masa do tortu - 6951 przepisów (strona:147/464)

Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 266

NIEZAWODNY i przepyszny! A do tego do swych narodzin potrzebuje tylko kilku ogólnie dostępnych składników... Czy kiedykolwiek słyszeliście takie słowa opisujące tort..?  Tak czy siak, OTO JEST.  TORT WIOSENNO-LETNI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: CIASTO:  4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)czym wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby masa schłodziła się do temp. pokojowej. Ubij mikserem na puszystą masę,o konsystencji bitej śmietany. Jeśli ciasto nie jest idealnie płaskie, możesz odciąć górę (lub podzielić te 2 kawałki jeszcze raz na 2 i stworzyć 4 warstwy tortu).Posmaruj pierwsze ciasto kremem z białej czekolady i obłóż pokrojonymi truskawkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta

Gotowanie to kochanie
Słodkie historie - Napoleon (oraz przepis na Napoleon karmelowy) 253

smakowe tego tortu: czekoladowy, cytrynowy, karmelowy – każda z tych wersji z pewnością znajdzie swoich zwolenników. NAPOLEON KARMELOWY ciasto: 500g mąki 200g masła 250ml białego wytrawnego wina (wino można zastąpić 200ml zimnej wody + 2 łyżki octu jabłkowego) krem: 3 żółtka 700ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 puszka masy kajmakowej(...)będzie w niej grudek. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masę kajmakową połączyć z budyniem, utrzeć mikserem. Śmietankę ubić, delikatnie połączyć z kremem. Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2-3 łyżki kremu), przykryć kolejnym blatem, lekko docisnąć, posmarować itd. Jeden blat pozostawić do posypania tortu. Pozostawić kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Opcjonalnie: rozsmarowując krem

Obiad gotowy
Tort Ambasador 229

rodzynki, oraz alkohol. Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa. Na ciasto wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie 2 galaretek dajemy 700 ml wody). Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby stężał. Jest przepyszny

Apetyczna babeczka
Tort malinowy 233

kilku dni miałam wielką ochotę na tort malinowy i wczoraj postanowiłam zaspokoić tę zachciankę. Sami zobaczcie co z tego wyszło. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej (niepełna) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Kiedy masa trzyma się garnka po przekręceniu(...)wlewamy sok z cytryny, całość mieszamy. Masę dzielimy na pół i do pierwszej części wsypujemy dwie duże garście malin i mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy ją ponczem. Wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej nie lubię). Układamy maliny na wierzchu i gotowe

Emskie Smaki
Porzeczkowy tort z glazurą 258

Lekki, nie za słodki z mala ilością cukru porzeczkowy tort który szybko znika. Bardzo lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy. biszkopt: 2 jajka 1 łyżka płaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie(...)masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień odłożony mus porzeczkowy podgrzewam. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję do niej gorący mus porzeczkowy i dokładnie rozpuszczam. Tort przed wyjęciem z formy obkrawam na około nożem. Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam

wesoła kuchnia
Tort Ambasador 352

gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka. Tort Ambasador: 3 szklanki mleka (750 ml) 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu(...)część: dodajemy posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy i migdały oraz namoczone rodzynki (i wykładamy na masę ciemną) Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie z puszki (mogą być także inne owoce). Zalewamy tężejącą, pomarańczową galaretką. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Post Tort Ambasador pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort kawowy 249

tort był troszkę niższy.Mój jest nie rozkrojony na zdjęciu, gdyż nie zdążyłam mu zrobić sesji po rozkrojeniu. Możecie obejrzeć u Margarytki tort rozkrojony.Jest identyczny. Podaję składniki na tort o średnicy 25 cm. Biszkopt 6 jaj szklanka cukru DIAMANT – szklanka ma pojemność 250 ml ¾ szklanki mąki pszennej ECO typ 500  MŁYN KOPYTOWA ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego naturalnego(...)czekoladę i zimne espresso i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ja do lodówki na 10 minut. Krem podziel na 3 porcje. Jedna ma być większa, ma wystarczyć na boki tortu, ewentualnie na dekorację. Nasączyć pierwszy krążek biszkoptu ponczem, posmarować Truskawellą lub dżemem, rozsmarować delikatnie pierwszą warstwę kremu.Przykry

