodówce. Po około 2-3 godzinach możesz ściągnąć rant tortownicy i przełożyć tort na paterę. Opcjonalnie można polać polewą czekoladową. Gotowe :) Ciasto należy przechowywać w lodówce. Najlepiej
Kulinarna (nie)codzienność
TORT PRAGA 270najlepsze w tym torcie to rewelacyjny rozpływający się w ustach krem na bazie mleka skondensowanego, które uwielbiam szczególnie z tubki, i właśnie takie użyłam do kremu. Tort jest rewelacyjny w smaku i na pewno przypadnie do gustu małym jaki dużym łasuchom. Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 35 g masła roztopionego(...)Masło utrzeć mikserem, do utartego masła dodawać po łyżce chłodną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzony blat przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Tort polać rozpuszczoną czekoladą rrarossa@gmail.com
RAROSSA
Tort Malinowa Rozkosz 9237right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Malinowa Rozkosz – Składniki: Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – ok. 150g 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 – ok. 100g 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2 średnioczubate łyżki(...)malinowego 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka) Składniki na krem: 1000ml śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 opak. cukru wanilinowego Dodatkowe składniki: garść płatków migdałów świeże maliny do ozdoby *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Malinowa Rozkosz – Wykonanie: Upiec biszkopt wg tego przepisu: Biszkopt idealny
Kulinarne Przeboje
Pischinger czyli wafle czekoladowe 247nazwa tego przekładańca. Otóż torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową wymyślił w XIX wieku pewien wiedeński cukiernik - Oscar Pischinger. Bardzo często nazwy znanych deserów czy dań pochodzą od ich twórców. Od razu na myśl przychodzą chociażby słynne naleśniki Gundel Palacsinta, bułeczki graham, sos beszamel albo sałatka Caesar. Podobnie jak znany tort Sachera (Sachertorte), również wymyślony przez wiedeńskiego cukiernika, swoją(...)bezowy tort Pavlova, naleśniki Crepe Suzette albo deser Melba. ... Kawa zbożowa zaparzona, wafelki spakowane - uciekam łapać słońce:) Składniki: 1 opakowanie andrutów (200g, 5 sztuk) 300ml śmietanki 30% 4/5 szklanki cukru 50g masła 4 łyżki kopiaste kakao 4 łyżki mielonych orzechów (laskowe, włoskie) 2 łyżki koniaku lub rumu Cukier wymieszać z kakao, wlać śmietankę i dodać masło. Masę zagotować. Gotować
Obiad gotowy
Tęczowy tort (rainbow cake) 270tort był trochę za mdły. Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki), wtedy pieczenie idzie zdecydowanie szybciej. Inspiracja Domowe wypieki. Tęczowy tort (rainbow cake) SkładnikiCiasto na 6 blatów: 360 g masła 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku(...)ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Układanie blatów zaczynamy od koloru fioletowego, potem niebieski, zielony, żółty, różowy i czerwony. Każdy blat delikatnie nasączamy mocną wystudzoną herbatą. Blaty przekładamy kremem, a następnie obkładamy kremem cały tort. Dekorujemy według uznania
Kulinarne przygody Gatity