Z Kuchni Do Kuchni
Pavlova z mango 211

wspaniała. Może dlatego, że zrobiłam ją niższą niż zwykle z dość wysokimi brzegami, coś na kształt gniazda . Wysokość bezy ilość kremu i dodatki to wszystko decyduje o smaku naszego tortu.  Sama beza jest oczywiście słodka i to bardzo, żeby całość smakowała dobrze, należy odpowiednio zrównoważyć pozostałe składniki. Krem powinien być lekki z niewielką ilością cukru, wystarczy dodać do niego(...)zmiksować, do serka dodać ubitą śmietanę w dwóch porcjach, delikatnie zmiksować do połączenia się masy.   Mango obrać pokroić na maleńkie kwadraty. Na wierzch bezy wyłożyć krem na krem nałożyć mango i borówki lub maliny. Podawać od razu po nałożeniu kremu.  Dziś do wykończenia tortu dodałam świeże dojrzałe mango pokrojone w małą kosteczkę oraz garść borówek amerykańskich. Zamiast zaproponowanych

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort- mak / migdały / róża 182

zrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125 g cukru pudru, 40 g bułki tartej, skórka cytrynowa,  sól,  biszkopt migdałowy: 4 jajka, 125 g migdałów, 125 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki(...)zamieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przecier różany, wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Do nasączenia: Zaparzyć mocną herbatę, dodać do smaku nalewkę różaną i ewentualnie cukier. Złożyć tort: Biszkopty lekko nasączyć naparem z herbaty. Jeden biszkopt posmarować kremem (1/2 kremu), przykryć drugim biszkoptem. Całość

królestwo garów
Mini torciki à la Sacher 255

nami, zawsze jest pora na mega czekoladowe ciasto. Mini torciki Sacher z marcepanem, doskonale nadają się na zwieńczenie każdej romantycznej kolacji J Nie przepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania(...)przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko( ja nie przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem pudrem, na wielkość prostokata(18x23 cm). Dolny blat smarujemy połową dżemu, nakładamy górny, lekko dociskamy, górę również smarujemy dżemem. Układamy marcepan na torcie, dociskamy, nadmiar odcinamy i wyrównujemy całość. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej

Mia Cucina Sofieta
Tort orzechowo-kokosowy 190

się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli 200 g cukru 300 g orzechów włoskich zmielonych 35 g bułki tartej dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy i tarta bułka do posypania jej Na masę kokosową 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem(...)koniec wlać resztę śmietanki i mieszać, aż masa będzie jednolita i gładka, po czym wyłączyć palnik. Polewę zostawić do ostudzenia i jej lekkiego zgęstnienia. Dolny placek posmarować marmoladą wieloowocową i nałożyć na nią grubą warstwę kremu kokosowego. Górny placek posmarować również z dołu marmoladą i nałożyć na dolny. Cały tort z góry i boków posmarować bardzo cienką warstwą pozostałego kremu

Passions hobbies life
Delikatny biszkopt z masą budyniowo-śmietanową, owocami i galaretką 195

Dziś przepis na kwintesencję lata: lekki biszkopt z pyszną masą, świeżymi owocami i orzeźwiającą galaretką. Klasyczny przepis którego w upalne letnie dni nie może zabraknąć. Czas

Słodki Blog
Sernik mascarpone z truskawkami 168

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a

Kuchnia MagdaLeny
Kokosowe ptasie mleczko 184

Błyskawiczne w przygotowaniu kokosowe ptasie mleczko. Masa jest niebiańsko lekka i puszysta. Wierzch ciasta można oblać ulubioną czekoladą lub po prostu obsypać wiórkami kokosowymi. Za spód

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania